Thursday, December 18, 2008

Pripravil Michal Novák: Na Filipínach útočili teroristi

10:00 18.12.2008

Dvoma obchodnými domami v juhofilipínskom meste Iligan otriasli výbuchy bômb, ktoré usmrtili dvoch ľudí a najmenej 36 ďalších zranili. Bomby boli v batožinových priečinkoch susediacich obchodných domov v centre mesta, pričom podľa vyšetrovateľov a svedkov vybuchli v približne 15 minút po sebe.

Haváriu kabínovej lanovky v kanadskom Whistleri spôsobila voda, ktorá sa dostala do konštrukcie štvrtého stožiara, zamrzla a roztrhla zvarené spoje. Nehoda na lanovke Excalibur sa stala v utorok popoludní, keď sa veža čiastočne zrútila a uvoľnením lana začali niektoré kabíny aj s pasažiermi klesať k zemi. Žiadna z nich sa však neuvoľnila úplne. Najmenej desať ľudí sa ľahko zranilo

Zásielky s podozrivým bielym práškom, aké v posledných dňoch dostali vlády jednotlivých amerických štátov, sa objavili v pondelok, utorok a stredu aj na 16 veľvyslanectvách Spojených štátov v európskych krajinách. Zásielky dostali americké veľvyslanectvá v Berlíne, Berne, Bruseli, Bukurešti, Dubline, Haagu, Kodani, Luxemburgu, Madride, Osle, Paríži, Reykjavíku, Rige, Ríme, Štokholme a v Tallinne. Testy ukázali, že prášok nie je nebezpečný.

Školákov čaká ešte jeden deň v škole a začnú sa im vianočné prázdniny. Voľno budú mať od pondelka 22. decembra do stredy 7. januára. Žiaci základných a stredných škôl sa vrátia do školských lavíc vo štvrtok 8. januára. Oddychovať teda budú 19 dní.

Je možné, že niektoré školy predĺžia prázdniny o dva dni, do tried sa teda študenti vrátia až 12. januára. Vyhláška ministerstva školstva umožňuje riaditeľom škôl dať voľno, k dispozícii majú päť dní počas školského roka.


Kurzy NBS:

EUR1 30,21
USD1 21,49
GBP1 32,87

SPORT

Hokejisti Švajčiarska sa cestou na Slovensko na dva prípravné zápasy v Poprade a v Košiciach s výberom Jána Filca zastavili v Nemecku. V Hamburgu zvíťazili nad domácou reprezentáciou 2:1 po predĺžení.

Slovenský hokejista Marián Gáborík sa po zranení vrátil do zostavy klubu NHL Minnesota Wil. Na ľade chýbal od 14. októbra. Vynechal 27 stretnutí. Pri svojom návrate jeden gól strelil, pri jednom asistoval a stal sa druhou hviezdou zápasu. Na víťazstvo Minnesoty to však nestačilo. Prehrala s Calgary po predĺžení 2:3 a natiahla šnúru prehraných duelov už na šesť.

Buffalo - New Jersey 3:5
Columbus - San Jose 2:1 po predlĺžení
Los Angeles - New York Rangers 2:3 po predĺžení
Vancouver - Edmonton 4:2

*************************

Veľká oblačnosť až zamračené a dážď, od cca 1600 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 9 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Slabý vietor, na juhozápade 15 až 30 km/h s nárazmi prechodne okolo 55 km/h.