Wednesday, December 10, 2008

Pripravil Michal Novák:V Bruseli sa vo štvrtok uskutoční dvojdňové zasadnutie Európskej rady

16:00 10.12.2008

V Bruseli sa vo štvrtok uskutoční dvojdňové zasadnutie Európskej rady, na ktorom budú lídri členských krajín Európskej únie rokovať o finančnej kríze a jej vplyve na hospodárstvo. Zhodnotia opatrenia vykonané od októbrového summitu a určia ďalšie potrebné kroky na posilnenie finančnej stability, finančného dohľadu a reformy svetového finančného systému.

Európska rada bude pokračovať v diskusii o Lisabonskej zmluve. V rámci zasadnutia prijme deklaráciu k európskej obrane a bezpečnosti a posúdi návrhy Európskej komisie k Východnému partnerstvu. Slovensko bude reprezentovať predseda vlády SR Robert Fico.

Bývalý fínsky prezident Martti Ahtisaari si dnes prevzal Nobelovu cenu za mier 2008 za úsilie o riešenie konfliktov v ohniskách napätia ako Kosovo, Namíbia a Indonézia. Predseda Nórskeho Nobelovho výboru odovzdal 71-ročnému mierotvorcovi šek na sumu 10 miliónov švédskych korún - 953-tisíc € na ceremoniáli v nórskom meste Oslo. Nobelove ceny za medicínu, fyziku, chémiu, ekonomiku a literatúru odovzdajú dnes vo švédskom Štokholme.

Nemecká vláda schválila účasť na misii EÚ proti somálskym pirátom. Berlín vyšle do oblasti Afrického rohu fregatu a 1400 vojakov. Európska únia (EÚ) v pondelok oficiálne povolila námorným silám použiť všetky prostriedky v boji proti somálskym pirátom. Do prvej spoločnej námornej misie EÚ sa majú počas najbližšieho roka zapojiť Británia, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Španielsko a Švédsko. Na čele misie sa majú postupne vystriedať Británia, Španielsko a Holandsko.

Vláda dnes rozhodla, že v Bratislave vznikne nová Nemocnica sv. Michala. Sídliť má v budove na Cintorínskej ulici, ktorú štát dostavia z peňazí za predaj prebytočného majetku dvoch existujúcich nemocníc rezortov vnútra a obrany. Minister vnútra Robert Kaliňák Odmietol, že nová nemocnica má prednostne slúžiť politikom a diplomatom, jej služby majú byť prístupné aj verejnosti.. "Nemá špeciálne úpravy pre politikov a diplomatov," uviedol Kaliňák. Nová nemocnica sa má starať najmä o policajtov, hasičov, príslušníkov horskej služby či SIS

Zrekonštruovaný hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj je oddnes po troch mesiacoch opäť v prevádzke. Rekonštrukčné práce sa začali 10. septembra a stáli 45 miliónov korún (1 493 726 €). Opravu platil štát.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,19
USD1 23,36
GBP1 34,58

SPORT

Hokejový útočník Samir Saliji sa po úspešnej dvojzápasovej skúške v tíme MsHK Garmin Žilina dohodol s vedením klubu na zmluve do konca aktuálnej sezóny s ročnou opciou. Vedenie Žiliny potvrdilo kontrakty s brankármi Láníčkom a Kučerom do konca aktuálneho ročníka.

Berndovi Schusterovi sa oplatilo predčasne opustiť lavičku futbalového Realu Madrid. Aspoň z finančného hľadiska určite: 49-ročný Nemec dostane od kráľovského španielskeho veľkoklubu odstupné 4,5 mil. eur (5,8 mil. USD), keďže jeho pôvodný kontrakt mal vypršať až v roku 2010.

***********************************

V noci bude veľká, na východe miestami zmenšená oblačnosť. V nižších polohách na niektorých miestach hmla.
Ojedinele slabý občasný dážď, pri ktorom sa môže vytvárať poľadovica.
Najnižšia nočná teplota +2 až -2 st, na východe v dolinách miestami okolo -4 st.

Zajtra cez deň veľká, na východe miestami zmenšená oblačnosť. V západnej polovici na niektorých miestach občasný dážď. Najvyššia denná teplota 3 až 7 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo nuly.
Vietor 10 až 25 km/h, na juhozápade ojedinele v nárazoch okolo 45 km/h.
Na hrebeňoch hôr silný južný vietor.