Wednesday, December 10, 2008

pripravila katarína plavčanová Pakistanský premiér dnes potvrdil zatknutie 2 členov skupiny, podozrivých v súvislosti s nedávnymi útokmi v Bombaji

11.00
Po niekoľkodňových násilných protestoch proti vláde je dnes v Grécku generálny štrajk. Včera sa desaťtisíce ľudí zišli na spomienkach na 15-ročného školáka, ktorého zasiahla guľka policajta. Po pohrebe došlo znova k zrážkam medzi radikálmi a políciou.

Pracovníci bezpečnostnej kontroly pasažierov budapeštianskeho letiska Ferihegy začali dnes ráno po 7.00 hodine štrajkovať. Štrajk sa začal, zatiaľ nie je zrejmé, dokedy potrvá, a ani to, koľkí sa pripojili k štrajkovej výzve dvoch odborových organizácií. Letecké spoje nebudú rušené, ale budú meškať. Spoločnosť odporučila cestujúcim, aby na letisko prišli radšej tri hodiny pred odletom.

Pakistanský premiér Júsuf Ráza Gilání dnes potvrdil zatknutie dvoch členov skupiny, ktorých India označila za podozrivých v súvislosti s nedávnymi teroristickými útokmi v Bombaji. Zaki-ur-Rehman Lachví a Zarrár Šáh sú zadržaní a budú ich vypočúvať. Pri minulomesačných útokoch zomrelo v Bombaji 170 ľudí.

Ropa opäť zmenila kurz a jej cena rastie. Prekročila už hranicu 43 dolárov za barel. Investori totiž očakávajú, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu na svojom summite na budúci týždeň rozhodne o znížení jej produkcie, aby podporila rast cien, ktoré klesajú pod vplyvom spomaľovania svetovej ekonomiky a znižovania dopytu.

Mesiac pred oficiálnym zavedením eura na Slovensku stúpol počet obchodníkov, ktorí už nemajú problémy s povinným duálnym zobrazovaním cien na takmer 80 percent. Situácia na trhu sa tak podľa inšpekcie neustále zlepšuje. Podľa SOI-ky bol tento výsledok dosiahnutý aj vďaka odstráneniu menej závažných nedostatkov priamo počas kontroly. Prvé kontroly inšpekcie po začiatku povinného duálneho zobrazovania pritom porušenie pravidiel odhalili v takmer polovici prevádzok. Obchodníci sú povinní zobrazovať ceny v korunách a informatívne v eurách od 24. augusta.

Všetci slovenskí hokejisti, ktorí sa predstavili počas noci na stredu v zámorskej NHL, sa tešili z víťazstiev. Cenné sú výhry brankárov Jaroslava Haláka a Petra Budaja, keď obaja boli oporami svojich tímov Montrealu Canadiens resp. Colorada Avalanche. Halák stál pri dôležitom víťazstve Montrealu nad Calgary 4:1, keď zasiahol účinne pri 32 pokusoch súpera a zaznamenal 97-percentnú úspešnosť zásahov.


Včerajší program záverečného kola skupinovej fázy Ligy majstrov rozhodol o ďalších troch postupujúcich do vyraďovacej fázy. Medzi najlepších 16 mužstiev sa po výhrach posunuli Chelsea Londýn a AS Rím z A-skupiny, Panathinaikos Atény z B-skupiny.
Ešte pred záverečným kolom v skupinách A až D si postup zabezpečili Inter Miláno, FC Barcelona, Sproting Lisabon, FC Liverpool a Atletico Madrid.

Náš tenista Martin Kližan postúpil v stretnutí finálového 2. kola kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry na turnaji ITF vo Frýdlante nad Ostravicí v Česku. Nad chorvátom Petarom Jeleničom vyhral 6:2, 6:0.
***********************************

Polooblačno, v nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou
oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota 1 až 5 st., pri dlhotrvajúcej hmle chladnejšie.
Na horách -1 st.
Juhovýchodný až južný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h).