Thursday, December 11, 2008

pripravila katarína plavčanová Írsko by malo vypísať nové referendum o Lisabonskej zmluve do októbra 2009

12.12. 7.00
Írsko by malo vypísať nové referendum o Lisabonskej zmluve do októbra 2009, kedy sa končí funkčné obdobie súčasnej Európskej komisie. Vyplýva to z návrhu záverov dvojdňového summitu EÚ, ktorý sa začal včera v Bruseli. Írsko už raz Lisabonskú zmluvu, ktorá by mala nahradiť neúspešný projekt euroústavy, odmietlo. V júni tohto roku sa proti nej v referende vyslovilo 53 percent voličov.

Čierna Hora podá žiadosť o vstup do EÚ ešte do konca tohto roku. Čierna Hora získala nezávislosť od Srbska pred dvoma rokmi a v roku 2007 podpísala dohodu o priblížení k únii.

Grécki študenti včera napadli najmenej päť policajných staníc. Výtržníci použili pri útokoch kamene a zápalné fľaše. Od soboty, keď policajti zastrelili v Aténach 15-ročného tínedžera, pokračovali násilnosti už šiesty deň. Študenti stále okupujú viac ako sto škôl a univerzít, veľkú demonštráciu pritom ohlásili na dnes.

Cestovanie cez švajčiarske hranice je od dnešného dňa jednoduchšie. Švajčiarsko sa totiž úderom polnoci stalo 25. členskou krajinou schengenského priestoru voľného pohybu osôb. Rušia sa tak takmer všetky osobné kontroly na hraniciach Švajčiarska s Rakúskom, Nemeckom, Talianskom a Francúzskom. Na hraniciach budú aj naďalej kontrolovať nákladné autá, pretože Švajčiarsko nepatrí do európskeho vnútorného trhu. Kontrola leteckej dopravy medzi štátmi Schengenu a Švajčiarskom sa má ukončiť koncom marca 2009 po zmene letového plánu.

Ministerstvo kultúry sa nemieni vzdať pokút, ktoré chce dávať za porušovanie pravidiel spisovnej slovenčiny. Minister Marek Maďarič chce novelou zákona o štátnom jazyku presadiť pokuty od 3 tisíc do 150tisíc korún v prípade, ak porušovateľ neuposlúchne dve písomné upozornenia. Podľa neho na Slovensku sa nesmie stávať, že Slovák, ktorý vie len po slovensky, sa stretáva s reklamnými letákmi, plagátmi či pamätnými tabuľami v angličtine alebo maďarčine. Musíme sa tu jednoducho dorozumievať slovenským jazykom," dodal šéf rezortu s tým, že ide o zjavné porušovanie práv občanov SR. Prekáža mu aj to, že v niektorých obciach na južnom Slovensku vysiela obecný rozhlas len v maďarčine.

Pod vianočným stromčekom by si chcelo najviac Slovákov nájsť oblečenie. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti TNS SK, kde sa takto vyjadrila tretina opýtaných. Pätina z viac ako 1000 oslovených by sa potešila knihe alebo parfému. Slováci by ako vianočný darček uvítali aj klenoty, hodinky, bežnú kozmetiku, peniaze, luxusnú kozmetiku či obuv a koženú galantériu.

Vzácny modrý diamant s tristoročnou kráľovskou históriou predali na aukcii v Londýne v prepočte za 560 miliónov Sk. Modrý wittelsbašský diamant váži 35 karátov a do dražby ho ponúkli po prvý raz za posledných 80 rokov. Tmavomodrý drahokam bol súčasťou vena infantky Margaréty Terézie, dcéry španielskeho kráľa Filipa IV. V 17-tom storočí a zdobil aj kráľovskú korunu.

V úvodný súťažný deň na ME v plávaní v krátkom bazéne v chorvátskej Rijeke sa plavci postarali o tri svetové a päť európskych rekordov. Najprv v predpoludňajších rozplavbách prekonali svetové maximum Rusi v mužskej štafete na 4x 50 m polohové preteky. Podvečer vo finále ich však prekonali víťazní Taliani, a to o výrazných 86 stotín. Nový svetový rekord má hodnotu 1:32,91. Rusi sa spolu s Nemcami museli uspokojiť so striebrom.

EUR1    30,18 USD1    22,83 GBP1    34,02
*******************************
Polooblačno, miestami oblačno. Hmla sa na niektorýc miestach udrží po celý deň.
Najvyššia denná teplota 3 až 7 st.
Na horách okolo +4 st.
Južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).
Na hrebeňoch hôr čerstvý južný vietor.