Wednesday, December 17, 2008

pripravila katarína plavčanová Britskí vojaci ukončia svoju misiu v Iraku v prvej polovici nového roka

15.00
Zrušenie spolku Maďarskej gardy, o ktorom včera večer na prvom stupni rozhodol budapeštiansky súd, prispeje k upokojeniu vzájomných vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom. Dnes to vyhlásil premiér Robert Fico. Prokurátor návrh na rozpustenie gardy zdôvodňoval tým, že cieľom organizácie je zastrašovanie. Podujatiami organizovanými v obciach obývanými Rómami, pochodom členov gardy a prejavmi jej vodcov porušujú práva iných.

Indický parlament zvažuje prísnejšie protiteroristické zákony. Chcú založiť agentúru typu amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie. India má totiť bezpečnostné medzery, ktoré odhalili novembrové teroristické útoky v Bombaji. Navrhovaná legislatíva obsahuje ustanovenia, ktoré umožnia polícii zadržať podozrivých namiesto súčasných 90 až na 180 dní a siahnuť na ich financie.

Britskí vojaci ukončia svoju misiu v Iraku v prvej polovici nového roka, uviedli v dnes lídri oboch krajín na spoločnej tlačovej konferencii počas neohlásenej návštevy britského premiéra Gordona Browna v Iraku. Brown by mal zajtra prehovoriť v parlamente o plánoch na stiahnutie vojsk z Iraku. Denník Times a britská BBC tvrdia, že s odchodom sa začne v marci, šesť rokov po začiatku invázie, ak januárové provinčné voľby v Iraku prebehnú bez problémov.

Krajiny Juhoafrického rozvojového spoločenstva spustia urgentnú humanitárnu kampaň na pomoc Zimbabwe. V krajine je veľká potravinová kríza a epidémia cholery. Na choleru zomrelo v Zimbabwe zomrelo už 1000 ľudí.

Pápež Benedikt XVI. vyjadril dnes nádej, že svetová hospodárska kríza pomôže ľuďom znovu nájsť duchovný odkaz Vianoc. "Svetová kríza, ktorá postihuje mnohé rodiny a celé ľudstvo, bude stimulom pre znovunájdenie srdečnosti, jednoduchosti, priateľstva a solidarity, ktoré sú pravými hodnotami Vianoc," povedal pápež počas pravidelnej generálnej audiencie. Podľa pápeža sú Vianoce univerzálnym sviatkom, pretože "aj neveriaci počas neho cítia vo svojom srdci niečo zvláštne, nadpozemské a intímne".

Do druhého dôchodkového piliera vstúpilo v novembri tohto roka vyše 500 ľudí. Vyplýva to z údajov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností. Počet sporiteľov, ktorí od jeho otvorenia v polovici novembra z druhého piliera vystúpili, zverejní Sociálna poisťovňa až v januári budúceho roka, kedy žiadosti o vystúpenie začne spracovávať.

Charizmatický švédsky hokejista Peter Forsberg chce opäť hrať v NHL. Zraneniami sužovaný center dúfa, že zámorské arény nebudú už len peknými spomienkami.
"Chcem hrať. Nevydržím sedieť v hľadisku. Mám k dispozícii najlepšieho lekára na svete, bez neho by som to už dávno vzdal," povedal Forsberg. Prezradil aj to, že na zranenej pravej nohe nosil elektródy počas jeho posledných zápasov za Avalanche. "Vypínač s baterkami som mal ukrytý v spodkoch. Keď som zariadenie zapol, noha sa mi v korčuli narovnala. Bolo to celkom zábavné," prezradil.

Chorvátsky futbalový reprezentant Eduardo da Silva nastúpil po desiatich mesiacoch od zlomeniny nohy za rezervu anglického Arsenalu Londýn. Silvovi nešetrne zlomil lýtkovú kosť a vyvrtol členok Martin Taylor z Birminghamu City. Chýbal tak zvyšok minulej sezóny a aj prvých päť mesiacov tej aktuálnej. Znovu sa dostal na trávnik v drese "Gunners" až v utorkovom zápase proti Portsmouth. Pre Eduarda sa duel znovu neskončil šťastne, už po prvom polčase musel odísť z ihriska pre zranenie kolennej šľachy.

**********************************
NOC:
Veľká oblačnosť až zamračené a časom dážď, od nadmorskej výšky cca 1500 m sneženie. Najnižšia nočná teplota 5 až 1 st.

ŠTVRTOK:
Veľká oblačnosť až zamračené a časom dážď, od nadmorskej výšky 1600 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Na západe silný nárazový vietor.