Tuesday, December 16, 2008

pripravila katarína plavčanová Štrajk zamestnancov maďarských železníc pokračuje tretí deň

15.00
Štrajk zamestnancov maďarských železníc pokračuje tretí deň. Maďarské štátne železnice informovali, že niekoľko vlakov, medzi nimi všetky medzinárodné spoje, boli zrušené. Ostatné idú po skrátených trasách alebo s meškaním. Štrajkujúci žiadajú od vlády Ferenca Gyurcsánya, aby každý zamestnanec železníc dostal 250 tisíc forintov z výnosu privatizácie spoločnosti Cargo, ktorú predali za 100 miliárd forintov.

Americký zajatecký tábor na vojenskej základni Guantánamo na Kube by mal zostať aj naďalej otvorený. Myslí si to americký viceprezident Dick Cheney. Odporuje tak budúcemu americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, ktorý do úradu nastúpi 20. januára. Obama už sľúbil, že Guantánamo zatvorí. Ak sa Guantánamo zatvorí, bude treba zajatcov z neho "vydať niekomu inému", čo však podľa Cheneyho nie je dobrý nápad. "Veľa z nich nikto nechce. Niekedy sa stretávame v krajinách ich pôvodu s odporom voči tomu, že by ich mali prijať naspäť," hovorí americký viceprezident.

Slovinská vláda do konca roka stiahne svojich dvoch vojakov v Iraku. Slovinsko, ktoré do Severoatlantickej aliancie vstúpilo v roku 2004, poslalo na vojenskú základňu neďaleko Bagdadu vojenských inštruktorov, aby tu cvičili irackých vojakov. Ich úlohou nemalo byť priame zapojenie sa do boja. Misia dvoch slovinských vojakov sa mala skončiť vo februári.

Slovenské banky predali za prvé dva týždne od 1. decembra viac ako 700 tisíc štartovacích balíčkov. Vyplýva to z výkazov bánk ktoré vyhodnotila Národná banka Slovenska. Od. 1. januára budúceho roka budeme môcť získať eurovú hotovosť viacerými spôsobmi - výplatou výdavkov v eurách pri platbách v obchodoch, výberom hotovosti z účtu alebo vkladnej knižky, výplatou mzdy či bezplatnou výmenou eur v bankách. Od 1. januára budú vydávať eurové bankovky aj bankomaty.

Popradskí mestskí poslanci dnes na zasadnutí zastupiteľstva rozhodovali o budúcnosti popradského letiska. Schválili dve paradoxné uznesenia. Jedným odporučili ministerstvu dopravy predložiť návrh, podľa ktorého by štát odovzdal akcionárske podiely v malých letiskách regionálnym samosprávam. Na návrh primátora Antona Danka zároveň poslanci schválili ako alternatívu aj variant ministerstva, podľa ktorého sa štát stane 100 % akcionárom letiskovej spoločnosti. „Bude záležať na tom, ako sa rozhodne vláda,“ povedal Danko. Primátor zároveň priznal, že najradšej by bol, keby letisko Poprad – Tatry bolo v 100 % vlastníctve mesta. Po rokovaní zastupiteľstva chceli novinári požiadať primátora Danka o vysvetlenie, prečo zastupiteľstvo schválilo dve rozdielne odporúčania pre ministerstvo, Danko sa však odmietol vyjadriť.

Za múrmi väzníc strávi Vianoce približne 8 tisíc uväznených osôb. Z tohto počtu je okolo 1 500 obvinených a asi 6 a pol tisíc odsúdených. Počet uväznených, ktorí strávia vianočné sviatky v kruhu svojej rodiny, zatiaľ známy nie je. Táto odmena sa udeľuje odsúdeným za dlhodobé dobré správanie, pri plnení pracovných povinností alebo za vykonanie príkladného činu.

Hrať za Real Madrid je snom mnohých futbalistov. Patrí k nim aj výborný francúzsky útočník Karim Benzema. Ak by chcel španielsky veľkoklub kanoniera získať, musel by siahnuť hlboko do vrecka. Benzema však podpísal zmluvu, ktorá môže odradiť aj taký klub, akým je Real. Podľa nej akýkoľvek záujemca musí za Benzemu zaplatiť rovných sto miliónov eur. Napriek obrovskej sume považujú médiá odchod Benzemu počas letného prestupového obdobia za takmer hotovú vec a je len málo klubov, ktoré si môžu hráča za takúto cenu dovoliť. 
**********************************

NOC:
Zamračené, od 1 500 m sneženie.
Najnižšia nočná teplota 5 až 1 st.
Slabý vietor. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h), na juhozápade okolo 7 m/s (25 km/h).

STREDA:
Veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach dážď alebo prehánky, od 1 700 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 3 st.
Slabý vietor. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h), na juhozápade miestami okolo 7 m/s (25 km/h).