Thursday, December 18, 2008

Pripravil Michal Novák: Americké automobilky - riadený bankrot?

7:00 19.12.2008

Administratíva amerického prezidenta Georgea W. Busha uvažuje o "riadenom bankrote" automobilových spoločností. Bankrot pod dozorom federálnej vlády je možnosť, o ktorej treba diskutovať, potvrdila hovorkyňa Bieleho domu Dana Perinová. Krachujúce americké automobilky General Motors a Chrysler oznámili úsporné opatrenia v čase, keď čakajú na správu, či im Biely dom poskytne miliardy dolárov v rámci záchranných pôžičiek. Chrysler informoval, že po skončení poslednej piatkovej zmeny na najmenej mesiac zastaví všetku svoju výrobu.

Žiaden pokrok ani na letisku, ani na železniciach, sumarizuje súčasnú štrajkovú situáciu na budapeštianskom letisku Ferihegy a na maďarských železniciach denník Népszabadság. Generálny riaditeľ Budapest Airport síce podpísal pripravenú zmluvu, ale odborári v nej ešte žiadajú korekcie. Preto štrajk pokračuje, ale odlety sú pravidelné podľa cestovného poriadku. Vedenie letiska prevádzku zabezpečuje gréckymi odborníkmi. Cestovný poriadok bol včera už štvrtý deň ten istý: vlaky premávajú nevypočítateľne a rokovania sú vypočítateľne neúspešné, skonštatoval maďarský mienkotvorný denník.

Francúzske úrady vvčera v meste Lyon zatkli 38 ľudí, keď zosilneli študentské demonštrácie proti reforme školských osnov. Pri potýčkach sa zranilo asi 5 policajtov. Študenti ničili autá, zapaľovali kontajnery a rozbíjali autobusové zastávky. Polícia odhaduje, že sa na protestoch zúčastnilo asi 5500 ľudí. Organizátori protestov počet odhadujú na 10 tisíc.

Ruský parlament rokuje o návrhu zákona, ktorý má zaviesť pre ľudí mladších ako 14 rokov zákaz nočného vychádzania. Cieľom je znížiť kriminalitu páchanú mládežou. Deti pod 14 rokov by po 22. hodine nemohli navštevovať sexshopy, vinotéky, bary a iné miesta, ktoré by mohli ohroziť ich morálny vývoj. Okrem toho by bolo ilegálne aj zdržovanie sa "v nočnom čase na verejných miestach vrátane ulíc, štadiónov, parkov alebo miest verejnej dopravy... bez sprievodu rodičov," píše sa v návrhu zákona. Zákon predložil do parlamentu prezident Dmitrij Medvedev.


Desiatky krajín sveta vyzvali OSN, aby jej členské štáty dekriminalizovali homosexualitu, čo však odmieta viacero arabských krajín a Vatikán. Deklaráciu predložil argentínsky veľvyslanec a doteraz sa pod ňu podpísalo 66 zo 192 krajín. Sexuálna orientácia alebo rodová identita nemôžu byť za žiadnych okolností dôvodom na trestné stíhanie a už vôbec nie dôvodom na popravy alebo zatýkanie," píše sa v návrhu. Spojené štáty ako jediná väčšia západná krajina výzvu odmietli.

Ministerstvo zahraničných vecí USA odmietlo návrh kubánskeho prezidenta Raúla Castra vymeniť piatich Kubáncoch odsúdených v USA za špionáž za uväznených disidentov na Kube. "Prípad politických väzňov zadržiavaných proti svojej vôli... nesúvisí s prípadom piatich špiónoch súdených a odsúdených v riadnom súdnom konaní v rámci súdneho systému Spojených štátov," uviedol predstaviteľ ministerstva.

Ani na tretí pokus sa Tatranským lanovým dráham nepodarí spustiť lyžiarsku sezónu v stredisku Tatranská Lomnica. Dôvodom sú vysoké teploty. Novú zjazdovku s bezplatnou lyžovačkou v Tatranskej Lomnici chceli spustiť tento piatok V najbližších dňoch predpovedajú meteorológovia ochladenie, takže spustenie strediska je len otázkou niekoľkých dní.

Kurzy NBS:

EUR1 30,19
USD1 20,65
GBP1 31,77

SPORT

Najúspešnejším slovenským športovcom sa stal vodný slalomár Michal Martikán. V prestížnej ankete Športovec roka triumfoval už po štvrtý raz v kariére. Na trón pre kráľa slovenského športu vyniesli Martikána skvelé výsledky. V Pekingu získal druhé olympijské zlato v kariére a od roku 1996 sa z najvýznamnejšieho svetového športového podujatia nikdy nevrátil bez medaily. Okrem toho sa stal v Krakove majstrom Európy a pridal ešte aj zlato v súťaži hliadok 3xC1. Do elitnej desiatky najúspešnejších športovcov SR sa dostal rekordný štrnásty raz, chýbal v nej iba v prvých dvoch ročníkoch.

************************

Zamračené a sneženie, v južnej polovici stredného a východného Slovenska aj dážď so snehom alebo dážď.
Najvyššia denná teplota 0 až 4 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -3 st.
Severozápadný vietor 10 až 20 km/h, v západnej polovici Slovenska 15 až 30 km/h, miestami v nárazoch do 55 km/h.