Tuesday, December 16, 2008

Pripravil Michal Novák: Americká centrálna banka priblížila úrokovú sadzbu takmer k nule

9:00 17.12.2008

Americká centrálna banka priblížila úrokovú sadzbu takmer k nule a vyhlásila, že využije všetky dostupné nástroje, aby dostala hospodárstvo z recesie. Kľúčová úroková sadzba sa tak dostala na najnižšiu úroveň od júla 1954. Centrálna banka uviedla, že ju určitý čas bude udržiavať na mimoriadne nízkej úrovni.

Krach amerického automobilového priemyslu by spôsobil v susednej Kanade stratu viac ako 580 000 pracovných miest. Ak takzvaná veľká trojka amerických automobiliek (General Motors, Ford, Chrysler) obmedzí produkciu svojich kanadských závodov na polovicu, bude to znamenať pre Kanadu okamžitý zánik 157 000 pracovných miest.

Vláda amerického prezidenta Georgea Busha môže schváliť záchranný balíček pre krachujúce automobilky krajiny už dnes. General Motors a Chrysler potrebujú podľa svojho vyhlásenia okamžitú finančnú injekciu, aby sa zachránili pred hroziacim krachom. Ford Motor očakáva vládnu pomoc v prípade, ak sa jeho finančné podmienky v roku 2009 zhoršia viac, než sa v súčasnosti predpokladá.

Bývalý český prezident Václav Havel vyhlásil, že Európa je voči Rusku príliš obozretná a povyšuje svoje ekonomické záujmy nad ľudské práva. Brusel by mal podľa jeho slov preto venovať väčšiu pozornosť dodržiavaniu základných ľudských a nebrať ohľad na to, či ide o Barmu, Kubu alebo Ruskú federáciu.

Somálski piráti včera zajali dve lode. Obsadili remorkér francúzskej ropnej spoločnosti Total a tureckú nákladnú loď. Somálski piráti zadržali tento rok už niekoľko desiatok lodí pri 3 tisíc kilometrov dlhom somálskom pobreží. Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu na boj proti somálskym pirátom.

Desiatky cestujúcich kabínkovej lanovky v kanadskom lyžiarskom stredisku Whistler museli evakuovať po tom, ako sa čiastočne zrútila jedna z jej podpier. Nehoda nevyžiadala vážne zranenia. Evakuácia 50 – ky ľudí z približne 30 kabínok trvala viac ako tri hodiny. Mesto Whistler v Britskej Kolumbii má byť dejiskom súťaží v zjazdovom lyžovaní počas zimných olympijských hier v roku 2010.
Budapeštiansky súd rozpustil Maďarskú gardu. Maďarská garda je oficiálne zaregistrovaná ako "tradičná podporná a kultúrna asociácia". V rozsudku sa sudca odvoláva aj na marcové zhromaždenie zorganizované touto organizáciou, na ktorom jeho účastníci vo svojich prejavoch hovorili o "cigánskej kriminalite". Sudca to klasifikoval ako urážku miestnej rómskej komunity.

Pri obci Cerová v okrese Senica sa včera popoludní zrútilo malé športové lietadlo, dvojčlenná posádka haváriu neprežila. Lietadlo našli okolo pol štvrtej popoudní blízko tamojších veterných elektrárni. Trnavský krajský policajný hovorca Ľuboš Homola predbežne vylúčil náraz do turbín, pretože sú nepoškodené. Pri nehode zomrel 26-ročný Seničan a 66-ročný muž z Nedožier pri Prievidzi.

Vo Svite zhorel v noci ďalší citroen. Majiteľka, prišla zrejme úmyselným podpálením o tri autá tento mesiac. Popradskí hasiči zasahovali aj pri horiacom auta na Šrobárovej ulici v Poprade.

Okolo pol noci chle skočiť z Kežmarskej kostolnej veže 22 ročný mladík. V´daka zásahu lekára a kežmarským hasičom si skok rozmyslel.

Kurzy NBS:
EUR1 30,17
USD1 22,03
GBP1 33,78

Sport

V predohrávanom zápase hokejovej extraligy zvíťazili popradskí kamzíci v Martine 3:0.

Jediným bodujúcim Slovákom v utorkových zápasoch NHL bol Milan Jurčina z Wahingtonu, ktorý tretím gólom v sezóne prispel k víťazstvu svojho tímu na ľade New Yorku Islanders 5:4 po predĺžení. Jaroslav Halák v drese Montrealu odchytal celý duel v Caroline, ale prehre Canadiens 2:3 nezabránil. Debakel na svojom ľade utrpel Edmonton, ktorý podľahol Chicagu 2:9. Ľubomír Višňovský z domáceho mužstva napriek tomu končil stretnutie s jedným plusovým bodom.


Philadelphia - Colorado 5:2
Toronto - New Jersey 3:2 po nájazdoch
Carolina - Montreal 3:2
New York Islanders - Washington 4:5 po predĺžení
Ottawa - Atlanta 1:4
St. Louis - Calgary 3:6
Dallas - Phoenix 2:1 po predĺžení
Edmonton - Chicago 2:9
Anaheim - New York Rangers 1:3

O víťazovi najvyššej argentínskej futbalovej súťaže Apertura bude iba po druhýkrát v histórii rozhodovať nadstavbová časť. Tri argentínske kluby Boca Juniors, San Lorenzo a Tigre totiž skončili po poslednom kole s rovnakým bodovým ziskom a o víťazovi sa rozhodne v troch stretnutiach, ktoré jednotlivé kluby odohrajú medzi sebou na neutrálnej pôde.

***************************

Oblačno až zamračené.
Na väčšine územia dážď, od 1600 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.