Thursday, December 11, 2008

Gréckeho policajného dôstojníka oficiálne obvinili z úmyselného zabitia v prípade usmrtenia tínedžera

10.00
Gréckeho policajného dôstojníka oficiálne obvinili z úmyselného zabitia v prípade usmrtenia tínedžera, ktoré vyvolalo výtržnosti a protesty po celej krajine. Informovali o tom úradné zdroje. Policajt vypovedal, že zo svojho revolvera vystreli dva alebo trikrát do vzduchu na svoju obranu, ale že nemieril svojou zbraňou na obeť. Chlapec vraj zomrel po zásahu odrazenou guľkou. Balistické testy už skôr potvrdili, že guľka z tela obete mohla byť odrazená.

Silné sneženie v rakúskom Korutánsku spôsobilo včera večer veľké problémy v doprave. Bez snehových reťazí nie je možný prejazd cestami medzi Korutánskom a Talianskom resp. Slovinskom. V horných častiach údolí Gail a Lesach sa obyvatelia už napoludnie zabezpečili základnými potravinami, keďže meteorológovia predpovedali, že napadne viac ako meter nového snehu. Cestári v Rakúsku sú v plnom nasadení.

Proti výstavbe radaru, ktorý by mal byť súčasťou rozšíreného amerického systému protiraketovej obrany, sú stále dve tretiny Čechov. Podľa sociológov by sa však mohol názor českej verejnosti zmeniť, ak pokračovanie plánu na rozšírenie protiraketového systému podporí aj budúci americký prezident Barack Obama. Ten ešte k tejto veci definitívne slovo nepovedal. Projekt si Česi totiž doteraz priamo spájali s neobľúbeným prezidentom Georgeom Bushom.

Český prezident Václav Klaus chce vnútropolitickú kontinuitu v Prahe počas predsedníctva Českej republiky v Európskej únii v prvom polroku nového roka. Počas návštevy Bulharska povedal, že bude "úzko spolupracovať" s vládou a nepredloží nijaké radikálne návrhy.

Cestovanie vlakom by malo byť cez sviatky menej komplikované. Železnice posilnia spoje o takmer 60 vlakov. Posilnené budú aj niektoré pravidelné vlaky. Tesne pred Vianocami, v piatok 19-teho decembra pôjde o 9 vlakov viac a takisto aj po sviatkoch, v utorok 6-teho januára 2009.

Bieloruskí kladivári Ivan Tichon a Vadim Deviatovskij definitívne prídu o svoje medaily z augustových olympijských hier v Pekingu. Píše o tom japonský denník Japan Today. Oficiálny verdikt v tejto kauze očakávajú dnes na zasadnutí exekutívy MOV v Lausanne. Ak teda bieloruských kladivárov diskvalifikujú - striebro získa pôvodne štvrtý Maďar Krisztián Pars a na bronz Kodži Murofuši z Japonska. O dve priečky dopredu by sa z 8. na 6. miesto dostal aj slovenský rekordér Libor Charfreitag.

Obranca Zdeno Chára bol jediným bodujúcim slovenským hokejistom v jednom z ôsmich zápasov zámorskej NHL v noci na dnes. Asistoval pri góle spoluhráča Milana Lucica z Bostonu na ľade Washingtonu, kde hostia prehrali 1:3. V Detroite a Atlante rozhodovali o víťazstvách domácich Red Wings (4:3), resp. hosťujúcich NY Rangers (3:2) až predĺženia.

EUR1    30,19 USD1    23,36 GBP1    34,58

*******************************
Prevažne oblačno. Hmla sa na niektorých miestach udrží po celý deň.
Najvyššia denná teplota 1 až 6 st.
Na horách okolo nuly.
Južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).
Na hrebeňoch hôr čerstvý južný vietor.