Wednesday, December 17, 2008

pripravila katarína plavčanová Minister zahraničia Ján Kubiš končí vo svojej funkcii

13.00
Minister zahraničných vecí Ján Kubiš odíde zo svojho postu. Prijal ponuku stať sa výkonným tajomníkom Ekonomickej komisie OSN pre Európu. Stoličku šéfa diplomacie uvoľní v januári. Jeho nástupnca ešte nie je známy. V najbližších dňoch by mal jeho menovanie do funkcie oficiálne potvrdiť generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Zrušenie spolku Maďarskej gardy, o ktorom včera večer rozhodol budapeštiansky súd, prispeje k upokojeniu vzájomných vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom. Dnes to vyhlásil premiér Robert Fico. Môžem tento krok len privítať. Gardy boli polofašistickou organizáciou a verím, že tak, ako sa to stalo v prípade Maďarskej gardy, bude to aj v prípade ďalších polofašistických organizácií, ktoré ešte stále po Maďarsku pochodujú," povedal.

Maďarskí železničiari dnes pokračujú vo svojom štrajku, ktorý narušil premávku vlakov na celom území krajiny. Vlaky buď rušia alebo meškajú. Železničiarsky zväz požaduje, aby štátna spoločnosť vyplatila svojim zamestnancom podiely zo zisku, ktorý dosiahla predajom jednotky nákladnej dopravy, a ďalšie príplatky. Vedenie označilo požiadavky za nereálne.

Už ôsmym dňom po sebe pokračuje aj štrajk na budapeštianskom medzinárodnom letisku Ferihegy, podľa spravodajcov tlačovej agentúry MTI však odbavovanie pasažierov napriek tomu prebieha hladko.

Demonštranti v Aténach zavesili na Akropolu dva gigantické transparenty so sloganmi, ktoré vyzývajú na masové demonštrácie a "odpor" po viac dní trvajúcich nepokojoch vyvolaných zabitím 15-ročného chlapca policajtom. Nepokoje patria k najhorším v Grécku na posledných niekoľko desaťročí. Protesty vyjadrujú aj veľká nespokojnosť s políciou a konzervatívnou gréckou vládou, ktorej popularita v krajine neustále klesá.

Krajiny Juhoafrického rozvojového spoločenstva spustia urgentnú humanitárnu kampaň na pomoc Zimbabwe. V krajine je veľká potravinová kríza a epidémia cholery. Na choleru zomrelo v Zimbabwe zomrelo už 1000 ľudí.

Britskí vojaci ukončia svoju misiu v Iraku v prvej polovici nového roka, uviedli v dnes lídri oboch krajín na spoločnej tlačovej konferencii počas neohlásenej návštevy britského premiéra Gordona Browna v Iraku. Brown by mal zajtra prehovoriť v parlamente o plánoch na stiahnutie vojsk z Iraku. Denník Times a britská BBC tvrdia, že s odchodom sa začne v marci, šesť rokov po začiatku invázie, ak januárové provinčné voľby v Iraku prebehnú bez problémov.

Mesto Vysoké Tatry prevezme správu Štrbského plesa od 1. januára 2009. Prevzatím kompetencií miestnej územnej samosprávy a preneseného výkonu štátnej správy v tejto časti mesta poverili primátora mesta Jána Mokoša. Aj v prípade, ak by obec Štrba odmietla Vysokým Tatrám odovzdať agendu súvisiacu so Štrbským Plesom, mesto správu nad Štrbským Plesom prevezme.

Organizátori zimných olympijských hier v roku 2014 v Soči súhlasili s tým, že ruskej vláde dočasne vrátia sumu vo výške 20 miliárd rubľov. Dôvodom je finančná kríza.

Svetovými atlétmi roku 2008 sa podľa ankety prestížneho informačného bulletinu Athletics International stali jamajský šprintér Usain Bolt a etiópska vytrvalkyňa Tiruneš Dibabová.
*************************************
POPOLUDNIE:
Oblačno až zamračené. Vo vysokých polohách Tatier sneženie.
Najvyššia denná teplota 5 až 10 st., na Orave a Spiši miestami okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st. Slabý vietor.

NOC:
Veľká oblačnosť až zamračené a časom dážď, od nadmorskej výšky cca 1500 m sneženie. Najnižšia nočná teplota 5 až 1 st.

ŠTVRTOK:
Veľká oblačnosť až zamračené a časom dážď, od nadmorskej výšky 1600 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Na západe silný nárazový vietor.