Friday, December 12, 2008

Pripravil Michal Novák: Lídri Európskej únie sa na záver summitu v Bruseli dohodli na balíčku klimatických zmien

18:00 12.12.2008

Lídri Európskej únie sa na záver summitu v Bruseli dohodli na balíčku klimatických zmien, uviedol šéf Európskej rady Nicolas Sarkozy. "To, čo sa tu stalo, je takmer historický krok. Žiadny kontinent si neurčil také pravidlá, na akých sme sa tu jednomyseľne dohodli. Klimatický balíček Európskej únie, takzvaná dohoda 20-20-20, má za cieľ znížiť emisie skleníkových plynov o 20 percent do roku 2020, dosiahnuť 20-percentnú úsporu energie a priniesť obnoviteľné energetické zdroje, ktoré majú predstavovať 20 percent spotreby.

Európski lídri sa dohodli na tom, že na oživenie hospodárstva Európskej únie použijú balíček v objeme 200 miliárd eur. Balíček má vychádzať z existujúcich národných balíčkov a poskytovať podporu jednotlivým odvetviam vrátane sektorov stavebníctva a automobilového priemyslu. Rokovania o záchrannom pláne odhalili rozdielne názory Británie a Nemecka, ale počas druhého dňa vyjednávaní sa postoje zmiernili. "Dohodli sme sa na ambicióznom stimulačnom balíčku," povedal britský premiér Gordon Brown. Spor o to, či členské štáty EÚ by mali spoločne znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH), čo Nemecko odmieta, sa odložil.

Írska ekonomika môže v budúcom roku čeliť najhoršej recesii vo svojej histórii. Podľa vládnych odhadov by malo hospodárstvo krajiny poklesnúť o 3 až 4 %. V prípade, že sa predpovede naplnia, dostane sa krajina do najhoršej situácie od roku 1949, kedy začalo oficiálne sledovanie vývoja HDP. Írsko sa stalo prvou ekonomikou eurozóny, ktorá upadla do recesie.

Európska únia vyhovela požiadavkám Írska ohľadom Lisabonskej zmluvy, ktorú jeho Íri odmietli v referende. Kľúčovou bola požiadavka Írska, ktoré chcelo mať naďalej v Európskej komisii (EK) vlastného komisára. Lídri EÚ preto rozhodli, že každá členská krajina bude mať svojho komisára aj po roku 2014, odkedy mali mať svojho zástupcu v EK len dve tretiny členských štátov. Írsko si chce naďalej zachovať aj vojenskú neutralitu. Nové referendum v Írsku by sa malo konať do konca októbra budúceho roka.

Americký Senát večer neschválil návrh poslancov za Demokratickú stranu na záchranný balíček v objeme 14 miliárd USD pre výrobcov automobilov. Podniky General Motors Corp a Chrysler LLC varovali, že ak od vlády nedostanú pomoc, hrozí im kolaps. Pozorovatelia sa obávajú, že zrútenie sa jedného z detroitských výrobcov by mohlo stiahnuť aj ďalších dvoch plus ďalšie podniky. Tri americké automobilky zamestnávajú takmer 250 tisíc ľudí a od ich prežitia závisí osud ďalších 100 tisíc ľudí v podnikoch na dielce. Tieto firmy hovoria, že každé desiate pracovné miesto v USA je spojené s automobilovým odvetvím.

Grécka armáda je v stave pohotovosti po tom, ako v Aténach vypukli ďalšie protesty a nepokoje. Podľa aktuálnych informácií mali demonštranti zaútočiť aj na budovu Najvyššieho súdu, armáda však zatiaľ nasadená nebola. Ak by sa však situácia začala vyhrocovať, vláda zrejme armádu použije. Opozícia vyzýva na odstúpenie vlády a vypísanie nových parlamentných volieb.

Kolumbia vydala jedného z najväčších drogových dílerov Diega Montoyu do Spojených štátov, kde bude postavený pred súd. Don Diego patril medzi desiatich najhľadanejších zločincov na zozname FBI. Kolumbijská polícia ho zatkla v septembri 2007. V USA je obvinený z obchodu s drogami, prania špinavých peňazí a vrážd. Montoya podľa úradov prepašoval do USA tony kokaínu a je zodpovedný za zabitie najmenej 1500 ľudí za posledných 20 rokov.

Švajčiarsko sa dnes stalo 25. členskou krajinou schengenského priestoru voľného pohybu osôb. Rušia sa tak takmer všetky osobné kontroly na hraniciach Švajčiarska s Rakúskom, Nemeckom, Talianskom a Francúzskom. Na hraniciach budú aj naďalej kontrolovať nákladné autá, pretože Švajčiarsko nepatrí do európskeho vnútorného trhu.

Premiér Fico pohrozil z Bruselu slovenským bankám. Žiada, aby zlepšili prístup k úverom. V pondelok sa stretne s ich predstaviteľmi. "Budeme tvrdo tlačiť na komerčné banky, aby sa začali správať primerane objemu peňazí, ktoré majú momentálne k dispozícii. Podľa Fica si Slováci uložili do bánk 50 miliárd korún. Dôvodom je zavedenie eura i 100-percentná garancia vkladov. “Nie je možné, aby chladnička bola plná jedla a my zomrieme od hladu,” komentoval situáciu premiér.

Slovenský lyžiarsky šport má kompletne spracované svoje dejiny od polovice 19. storočia až do roku 2000. Bývalá úspešná československá lyžiarka Janka Gantnerová dnes v Starom Smokovci lyžiarskym voskom pokrstila druhý diel publikácie Dejiny lyžovania na Slovensku z pera Jána Terezčáka. Kniha zachytáva históriu lyžovania od roku 1945 do roku 2000. Podľa autora v publikácii je zachytený „zlatý vek“ slovenského lyžovania, ktorý bol v 60-tych až 90-tych rokoch minulého storočia.

Dolár v piatok spadol na najnižšiu hodnotu voči jenu za posledných 13,5 roka, čo sa dáva do súvislosti s tým, že americký Senát neschválil záchranný finančný balíček pre ohrozené automobilky. Hodnota eura voči doláru sa takmer nezmenila a obchodovalo sa na úrovni 1,3356 USD/EUR a libra voči doláru klesla o 0,3 % na 1,4986 USD/GBP.

Kurzy NBS platné od pondelka:

EUR1 30,17
USD1 22,61
GBP1 33,83

SPORT

Hokejová extraliga:

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) oznámila užšie nominácie na ocenenie Futbalista roka 2008. V mužskej kategórii je známa pätica, z ktorej vzíde laureát prestížnej ceny. Medzi mužmi nechýba v nominácii čerstvý držiteľ Zlatej lopty Portugalčan Cristiano Ronaldo, ktorého dopĺňajú úradujúci majstri Európy Fernando Torres a Xavi Hernández a dvojica Juhoameričanov - Lionel Messi z Argentíny a Kaká z Brazílie.

*******************************
V noci bude polooblačno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
V nižších polohách na niektorých miestach hmlisto alebo nízka oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota +2 až -2 st.

Zajtra cez deň oblačno až zamračené a ojedinele slabé zrážky.
V nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 3 až 7 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +1 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.