Friday, December 19, 2008

14.00
Prezident Ivan Gašparovič nepodpísal novelu školského zákona, ktorá mala zabezpečiť používanie maďarských zemepisných názvov v školských učebniciach pre túto menšinu. Gašparovič poslancom navrhol zákon pri novom hlasovaní zamietnuť. Na prehlasovanie jeho veta je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Prezident vytkol novele nejasnosť a tvrdil, že zmena by si vyžiadala aj úpravu ďalších zákonov.

Pri prechode na euro by sme sa v prvých dňoch budúceho roka nemali zbavovať všetkých slovenských korún. Až do 16. januára totiž bude možné platiť oboma menami. Ponechanie primeranej korunovej hotovosti na prvé dni budúceho roka odporúča bankoví manažéri. Zároveň pripomínajú, že v záujme plynulého prechodu na novú menu by klienti bánk mali čo najviac využívať platobné karty. Tie bude možné používať hneď v prvý deň nového roka. Ponechanie korún iba v primeranom množstve a v čo najmenších bankovkách odporúča aj vládny splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát.

Vianočné prázdniny sa začnú od zajtra približne 462-tisíc žiakom základných škôl, 35-tisíc chlapcom a dievčatám špeciálnych škôl a takmer 300-tisíc stredoškolákom. Vo štvrtok 8. januára opäť nastúpia do školy. Čaká ich tak 19 dní bez školy, čo bude o dva dni viac ako vlani. Po vianočnom oddychu zasadnú do lavíc na tri týždne a 30. januára sa znova zatvoria školy brány na jeden deň - po odovzdaní polročných vysvedčení.

Obec Štrba a mesto Vysoké Tatry si rozdielne vykladajú rozhodnutie Ústavného súdu v prípade Štrbského Plesa. „Obec Štrba bude naďalej spravovať svoje katastrálne územie, medzi ktoré patrí aj katastrálne územie Štrbského Plesa,“ povedal pre médiá starosta Štrby Michal Sýkora. Štrba je podľa neho rozhodnutá neodovzdať mestu Vysoké Tatry žiadny majetok. Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš tvrdí, že po náleze Ústavného súdu majú Vysoké Tatry zo zákona spravovať územie Štrbského Plesa. Obec Štrba nemala podľa primátora právo na zápis parciel do svojho katastra.

Dnes pribudlo do prevádzky lyžiarske stredisko Čertovica a zjazdovka Solisko na Štrbskom Plese. Okrem týchto 2 areálov sa lyžuje aj v ôsmich ďalších – na Donovaloch - Záhradišti, v Skalke pri Kremnici, v Skicentre Strednica-Ždiar, vo Vrátnej v lokalite Chleb, na Roháčoch a na Chopku Sever a Juh. Otvorenie sezóny na Kubínskej holi je preložené zo soboty na nedeľu, v Oravskej Lesnej sa začne lyžovať pred vianočnými sviatkami. Lyžiarske strediská na Slovensku momentálne čakajú na ochladenie. Už 2 týždne nebolo možné kvôli teplému počasiu zasnežovať.

Betlehemské svetlo roznesú v nedeľu skauti do 300 miest a obcí. Svetlo pokoja sa vďaka nim dostane do vlakových staníc od Kútov až po Čiernu nad Tisou.

Taliansky cyklista Leonardo Piepoli mal na tohtoročnej Tour de France pozitívny test na EPO a hrozí mu dvojročný zákaz činnosti. Informoval o tom Taliansky olympijsky výbor.

Žreb osemfinále LM: Chelsea - Juventus, Atlético - FC Porto, Villareal - Panathinaikos, Sporting - Bayern, Lyon - Barcelona, Real - Liverpool, Arsenal - AS Rím, Inter Miláno - Manchester United.

*********************************
NOC:
Veľká oblačnosť až zamračené. Na severe a východe sneženie. Silný nárazový vietor.
ZAJTRA:
Premenlivá oblačnosť. Na viacerých miestach sneženie alebo snehové prehánky, v nížinách miestami dážď alebo dážď so snehom. Najvyššia denná teplota 0 až 4 st.
Na horách -4 st. Silný vietor cez deň zoslabne.