Thursday, December 11, 2008

pripravila katarína plavčanová Sneh sužuje západnú Európu

11.00
V rakúskom Korutánsku napadol v noci meter snehu, niektoré okresy sú v oblasti nedostupné. Čiastočne je tiež prerušená železničná a autobusová doprava. Vodičom odporúčajú reťaze pri cestách do východného Tirolska.

Zlé počasie sužuje aj severné Taliansko. V Benátkach opäť predpovedajú rekordný povodňový stav. Silné sneženie spôsobuje problémy vodičom najmä v Ligúrii. Na juhu Talianska sú zas prudké dažde a silný vietor.

V Španielsku varovali pred výdatným snežením na severnom pobreží od Astúrska po Baskicko, ako aj v regiónoch Burgos, Rioja a Navarra. V Pyrenejach hrozia pády lavín. Silné sneženie očakávajú aj vo francúzskych Alpách.

Lisabonskú zmluvu do konca roka v Česku neratifikujú. Po Poslaneckej snemovni, ktorá zmluvu odložila až do februára, podobný odklad ratifikácie odhlasoval aj Senát.
V hornej komore českého parlamentu dnes za opätovný odklad ratifikácie najmenej o mesiac, hlasovalo 73 zo 77 prítomných senátorov.

Viedenská polícia v spolupráci s maďarskými a nemeckými kolegami rozbila skupinu pašujúcu drogy, po ktorej dlho pátrala. Gang priviezol do Viedne najmenej 50 kilogramov heroínu. Kuriéri pašovali drogy v pneumatikách alebo dvojitých dnách kufrov. Skupina operovala v Peru, Maďarsku, Holandsku, Nemecku a Viedni.

Penzisti, ktorí si nechávajú dôchodok posielať na účet v banke, dostanú v januári peniaze neskôr ako zvyčajne. Posun sa týka penzií vyplácaných druhý a štvrtý deň v mesiaci. Banky budú totiž do prvého januárového víkendu pracovať na premene všetkých údajov z korún na eurá, preto budú fungovať v obmedzenom režime. Peniaze im teda pripíšu na účet až 5. januára.

Typické ihličnaté lesy Vysokých Tatier sú podľa lesníkov v najhoršom stave od vyhlásenia Tatranského národného parku pred 60 rokmi. Podľa nich to spôsobila veterná kalamita pred štyrmi rokmi, premnoženie lykožrútov a klimatické zmeny. Lesníci však ohlásili, že nepoužijú proti hmyzu chemické prípravky, o ktorých využití uvažovalo ministerstvo životného prostredia.

Pod vianočným stromčekom by si chcelo najviac Slovákov nájsť oblečenie. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti TNS SK, kde sa takto vyjadrila tretina opýtaných. Pätina z viac ako 1000 oslovených by sa potešila knihe alebo parfumu. Slováci by ako vianočný darček uvítali aj klenoty, hodinky, bežnú kozmetiku, peniaze, luxusnú pleťovú a dekoratívnu kozmetiku či obuv a koženú galantériu.

Vzácny modrý diamant s tristoročnou kráľovskou históriou predali na aukcii v Londýne v prepočte za 560 miliónov Sk. Modrý wittelsbašský diamant váži 35 karátov a do dražby ho ponúkli po prvý raz za posledných 80 rokov. Tmavomodrý drahokam bol súčasťou vena infantky Margaréty Terézie, dcéry španielskeho kráľa Filipa IV. V 17-tom storočí a zdobil aj kráľovskú korunu.

Novozvolený prezident USA Barack Obama pri inaugurácii 20. januára nevynechá svoje prostredné meno - Hussein, uviedli dnes americké médiá. Obama chce zlepšiť imidž Spojených štátov vo svete a aj medzi moslimami: plánuje vystúpiť s prejavom v hlavnom meste moslimskej krajiny a pri prezidentskej prísahe bude postupovať v súlade s tradíciou. Použije teda všetky tri mená - Barack Hussein Obama.

Španielsky športový denník AS tvrdí, že nový kormidelník Realu Madrid Juande Ramos chce už v januárovom prestupovom termíne získať slovenského futbalového reprezentanta Mareka Hamšíka. Angažovanie 21-ročného stredopoliara je podľa AS dokonca hlavnou prioritou trénera Ramosa. Hamšík zaujal skvelými výkonmi v drese Neapola v najvyššej talianskej súťaži, keď je so 6 gólmi najlepším strelcom svojho mužstva spoločne s Argentínčanom Denisom. Aj jeho zásluhou je neapolský tím v Serie A štvrtý, pričom na druhý Juventus Turín stráca iba tri body. O bývalého hráča Brescie sa však zaujímajú taktiež Inter Miláno a Juventus.

*******************************
Prevažne oblačno. Hmla sa na niektorých miestach udrží po celý deň.
Najvyššia denná teplota 1 až 6 st.
Na horách okolo nuly.
Južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).
Na hrebeňoch hôr čerstvý južný vietor.