Friday, December 12, 2008

Pripravil Michal Novák: Európska únia vyhovela Írom

14:00 12.12.2008

Európska únia vyhovela požiadavkám Írska ohľadom Lisabonskej zmluvy, ktorú jeho Íri odmietli v referende. Kľúčovou bola požiadavka Írska, ktoré chcelo mať naďalej v Európskej komisii (EK) vlastného komisára. Lídri EÚ preto rozhodli, že každá členská krajina bude mať svojho komisára aj po roku 2014, odkedy mali mať svojho zástupcu v EK len dve tretiny členských štátov. Írsko si chce naďalej zachovať aj vojenskú neutralitu. Nové referendum v Írsku by sa malo konať do konca októbra budúceho roka.

Írska ekonomika môže v budúcom roku čeliť najhoršej recesii vo svojej histórii. Podľa vládnych odhadov by malo hospodárstvo krajiny poklesnúť o 3 až 4 %. V prípade, že sa predpovede naplnia, dostane sa krajina do najhoršej situácie od roku 1949, kedy začalo oficiálne sledovanie vývoja HDP. Írsko sa stalo prvou ekonomikou eurozóny, ktorá upadla do recesie.

Finančná kríza sa podľa europoslanca Sergeja Kozlíka ani zďaleka nekončí. Ako uviedol, odhady dopadov krízy na štáty Európskej únie sa zdvojnásobili a v súčasnosti sa hovorí o dvoch triliónoch eur. Podľa Kozlíka sa ukazuje, že kríza sa nepremietne len do hospodárskej krízy, ale napríklad aj do oblasti energetiky. Ak ťažobné spoločnosti chcú udržať ťažbu ropy a plynu na súčasnej úrovni, musia v najbližších rokoch investovať do nových ložísk 26 biliónov amerických dolárov.

Americký Senát neschválil návrh poslancov za Demokratickú stranu na záchranný balíček v objeme 14 miliárd USD pre výrobcov automobilov. Podniky General Motors Corp a Chrysler LLC varovali, že ak od vlády nedostanú pomoc, hrozí im kolaps. Pozorovatelia sa obávajú, že zrútenie sa jedného z detroitských výrobcov by mohlo stiahnuť aj ďalších dvoch plus ďalšie podniky. Tri americké automobilky zamestnávajú takmer 250 tisíc ľudí a od ich prežitia závisí osud ďalších 100 tisíc ľudí v podnikoch na dielce. Tieto firmy hovoria, že každé desiate pracovné miesto v USA je spojené s automobilovým odvetvím.

Počas tretieho dňa štrajku zamestnancov budapeštianskeho letiska sú odbavovacie haly a terminály plné cestujúcich, ktorí sú čoraz netrpezlivejší. Od dnešného rána sa situácia nezlepšila a bezpečnostná kontrola cestujúcich funguje len na jednom termináli. Rozčúleným pasažierom zamestnanci letiska rozdávajú čokoládu a minerálku a snažia sa im pomôcť aspoň informáciami. Ku štrajku zamestnancov sa dnes popoludní zrejme pripoja aj piloti, ktorí tiež nie sú spokojní s rozhodnutiami vedenia letiska. Dnes dopoludnia zrušili lety z Budapešti do Varšavy, Bukurešti, Ľubľany, Prahy, Záhrebu a Paríža.

Švajčiarsko sa dnes stalo 25. členskou krajinou schengenského priestoru voľného pohybu osôb. Rušia sa tak takmer všetky osobné kontroly na hraniciach Švajčiarska s Rakúskom, Nemeckom, Talianskom a Francúzskom. Na hraniciach budú aj naďalej kontrolovať nákladné autá, pretože Švajčiarsko nepatrí do európskeho vnútorného trhu.

Mestskí policajti z Vysokých Tatier, Popradu, poľského Zakopaného budú viac spolupracovať. "Po otvorení hraníc sa presun nielen turistov, ale aj rôznych živlov výrazne zrýchlil. To, čo im niekedy trvalo niekoľko hodín, teraz im to trvá pár desiatok minút,“ povedal Jozef Štefaňák z tatranskej mestskej polície. Tatranskí mestskí policajti dnes predstavili svojim kolegom z Popradu a poľského Zakopaného letákový projekt Bezpečný turista, ktorý tento rok rozšírili o poľskú a nemeckú mutáciu. Doteraz bola len v slovenčine a angličtine.

SPORT

Hokejová extraliga:
Poprad - Slovan BA
Skalica - Kežmarok
Zvolen - Nitra
Mikuláš - Trenčín
Žilina – Košice
Ban. Bystrica – Martin

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) oznámila užšie nominácie na ocenenie Futbalista roka 2008. V mužskej kategórii je známa pätica, z ktorej vzíde laureát prestížnej ceny. Medzi mužmi nechýba v nominácii čerstvý držiteľ Zlatej lopty Portugalčan Cristiano Ronaldo, ktorého dopĺňajú úradujúci majstri Európy Fernando Torres a Xavi Hernández a dvojica Juhoameričanov - Lionel Messi z Argentíny a Kaká z Brazílie.

*******************************
Popoludní má byť oblačno až zamračené a ojedinele slabé zrážky. Najvyššia denná teplota 5 až 9, na strednom a východnom Slovensku ojedinele okolo 3 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st. Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.