Wednesday, December 17, 2008

Pripravil Michal Novák: Českí odborári pohrozili najväčším dopravným štrajkom

7:00 18.12.2008

Zásielky s podozrivým bielym práškom, aké v posledných dňoch dostali vlády jednotlivých amerických štátov, sa objavili v pondelok, utorok a stredu aj na 16 veľvyslanectvách Spojených štátov v európskych krajinách. Zásielky dostali americké veľvyslanectvá v Berlíne, Berne, Bruseli, Bukurešti, Dubline, Haagu, Kodani, Luxemburgu, Madride, Osle, Paríži, Reykjavíku, Rige, Ríme, Štokholme a v Tallinne. Testy ukázali, že prášok nie je nebezpečný.

Bolívijský prezident Evo Morales navrhol odvolať všetkých veľvyslancov Spojených štátov v krajinách Latinskej Ameriky, ak USA nezmiernia ekonomické embargo proti Kube. Veľkú podporu si však pre svoj návrh Morales na summite nezískal. Väčšina jeho kolegov sa vyslovila za menej radikálny postup.

Českí odborári pohrozili najväčším dopravným štrajkom, aký Česko vo svojej novodobej histórii zažilo. Informovali o tom v stredu predstavitelia odborov a ako dôvod uvádzajú nesúhlas so zdanením zamestnaneckých benefitov, ktoré má zaviesť novela českého ministra financií. Štrajk by mal začať po 12. januári budúceho roka a mimo premávky by malo byť metro, električky, autobusy mestskej hromadnej dopravy aj vlaky. Odborári potvrdili, že sa usilujú do akcie zapojiť aj leteckú dopravu.

Pri zrážke vlaku a nákladného auta v Čechách sa včera sa zranilo 13 ľudí. Ich zranenia sú ľahké až stredne ťažké. Vlak narazil až do plachty za kabínou – vodič je v poriadku. Rušňovodič stihol použiť rýchlobrzdu a opustiť kabínu.

Desiatich členov neonacistickej organizácie odsúdili za to, že v apríli zapálili mešitu neďaleko mesta Toulouse. Dvaja z nich dostali 18-mesačný trest odňatia slobody. Desiati muži vo veku od 18 do 28 rokov patria k malej neonacistickej organizácii. Organizácia tiež musí moslimskej komunite a organizácii bojujúcej proti rasizmu vyplatiť odškodné vo výške 17 500 eur.

Kurzy NBS:

EUR1 30,21
USD1 21,49
GBP1 32,87

SPORT

Hokejové kluby HKm Zvolen a BK Mladá Boleslav si medzi sebou vymenia hráčov. Zo slovenskej do českej extraligy zamieri David Vrbata, opačným smerom Peter Barinka. V Mladej Boleslavi budú mať oboch súrodencov Vrbatovcov. Slávnejší Radim prišiel pred týždňom po ukončení pôsobenia v Tampe Bay. David začal túto sezónu v Poprade, odkiaľ ho po štyroch zápasoch prepustili a dohodol sa so Zvolenom. V slovenskej extralige odohral v tomto ročníku celkovo 33 stretnutí, v ktorých strelil 9 gólov a na ďalších 19 prihrával.

*************************

Veľká oblačnosť až zamračené a dážď, od cca 1600 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 9 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Slabý vietor, na juhozápade 15 až 30 km/h s nárazmi prechodne okolo 55 km/h.