Monday, December 15, 2008

pripravila katarína plavčanová Luxusné indické hotely budú k dispozícii hosťom už od nedele

15.00
Luxusné indické hotely, ktoré sa koncom novembra stali terčom teroristických útokov oznámili, že niektoré časti zariadení budú k dispozícii hosťom už od nedele. Hotel Taj Mahal Palace už začal prijímať rezervácie. Trojdňové útoky na indickú finančnú metropolu Bombaj sa začali 26. novembra. Zomrelo viac ako 170 ľudí. Skupina ozbrojených mužov zaútočila na niekoľko cieľov vrátane preplnenej železničnej stanice, nemocnice, dvoch luxusných hotelov a židovského centra.

Na zaktívnení činnosti zmiešaných slovensko-maďarských výborov sa dnes dohodli na pracovnej schôdzke v Budapešti slovenský minister zahraničných vecí Ján Kubiš a jeho maďarská partnerka Kinga Gönczová. Výbory vytvoria na základe medzištátnej základnej zmluvy medzi Slovenskom a Maďarskom. Kubiš schôdzku označil za otvorenú a srdečnú. "Dôležité je, že sa objavujú náznaky dobrej vôle nielen diskutovať, ale aj hľadať spoločnými krokmi riešenia otázok v širokom kontexte.

Násilnosti v gréckej metropole pokračujú aj druhý týždeň od ich vypuknutia. Demonštranti hádzali vajcia na policajtov okolo budovy hlavného súdu v Aténach. 50 prevažne mladých ľudí sa zhromaždilo pred súdom, kde prebiehalo pojednávanie s približne desiatimi ľuďmi zatknutými počas protestov proti zabitiu 15-ročného Alexandrosa Grigoropulosa pri policajnom zásahu 6. decembra a proti politike vlády konzervatívneho premiéra Kostasa Karamanlisa.

Snehová nádielka ochromila dopravu v Španielsku. Vojaci a polícia v noci na dnes a ráno zachraňovali ľudí z vyše 400 áut, ktoré uviazli v krajine po veľkej nádielke snehu sprevádzanej búrkami. Desiatky horských cestných priesmykov uzavreli. Sneh pokryl aj vrcholky dovolenkového ostrovu Mallorka.

Izraelské orgány dnes prepustili 227 palestínskych väzňov, čo označili ako gesto dobrej vôle voči palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi. Prví Palestínčania opustili väznicu na okupovanom Západnom brehu iba niekoľko hodín po tom, ako izraelský Najvyšší súd odmietol žiadosti o zastavenie tohto kroku. Dve organizácie sú presvedčené, že bývalí väzni budú "pokračovať v teroristickej činnosti". Prepustených majú dopraviť do blízkeho Rámalláhu, kde pre nich Abbás prichystal uvítaciu slávnosť.

Pacienti v slovenských nemocniciach sú najmenej spokojní so stravou či ubytovaním. Oceňujú však správanie lekárov, sestričiek či lekársku starostlivosť. Vyplýva to z prieskumu spokojnosti pacientov poisťovní Dôvera, Apollo a Union, v ktorých je poistená približne jedna tretina všetkých poistencov. Oproti minulému roku sa hodnotenie podľa zástupcov poisťovní zmenilo len minimálne. V rebríčku hodnotenia spokojnosti podľa pacientov najlepšie obstála z fakultných nemocníc bratislavská Fakultná nemocnica s poliklinikou Milosrdní bratia. Zo všetkých nemocníc bez rozlíšenia typu z hodnotenia najlepšie vyšlo Národné rehabilitačné centrum Kováčová.

Značkované turistické chodníky v Tatranskom národnom parku v nadmorskej výške nad 1 000 metrov sú zľadovatelé. Ak sa teda vyberiete na vysokohorskú túru do Tatier, by preto nezabúdnite na vhodné oblečenie, najmä kvalitnú zimnú obuv. Pracovníci Štátnych lesov TANAP pokračujú v týchto dňoch vo vyznačovaní zimných turistických chodníkov.
Na celom území Tatranského národného parku platí od 1. novembra sezónna uzávera značkovaných turistických a náučných chodníkov. Vo Vysokých Tatrách sú pre turistov prístupné všetky vysokohorské chaty.

Trojnásobný olympijský víťaz v dráhovej cyklistike Chris Hoy sa stal športovou osobnosťou roka vo Veľkej Británii. V ankete zdolal majstra sveta v F1 Lewisa Hamiltona a dvojnásobnú zlatú medailistku z pekinského plaveckého bazéna Rebeccu Adlingtonovú.

Mladý český obranca Milan Mišůn je na najlepšej ceste spraviť veľký krok vo svojej začínajúcej sa kariére, zmluvu s ním chce podpísať škótsky futbalový veľkoklub Celtic Glasgow. Osemnásťročný ľavý zadák je momentálne hráčom prvoligového FK Příbram.

***********************************
NOC:
Oblačno až zamračené, na východe polooblačno. Slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 4 až 0, na východe miestami okolo -2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

UTOROK:
Oblačno až zamračené. Na východe polooblačno. Ojedinele slabé zrážky. Naďalej veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 5 až 9 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).