Wednesday, December 10, 2008

Pripravil Michal Novák:

17:30 10.12.2008

* Grécka vláda pravdepodobne vyhlási v krajine výnimočný stav

* V Bruseli bude vo štvrtok zasadnutie Európskej rady

* Afganskí policajti sa ocitli pod paľbou americkej armády

* V lese pri Veľkej Lomnnici našli pozostatky ľudskej kostry

* Vo večerníku o pol šiestej nebude chýbať športové spravodajstvo a informácie o počasí

Príjemný podvečer

Grécka vláda pravdepodobne vyhlási v krajine výnimočný stav. Stane sa tak po tom, ako sa grécke poriadkové sily neúspešne snažia potlačiť najhoršie protesty za posledné desaťročia, ktoré v posledných dňoch zachvátili celú krajinu. Informáciu priniesol grécky denník Vima s tým, že výnimočný stav by mal byť vyhlásený vo štvrtok v prípade, že sa situácia v Grécku výraznejšie nezmení. Úrady zrejme povolia polícii vstup na pôdu univerzít, čím porušia 35 rokov platný zákaz. Zakázané by mali byť i všetky verejné zhromaždenia. Podľa informácií denníka chce grécka vláda rezignovať na doterajšiu defenzívnu stratégiu a dať väčšie právomoci do rúk polície.

V Bruseli sa vo štvrtok uskutoční dvojdňové zasadnutie Európskej rady, na ktorom budú lídri členských krajín Európskej únie rokovať o finančnej kríze a jej vplyve na hospodárstvo. Zhodnotia opatrenia vykonané od októbrového summitu a určia ďalšie potrebné kroky na posilnenie finančnej stability, finančného dohľadu a reformy svetového finančného systému. Slovensko bude reprezentovať predseda vlády SR Robert Fico.

Americké ozbrojené sily zabili na juhu Afganistanu šesť afganských policajtov a jedného civilistu. Podľa vyhlásenia americkej armády sa vojaci vracali zo zásahu proti militantom, keď na nich afganskí policajti spustili paľbu. Incident, pri ktorom ďalších 13 Afgancov utrpelo zranenia, označila americká armáda za "tragický prípad zámeny osôb na oboch stranách". Prípad sa bude vyšetrovať.

Bývalý fínsky prezident Martti Ahtisaari si dnes prevzal Nobelovu cenu za mier 2008 za úsilie o riešenie konfliktov v ohniskách napätia ako Kosovo, Namíbia a Indonézia. Predseda Nórskeho Nobelovho výboru odovzdal 71-ročnému mierotvorcovi šek na sumu 10 miliónov švédskych korún - 953-tisíc € na ceremoniáli v nórskom meste Oslo. Nobelove ceny za medicínu, fyziku, chémiu, ekonomiku a literatúru odovzdajú dnes vo švédskom Štokholme.

Aktuálny držiteľ Nobelovej ceny za mier Martti Ahtisaari vyzval budúceho amerického prezidenta Baracka Obamu, aby zameral svoju pozornosť na Blízky východ. Diplomat zároveň nazval nastolenie mieru v blízkovýchodnom regióne najväčším mierovým projektom sveta. Ahtisaari v tejto súvislosti zároveň kritizoval nedostatočnú iniciatívu svetových lídrov v snahe hľadať riešenia tejto komplikovanej situácie.

Nemecká vláda schválila účasť na misii EÚ proti somálskym pirátom. Berlín vyšle do oblasti Afrického rohu fregatu a 1400 vojakov. Európska únia (EÚ) v pondelok oficiálne povolila námorným silám použiť všetky prostriedky v boji proti somálskym pirátom. Do prvej spoločnej námornej misie EÚ sa majú počas najbližšieho roka zapojiť Británia, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Španielsko a Švédsko. Na čele misie sa majú postupne vystriedať Británia, Španielsko a Holandsko.

Zamestnanci budapeštianskeho letiska v stredu začali časovo neobmedzený štrajk za zlepšenie pracovných podmienok, čím spôsobili meškania odletov z najväčšieho letiska krajiny. Maďarská tlačová agentúra MTI informovala, že nepracujú zamestnanci bezpečnostnej kontroly pasažierov, a že sa zrušil let do Varšavy. Dodala, že štrajk, ktorý zorganizovali dva odborové zväzy, neovplyvňuje prílety do Budapešti

Pakistanský premiér dnes potvrdil zatknutie dvoch členov skupiny, ktorých India označila za podozrivých v súvislosti s nedávnymi teroristickými útokmi v Bombaji. Zaki-ur-Rehman Lachví a Zarrár Šáh sú zadržaní a budú ich vypočúvať. Pri minulomesačných útokoch zomrelo v Bombaji 170 ľudí.

Pozostatky ľudskej kostry, ktoré trčali zo zeme, dnes dopoludnia našiel náhodný chodec v lese medzi Veľkou Lomnicou a Huncovcami v okrese Kežmarok. Privolaná polícia vykopala kostru pravdepodobne mladého muža. Totožnosť a okolnosti úmrtia budú predmetom ďalšieho vyšetrovania. Nepotvrdila sa prvá informácia, že mohlo ísť o pozostatky doteraz nezvestnej Janky Gvuščovej z Popradu, po ktorej polícia pátra od roku 2003.

Zrekonštruovaný hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj je oddnes po troch mesiacoch opäť v prevádzke. Rekonštrukčné práce sa začali 10. septembra a stáli 45 miliónov korún (1 493 726 €). Opravu platil štát.

Mesiac pred oficiálnym zavedením eura na Slovensku stúpol počet obchodníkov, ktorí už nemajú problémy s povinným duálnym zobrazovaním cien na takmer 80 percent. Situácia na trhu sa tak podľa inšpekcie neustále zlepšuje. Prvé kontroly inšpekcie po začiatku povinného duálneho zobrazovania pritom porušenie pravidiel odhalili v takmer polovici prevádzok. Obchodníci sú povinní zobrazovať ceny v korunách a informatívne v eurách od 24. augusta.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,19
USD1 23,36
GBP1 34,58

SPORT

Hokejový útočník Samir Saliji sa po úspešnej dvojzápasovej skúške v tíme MsHK Garmin Žilina dohodol s vedením klubu na zmluve do konca aktuálnej sezóny s ročnou opciou. Vedenie Žiliny potvrdilo kontrakty s brankármi Láníčkom a Kučerom do konca aktuálneho ročníka.

Berndovi Schusterovi sa oplatilo predčasne opustiť lavičku futbalového Realu Madrid. Aspoň z finančného hľadiska určite: 49-ročný Nemec dostane od kráľovského španielskeho veľkoklubu odstupné 4,5 mil. eur (5,8 mil. USD), keďže jeho pôvodný kontrakt mal vypršať až v roku 2010.

Včerajší program záverečného kola skupinovej fázy Ligy majstrov rozhodol o ďalších troch postupujúcich do vyraďovacej fázy. Medzi najlepších 16 mužstiev sa po výhrach posunuli Chelsea Londýn a AS Rím z A-skupiny, Panathinaikos Atény z B-skupiny.

V dnešných zápasoch Ligy majstrov sa rozhodne už len o tom, ktoré dva kluby postúpia z tretích miest do Pohára UEFA a o konečnom poradí v skupinách. O tom, že jarnú osemfinálovú časť LM si zahrajú Manchester United, Villarreal, Olympique Lyon, Bayern Mníchov, Arsenal Londýn, FC Porto, Juventus Turín a Real Madrid sa rozhodlo už pred posledným kolom.

***********************************

V noci bude veľká, na východe miestami zmenšená oblačnosť. V nižších polohách na niektorých miestach hmla.
Ojedinele slabý občasný dážď, pri ktorom sa môže vytvárať poľadovica. Najnižšia nočná teplota +2 až -2 st, na východe v dolinách miestami okolo -4 st.

Zajtra cez deň veľká, na východe miestami zmenšená oblačnosť. V západnej polovici na niektorých miestach občasný dážď. Najvyššia denná teplota 3 až 7 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo nuly.
Vietor 10 až 25 km/h, na juhozápade ojedinele v nárazoch okolo 45 km/h.
Na hrebeňoch hôr silný južný vietor.