Friday, December 12, 2008

pripravila katarína plavčanová Premiér Fico pohrozil z Bruselu slovenským bankám

12.00
Premiér Fico pohrozil z Bruselu slovenským bankám. Žiada, aby zlepšili prístup k úverom. V pondelok sa stretne s ich predstaviteľmi. "Budeme tvrdo tlačiť na komerčné banky, aby sa začali  správať primerane objemu peňazí, ktoré majú momentálne k dispozícii. Podľa Fica si Slováci uložili do bánk 50 miliárd korún. Dôvodom je zavedenie eura i 100-percentná garancia vkladov. “Nie je možné, aby chladnička bola plná jedla a my zomrieme od hladu,” komentoval situáciu premiér.

Lídri Európskej únie na summite v Bruseli spejú k dohode o balíčku stimulov v objeme 200 miliárd eur zameraných na podporu hospodárstva 27-členného bloku. Podľa premiéra Fica prevládajú medzi lídrami veľmi pesimistické odhady v súvislosti s očakávaným vývojom v roku 2009.

Ropa oslabila a jej cena sa vrátila pod úroveň 46 dolárov za barel po prudkom raste v predchádzajúcom dni. Podľa obchodníkov ale očakávané výrazné zníženie produkcie čierneho zlata v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zrejme opäť naštartuje zdražovanie tejto komodity.

Švajčiarsko sa dnes stalo 25. členskou krajinou schengenského priestoru voľného pohybu osôb. Rušia sa tak takmer všetky osobné kontroly na hraniciach Švajčiarska s Rakúskom, Nemeckom, Talianskom a Francúzskom. Na hraniciach budú aj naďalej kontrolovať nákladné autá, pretože Švajčiarsko nepatrí do európskeho vnútorného trhu.

V niektorých oblastiach na Slovensku hrozí koniec ambulantných pohotovostí - je totiž málo lekárov. Niektorí poskytovatelia Lekárskej služby prvej pomoci totiž nie sú schopní zabezpečiť v službe súčasne dvoch lekárov - pediatra a všeobecného lekára pre dospelých. Sú to oblasti najmä v častiach Banskobystrického, Prešovského, Trenčianskeho, Žilinského a Košického kraja. Podľa odborníkov je nevyhnutné prijať novelu zákona, ktorá by umožňovala prevádzkovať zmiešané ambulancie pre deti, dorast a dospelých.

Slovenské deti v matematike nevynikajú. Časť z nich má problém dokresliť obdĺžnik alebo zdôvodniť výsledok rovnice. Vyplýva to z najnovšieho medzinárodného testovania žiakov štvrtých ročníkov, v ktorom Slovensko skončilo medzi sivým priemerom. Testovanie prebehlo v 37 krajinách sveta. Na prvých priečkach je Hongkong a Singapur. Tieto štáty už dávno zachytili nové trendy vo výučbe. Slovenské deti v matematike predbehli české. Tie sa totiž prepadli na dno a skončili v počtoch pod priemerom, hoci ešte pred niekoľkými rokmi patrili medzi premiantov. Českí odborníci si prepad vysvetľujú tým, že školáci málo čítajú a nechápu zadania príkladov.

Slovenským plavkyniam Denise Smolenovej a Kataríne Listopadovej sa dnes nepodarilo postúpiť do podvečerného semifinále na 50 m motýlik počas druhého zo štyroch dni 12. ME v krátkom bazéne v chorvátskej Rijeke. Skončili na 36., resp. 41. mieste zo 49 aktérok. Darilo sa Ľubošovi Križkovi. Suverénnym spôsobom sa prebojoval do semifinále na 50 m znak. V rozplavbách dosiahol tretí najlepší čas.

Slovenská reprezentantka v alpských lyžiarskych disciplínach Veronika Zuzulová odcestovala včera do španielskeho strediska La Molina, kde ju v nedeľu čaká už tretí slalom novej sezóny v rámci Svetového pohára. Dva dni pred odchodom ešte trénovala v lyžiarskom stredisku Jasná v Demänovskej doline v Nízkych Tatrách a zároveň testovala nové lyže.
*******************************

Polooblačno, miestami oblačno. Hmla sa na niektorýc miestach udrží po celý deň.
Najvyššia denná teplota 3 až 7 st.
Na horách okolo +4 st.
Južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).
Na hrebeňoch hôr čerstvý južný vietor.