Friday, December 12, 2008

Pripravil Michal Novák: EÚ má Klimatický balíček

15:00 12.12.2008

Lídri Európskej únie sa na záver summitu v Bruseli dohodli na balíčku klimatických zmien, uviedol šéf Európskej rady Nicolas Sarkozy. "To, čo sa tu stalo, je takmer historický krok. Žiadny kontinent si neurčil také pravidlá, na akých sme sa tu jednomyseľne dohodli. Klimatický balíček Európskej únie, takzvaná dohoda 20-20-20, má za cieľ znížiť emisie skleníkových plynov o 20 percent do roku 2020, dosiahnuť 20-percentnú úsporu energie a priniesť obnoviteľné energetické zdroje, ktoré majú predstavovať 20 percent spotreby.

Európska únia vyhovela požiadavkám Írska ohľadom Lisabonskej zmluvy, ktorú jeho Íri odmietli v referende. Kľúčovou bola požiadavka Írska, ktoré chcelo mať naďalej v Európskej komisii (EK) vlastného komisára. Lídri EÚ preto rozhodli, že každá členská krajina bude mať svojho komisára aj po roku 2014, odkedy mali mať svojho zástupcu v EK len dve tretiny členských štátov. Írsko si chce naďalej zachovať aj vojenskú neutralitu. Nové referendum v Írsku by sa malo konať do konca októbra budúceho roka.

Zápalnými fľašami a kameňmi opäť útočili mladí gréci na políciu v Aténach. Už siedmy deň pokračujú násilné protesty vyvolané zastrelením tínedžera políciou. V centre Atén sa zišlo asi 4000 demonštrantov, najmä študentov a učiteľov Budovu parlamentu obkolesili bezpečnostné sily. Opozícia vyzýva na odstúpenie vlády a vypísanie nových parlamentných volieb.

Americký Senát večer neschválil návrh poslancov za Demokratickú stranu na záchranný balíček v objeme 14 miliárd USD pre výrobcov automobilov. Podniky General Motors Corp a Chrysler LLC varovali, že ak od vlády nedostanú pomoc, hrozí im kolaps. Pozorovatelia sa obávajú, že zrútenie sa jedného z detroitských výrobcov by mohlo stiahnuť aj ďalších dvoch plus ďalšie podniky. Tri americké automobilky zamestnávajú takmer 250 tisíc ľudí a od ich prežitia závisí osud ďalších 100 tisíc ľudí v podnikoch na dielce. Tieto firmy hovoria, že každé desiate pracovné miesto v USA je spojené s automobilovým odvetvím.

Počas tretieho dňa štrajku zamestnancov budapeštianskeho letiska sú odbavovacie haly a terminály plné cestujúcich, ktorí sú čoraz netrpezlivejší. Od dnešného rána sa situácia nezlepšila a bezpečnostná kontrola cestujúcich funguje len na jednom termináli. Rozčúleným pasažierom zamestnanci letiska rozdávajú čokoládu a minerálku a snažia sa im pomôcť aspoň informáciami. Ku štrajku zamestnancov sa dnes popoludní zrejme pripoja aj piloti, ktorí tiež nie sú spokojní s rozhodnutiami vedenia letiska. Dnes dopoludnia zrušili lety z Budapešti do Varšavy, Bukurešti, Ľubľany, Prahy, Záhrebu a Paríža.

Od 1. januára prevezme správu Štrbského Plesa mesto Vysoké Tatry. Potvrdil to pre agentúru SITA primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Pre mesto je rozhodujúci dátum 30. október 2008, kedy nadobudol právoplatnosť nález Ústavného súdu, ktorý zrušil rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, na základe ktorého prevzala minulý rok správu nad časťou katastrálneho územia Štrbského Plesa obec Štrba.

Podľa starostu obce Štrba Michala Sýkoru obec Štrba spravuje len svoje katastrálne územie, pričom „naše katastrálne územie je vrátane Štrbského Plesa,“ povedal pre SITA Michal Sýkora. Prevzatie správy Štrbského Plesa mestom Vysoké Tatry od 1. januára 2009 je „len ich zbožným prianím,“ povedal Sýkora.

SPORT

Hokejová extraliga:
Poprad - Slovan BA
Skalica - Kežmarok
Zvolen - Nitra
Mikuláš - Trenčín
Žilina – Košice
Ban. Bystrica – Martin

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) oznámila užšie nominácie na ocenenie Futbalista roka 2008. V mužskej kategórii je známa pätica, z ktorej vzíde laureát prestížnej ceny. Medzi mužmi nechýba v nominácii čerstvý držiteľ Zlatej lopty Portugalčan Cristiano Ronaldo, ktorého dopĺňajú úradujúci majstri Európy Fernando Torres a Xavi Hernández a dvojica Juhoameričanov - Lionel Messi z Argentíny a Kaká z Brazílie.

*******************************
V noci bude polooblačno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
V nižších polohách na niektorých miestach hmlisto alebo nízka oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota +2 až -2 st.

Zajtra cez deň oblačno až zamračené a ojedinele slabé zrážky.
V nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 3 až 7 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +1 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.