Thursday, December 18, 2008

Pripravil Michal Novák: Školáci si oddýchnu 19 dní

9:00 18.12.2008

Bolívijský prezident Evo Morales navrhol odvolať všetkých veľvyslancov Spojených štátov v krajinách Latinskej Ameriky, ak USA nezmiernia ekonomické embargo proti Kube. Veľkú podporu si však pre svoj návrh Morales na summite nezískal. Väčšina jeho kolegov sa vyslovila za menej radikálny postup.

Zásielky s podozrivým bielym práškom, aké v posledných dňoch dostali vlády jednotlivých amerických štátov, sa objavili v pondelok, utorok a stredu aj na 16 veľvyslanectvách Spojených štátov v európskych krajinách. Zásielky dostali americké veľvyslanectvá v Berlíne, Berne, Bruseli, Bukurešti, Dubline, Haagu, Kodani, Luxemburgu, Madride, Osle, Paríži, Reykjavíku, Rige, Ríme, Štokholme a v Tallinne. Testy ukázali, že prášok nie je nebezpečný.

Desiatich členov neonacistickej organizácie odsúdili za to, že v apríli zapálili mešitu neďaleko mesta Toulouse. Dvaja z nich dostali 18-mesačný trest odňatia slobody. Desiati muži vo veku od 18 do 28 rokov patria k malej neonacistickej organizácii. Organizácia tiež musí moslimskej komunite a organizácii bojujúcej proti rasizmu vyplatiť odškodné vo výške 17 500 eur.

Školákov čaká ešte jeden deň v škole a začnú sa im vianočné prázdniny. Voľno budú mať od pondelka 22. decembra do stredy 7. januára. Žiaci základných a stredných škôl sa vrátia do školských lavíc vo štvrtok 8. januára. Oddychovať teda budú 19 dní.

Je možné, že niektoré školy predĺžia prázdniny o dva dni, do tried sa teda študenti vrátia až 12. januára. Vyhláška ministerstva školstva umožňuje riaditeľom škôl dať voľno, k dispozícii majú päť dní počas školského roka.

Cena ropy aj napriek snahe OPEC-u naďalej prudko klesá. Ceny ropy sa včera prepadli na viac než štvorročné minimum, a to aj napriek zníženiu objemu produkcie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu. Potvrdili sa tak očakávania analytikov, že ani rekordné zníženie produkcie nezvýši cenu ropy, ktorá klesá pre slabý dopyt po energiách. Ľahká americká ropa poklesla pod hranicu 40.


Kurzy NBS:

EUR1 30,21
USD1 21,49
GBP1 32,87

SPORT

Hokejisti Švajčiarska sa cestou na Slovensko na dva prípravné zápasy v Poprade a v Košiciach s výberom Jána Filca zastavili v Nemecku. V Hamburgu zvíťazili nad domácou reprezentáciou 2:1 po predĺžení.

Slovenský hokejista Marián Gáborík sa po zranení vrátil do zostavy klubu NHL Minnesota Wil. Na ľade chýbal od 14. októbra. Vynechal 27 stretnutí. Pri svojom návrate jeden gól strelil, pri jednom asistoval a stal sa druhou hviezdou zápasu. Na víťazstvo Minnesoty to však nestačilo. Prehrala s Calgary po predĺžení 2:3 a natiahla šnúru prehraných duelov už na šesť.

Buffalo - New Jersey 3:5
Columbus - San Jose 2:1 po predlĺžení
Los Angeles - New York Rangers 2:3 po predĺžení
Vancouver - Edmonton 4:2

*************************

Veľká oblačnosť až zamračené a dážď, od cca 1600 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 9 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Slabý vietor, na juhozápade 15 až 30 km/h s nárazmi prechodne okolo 55 km/h.