Thursday, December 11, 2008

Pripravil Michal Novák: Americké automobilky stále nemajú istotu záchranného balíčka

13:00 11.12.2008

Americká Snemovňa reprezentantov schválila právny návrh záchranného balíčka pre americké automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler , čo ich privedie k reštrukturalizácii alebo ku krachu. Schvaľovanie opatrení na podporu troch spoločností sa teraz prenesie do Senátu, kde sa však očakávajú problémy s podporou. Na záchranu automobiliek od kolapsu by mali poskytnúť úvery za 14 mld. USD. Zákon o pomoci automobilkám je podľa predsedníčky Snemovne reprezentantov šanca pre Detroit a USA dostať sa naspäť na "cestu".

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor pozastaví od 19. decembra do 4. januára výrobu vo svojom americkom závode v Alabame, ktorý je jediným výrobným podnikom automobilky v USA. Ako spoločnosť uviedla, slabý predaj. Podobné kroky podnikla aj japonská Toyota. Honda neplánuje prepúšťanie. V porovnaní s minulým rokom v novembri poklesol predaj automobilky na americkom trhu o 40 %.

Väčšina európskych spotrebiteľov plánuje v budúcom roku priemerne o 12 % obmedziť výdavky pre obavy z finančnej krízy. Medzi hlavnými položkami, na ktoré chcú vynaložiť menej peňazí, je cestovanie počas dovoleniek, návšteva reštaurácii a spotrebná elektronika. Vyplýva to z prieskumu firmy Boston Consulting. Výsledky prieskumu získala agentúra Reuters ešte pred ich piatkovým zverejnením. Prieskum ďalej ukazuje, že takmer polovica európskych spotrebiteľov predpokladá, že ekonomika sa v roku 2009 ešte viac zhorší.

Grécki študenti dnes napadli najmenej päť policajných staníc. Výtržníci použili pri útokoch kamene a zápalné fľaše. Podľa miestnych predstaviteľov hospitalizovali po najnovšej vlne násilností najmenej jednu osobu. Od soboty, keď policajti zastrelili v Aténach 15-ročného tínedžera, pokračujú násilnosti už šiesty deň. Študenti stále okupujú viac ako sto škôl a univerzít, veľkú demonštráciu pritom ohlásili na piatok.

Silné búrky spôsobili, že časti talianskej metropoly Rím sú pod vodou. Na následky počasia zomrela jedna žena, ktorú našli mŕtvu v aute. Osudnou sa pre ňu stal zaplavený podchod. Hasiči v hlavnom meste evakuovali desiatky ľudí, ktorí zostali uväznení v autách na zaplavených uliciach, alebo v budovách, uviedol hovorca hasičov.V posledných dňoch snežilo na severe Talianska, nepriaznivé počasie sa teraz presúva do stredu krajiny a do južných oblastí. Počasie zablokovalo premávku vo viacerých mestách a spôsobilo meškania na železničných staniciach a letiskách po celej krajine.

V rakúskom Korutánsku napadol v noci meter snehu, niektoré okresy sú v oblasti nedostupné. Čiastočne je tiež prerušená železničná a autobusová doprava. Vodičom odporúčajú reťaze pri cestách do východného Tirolska.

V Španielsku varovali pred výdatným snežením na severnom pobreží od Astúrska po Baskicko, ako aj v regiónoch Burgos a Navarra. V Pyrenejach hrozia pády lavín. Silné sneženie očakávajú aj vo francúzskych Alpách.

V Zimbabwe už nie je cholera, jej nárast potlačili miestni lekári, vyhlásil prezident Robert Mugabe. Poprel tak vyjadrenia predstaviteľov Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorí hovoria o neustálom zvyšovaní sa počtu obetí. "Som šťastný, že môžem povedať, že naši lekári v spolupráci s inými zdravotníkmi dosiahli, že tu už nie je žiadna cholera," vyhlásil Mugabe. Prezident zároveň odmietol výzvy britského premiéra Gordona Browna a amerického prezidenta Georgea Busha na odstúpenie. "Pre choleru chce Brown vojenskú intervenciu. Aj Bush chce vojenskú intervenciu z dôvodu cholery. Nie je tu však žiadny dôvod na vojnu, prípady cholery už neexistujú," vyhlásil Mugabe.

Od marca budúceho roku pribudnú na letisku Poprad-Tatry k zatiaľ jedinej pravidelnej linke do Londýna ďalšie dve linky. Prvá by mala spojiť Poprad s Bratislavou, druhá by mala lietať do talianskej Bologne. Let z Popradu do Bratislavy by mal trvať len 35 minút. Ešte pred Vianocami bude mať letisko nový príletový terminál. Umožní bezproblémové vybavenie lietadiel s kapacitou 200 cestujúcich.

Otvorenie lyžiarskej sezóny v Tatranskej Lomnici a Smokovcoch sa odkladá na 19 december. Dôvodom je nevhodné počasie na zasnežovanie. Bez snehu sú strediská v Tatranskej Lomnici, Jakubková lúka v Novom Smokovci a Hrebienok v Starom Smokovci, kde sú odkázaní len na prírodný sneh. Počas slávnostného otvorenia lyžiarskej sezóny v Tatranskej Lomnici 19. decembra bude celodenná lyžovačka zadarmo.

Hraničná polícia Sobrance zadržala pašované cigarety. Asi 1 500 kartónov okolkovaných ochrannými známkami Ukrajiny pašovali po rieke Uh. Plávajúci balík objavili kamery na premostení medzi obcami Pinkovce a Lekárovce.

SPORT

Zranený slovenský hokejový reprezentant Marián Gáborík skúsil v stredu ďalší tréning s tímom NHL Minnesota Wild, ale v najbližších troch zápasoch sa zrejme ešte neobjaví v zostave. Reálne sa však javí jeho návrat na ľad v stredu 17. decembra v domácom súboji proti Calgary. Gáborík vynechal 24 z 26 tohtosezónnych zápasov Minnesoty.

V stredajšom súboji futbalovej Ligy majstrov Real Madrid - Zenit Petrohrad (3:0) sa zrodil aj historický strelecký zápis. Postaral sa oň kanonier domáceho tímu Raúl González, ktorý sa vďaka dvom gólom stal najlepším strelcom európskych pohárových súťaží v histórii. Dva presné zásahy boli jeho 65. a 66. gólom v niektorej z európskych futbalových súťaží. Na čele historického poradia 31-ročný Raúl predstihol o dva góly Taliana Inzaghiho.

*******************************

Popoludní má byť veľká, miestami zmenšená oblačnosť. V západnej polovici na niektorých miestach občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 4 až 9 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo nuly.
Vietor 10 až 25 km/h, na juhozápade miestami okolo 45 km/h, s nárazmi okolo do 60 km/h. Na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý južný vietor.