Tuesday, December 16, 2008

večerník

17.30
*Vlaky do Maďarska nejazdia, cestujúci hľadajú iný spôsob dopravy
*Francúzska polícia našla v luxusnom obchodnom dome výbušniny
*Benzín už padá pod 30 korún a môže ísť ešte nižšie
*Slovenskí učitelia budú verejnými činiteľmi
*Za múrmi väzníc strávi Vianoce približne 8 tisíc väzňov


Príjemný podvečer

svet
Žiadne rýchliky a osobné vlaky už druhý deň neodišli zo Slovenska do Maďarska, kde železničiari pokračujú v štrajku. Vlaky sa otáčajú pri hraniciach, cestujúci musia hľadať iný spôsob dopravy. Slovenské železničné podniky však väčšie finančné straty neočakávajú. Štrajkujúci žiadajú od vlády Ferenca Gyurcsánya, aby každý zamestnanec železníc dostal 250 tisíc forintov z výnosu privatizácie spoločnosti Cargo, ktorú predali za 100 miliárd forintov.

Francúzska polícia našla a zneškodnila 5 výbušnín uložených v parížskom obchodnom dome, v ktorom sú luxusné obchody. Nálože boli umiestnené na toaletách záchodoch, ale nemali žiadnu rozbušku. Po náleze obchodný dom polícia evakuovala a obkľúčila.Len niekoľko hodín pred operáciou dostala polícia výstrahu od neznámej skupiny s názvom Revolučný afganský front. Požadujú stiahnutie francúzskych jednotiek z Afganistanu. Francúzsko má v krajine tri tisíc vojakov.

Česká republika, ktorá od 1. januára prevezme predsedníctvo EÚ, chce usporiadať summit 27 lídrov krajín únie a budúceho amer. prezidenta Baracka Obamu. Novinárov o tom informovala česká vyslankyňa pri EÚ Milena Vicenová. Sme hrdí, že práve české predsedníctvo otvorí kontakty s novou americkou administratívou," povedala Vicenová. Zatiaľ nie je isté, či americká strana toto pozvanie prijme.

Desať dní trvajúce protesty proti policajnému násiliu poznačili grécku ekonomiku. Myslí si to premiér Kostas Karamanlis. Zábery chaosu v uliciach poškodzujú úverovú schopnosť Grécka v období svetovej ekonomickej krízy. Účastníci protestov, ktoré vyvolala smrť 15-ročného Alexandrosa Grigoropoulosa pri policajnom zásahu 6. decembra, poškodili stovky obchodov a desiatky úplne zničili. Dnes ráno zaútočili zápalnými fľašami a kameňmi na veliteľstvo poriadkovej polície v Aténach. Nepokoje sú však na ústupe, hoci sú v Aténach a Solúne plánované ďalšie demonštrácie.

Lepšiu bezpečnosť pacientov požaduje európska komisia, ktorá včera predložila návrhy prijaté na národnej i európskej úrovni. Každoročne má 10 percent pacientov v nemocnici problémy vďaka neuspokojivej zdravotnej starostlivosti. Najčastejšie ide o infekcie, nesprávne či neskoro stanovené diagnózy, chirurgické omyly a chyby súvisiace s podávaním liekov. Podľa Bruselu je pritom možné väčšine týchto problémov predísť.


Somálski piráti prepustia saudskoarabský supertanker Sirius Star. Na slobodu sa tak dostane 25 členov posádky. Vlastníci lode súhlasili s podmienkami únoscov a vyplatia im za tanker výkupné. Hodnota ropy, ktorú tanker prevážal, sa odhaduje na sto miliónov dolárov. Plavidlo bolo najväčším úlovkom pirátov. Piráti zaň pôvodne žiadali výkupné vo výške 25 miliónov dolárov, neskôr však oznámili, že sa uspokoja aj so sumou o 10 miliónov nižšou.

Európsky parlament schválil nariadenie, ktoré sprísni limity pre škodlivé emisie z kamiónov, nákladných áut a autobusov vrátane látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu. Nariadenie bude môcť vstúpiť do platnosti v roku 2014. Európska komisia zverejní v roku 2010 technickú smernicu k prijatému rozhodnutiu.


Európska únia bude mať k 1. januáru 2009 pol miliardy obyvateľov. Vyplýva to zo správy Eurostatu. V celej únii narástol počet obyvateľov v roku 2008 o 2 milióny. Až z troch štvrtín je za tým imigrácia. Slovensko bude mať k 1. januáru 5 a pol milióna obyvateľov, čo je oproti roku 2008 nárast asi o 10 000.
V roku 2008 zomrelo v EÚ 5 miliónov ľudí. Najvyššiu úmrtnosť má Bulharsko a Lotyšsko, najnižšiu Írsko a Cyprus.

Doma
Ceny benzínu sa po piatich rokoch opäť dostali pod hranicu 30 korún za liter. Benzín zlacnel o 30 halierov na 29,80 za liter Naturalu 95. Ceny nafty idú dole o 90 halierov na priemerných 34 korún.

Školskí odborári majú výhrady voči novému systému odmeňovania učiteľov, ktorý chce zaviesť minister školstva Ján Mikolaj. Po novom sa učitelia budú môcť zaradiť do štyroch kariérových stupňov - začínajúci učiteľ, samostatný učiteľ, učiteľ s prvou a s druhou atestačnou skúškou.
***mikolaj1***
Konkrétny stupeň môžu dosiahnuť za určitý počet kreditov, ktoré budú získavať napríklad za napísanie učebnice, absolvovanie kurzov či školení. Za dosiahnutie konkrétneho stupňa by mali dostávať príplatky k platu.
***mikolaj2***

Odborárom sa nepozdáva, že do nového systému sa im nemajú započítať vzdelávacie aktivity, ktoré absolvovali v minulosti. "Ministerstvo chce, aby sme teraz začínali od nuly. Samostatný učiteľ má mať nárok na 10-percentný príplatok, učiteľ s prvou atestáciou na 15-percentný a učiteľ s druhou atestáciou na 25-percentný.

Ešte jedna novinka pre učiteľov. Majú sa stať verejnými činiteľmi. "Budú mať vyššiu právnu ochranu. Je to opatrenie, ktoré by malo byť najmä proti agresivite," povedal na dnešnej tlačovej besede minister Mikolaj. Podľa neho učitelia sa vyhnú aj odovzdávaniu majetkových priznaní, ktoré verejní činitelia musia podávať.
***mikolaj3***

Za múrmi väzníc strávi Vianoce približne 8 tisíc uväznených osôb. Z tohto počtu je okolo 1 500 obvinených a asi 6 a pol tisíc odsúdených. Počet uväznených, ktorí strávia vianočné sviatky v kruhu svojej rodiny, zatiaľ známy nie je. Táto odmena sa udeľuje odsúdeným za dlhodobé dobré správanie, pri plnení pracovných povinností alebo za vykonanie príkladného činu.

Sedem Nemcov chcelo získať nelegálne slovenské vodičské oprávnenia. Podplatili viacerých Slovákov sumou viac ako 300-tisíc korún, aby im pomohli získať vodičáky skupiny A a B bez splnenia zákonných podmienok. Išlo o troch policajtov, jednu tlmočníčku, lekárku a prevádzkovateľa autoškoly. Prezident Policajného zboru Ján Packa.
***šoféri***


Irackého novinára, ktorý včera hodil svoje topánky po americkom prezidentovi Bushovi, včera odmenila cenou za odvahu líbyjská charitatívna skupina. Jej predsedníčkou je dcéra vodcu Muammara Kaddáfího. Iracká vláda obvinila 28-ročného televízneho reportéra Muntadara az-Zajdího z "barbarského a ponižujúceho činu", budú ho súdiť za urážku irackého štátu.


Euro 30,17 americký dolár 22,03 a britská libra 33,78


ŠPORT

Novým kapitánom slovenskej reprezentácie tenistiek v Pohári federácie, ôsmym v histórii, sa stal Matej Lipták. Od decembra je hlavným trénerom chlapcov v Národnom tenisovom centre a prioritne v rámci toho vedie Lukáša Lacka. Vo funkcii po troch sezónach strieda Mojmíra Mihala.

Vedenie Blackburn Rovers dnes prepustilo trénera Paula Inca. Hlavným dôvodom vyhadzovu je pokračovanie dlhej série klubu bez víťazstva, ktorá sa po víkende natiahla až na 11 zápasov.


Futbalových trénerov Luiza Felipeho Scolariho z Chelsea Londýn a Rafu Beniteza z konkurenčného FC Liverpool nespája len boj o titul v anglickej Premiership, ale aj zdravotné problémy s obličkovými kameňmi.Scolari strávil noc pred nedeľňajším zápasom s West Hamom (1:1) v nemocnici. Benitez, ktorého tím vedie o jeden bod pred "The Blues", sa podrobil operácii v pondelok po sobotnej remíze 2:2 s Hullom.
Obaja majú obličkové kamene.


V Moskve sa dnes stretli zástupcovia všetkých klubov Kontinentálnej hokejovej ligy, ktorého hlavným bodom bola požiadavka na plošné zníženie platov všetkých hráčov od 1 januára. Dôvodom je globálna finančná kríza.

**********************************
NOC:
Zamračené, od 1 500 m sneženie.
Najnižšia nočná teplota 5 až 1 st.
Slabý vietor. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h), na juhozápade okolo 7 m/s (25 km/h).

STREDA:
Veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach dážď alebo prehánky, od 1 700 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 3 st.
Slabý vietor. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h), na juhozápade miestami okolo 7 m/s (25 km/h).