Thursday, December 11, 2008

Pripravil Michal Novák: Vianočné trhy pod Tatrami

14:00 11.12.2008

Americká Snemovňa reprezentantov schválila právny návrh záchranného balíčka pre americké automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler , čo ich privedie k reštrukturalizácii alebo ku krachu. Schvaľovanie opatrení na podporu troch spoločností sa teraz prenesie do Senátu, kde sa však očakávajú problémy s podporou. Na záchranu automobiliek od kolapsu by mali poskytnúť úvery za 14 mld. USD.

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor pozastaví od 19. decembra do 4. januára výrobu vo svojom americkom závode v Alabame, ktorý je jediným výrobným podnikom automobilky v USA. Ako spoločnosť uviedla, dôvodom je slabý predaj. Podobné kroky podnikla aj japonská Toyota. Honda neplánuje prepúšťanie, pričom nevýrobní pracovníci budú počas prerušenia prevádzky vykonávať údržbu závodu. V porovnaní s minulým rokom v novembri poklesol predaj automobilky na americkom trhu o 40 %.

Väčšina európskych spotrebiteľov plánuje v budúcom roku priemerne o 12 % obmedziť výdavky pre obavy z finančnej krízy. Medzi hlavnými položkami, na ktoré chcú vynaložiť menej peňazí, je cestovanie počas dovoleniek, návšteva reštaurácii a spotrebná elektronika. Vyplýva to z prieskumu firmy Boston Consulting. Výsledky prieskumu získala agentúra Reuters ešte pred ich piatkovým zverejnením. Prieskum ďalej ukazuje, že takmer polovica európskych spotrebiteľov predpokladá, že ekonomika sa v roku 2009 ešte viac zhorší.

Grécki študenti dnes napadli najmenej päť policajných staníc. Výtržníci použili pri útokoch kamene a zápalné fľaše. Podľa miestnych predstaviteľov hospitalizovali po najnovšej vlne násilností najmenej jednu osobu. Od soboty, keď policajti zastrelili v Aténach 15-ročného tínedžera, pokračujú násilnosti už šiesty deň. Študenti stále okupujú viac ako sto škôl a univerzít, veľkú demonštráciu pritom ohlásili na piatok.

Blížiace sa Vianoce spríjemnia Spišiakom už oddnes Vianočné trhy. V historickom centre Spišskej Novej Vsi si budú môcť obyvatelia a návštevníci mesta vybrať nielen vianočný tovar vo vyše 150 stánkoch. Vianočné trhy potrvajú v Spišskej Novej Vsi do nedele 14. decembra. Pre návštevníkov je pripravený aj sprievodný program. Kultúrne podujatia sa začnú popoludní o 15:00.

V nedeľu od 10:00 bude Námestie sv. Egídia v Poprade hostiť VIANOČNÝ JARMOK. Bude to už 6. ročník jarmoku ľudovo-umeleckej výroby spojený s ukážkou ľudových remesiel, vianočných tradícií, s programom folklórnych súborov Jánošík, Jánošíček a Jitřenka.

SPORT

Hokejista Róbert Tomík si po dvanástich rokoch opäť oblečie dres Dukly Trenčín. Vedenie Dukly získalo majstra sveta z roku 2002 na hosťovanie do konca januára z českého Třinca.

*******************************

Popoludní má byť veľká, miestami zmenšená oblačnosť. V západnej polovici na niektorých miestach občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 4 až 9 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo nuly.
Vietor 10 až 25 km/h, na juhozápade miestami okolo 45 km/h, s nárazmi okolo do 60 km/h. Na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý južný vietor.