Sunday, December 14, 2008

Pripravil Michal Novák: Sneh komplikuje situáciu vo Francúzsku

8:00 15.12.2008

Silné snehové búrky a dažde v južnom Francúzsku mali v nedeľu na svedomí tri životy, prerušili dodávky elektrickej energie a stovky ľudí uviazli v autách, vlakoch, či na vlekoch. Približne sto tisíc domácnosti sa ocitlo bez elektriny. Na pobreží Stredozemného mora ostalo dvetisíc ľudí niekoľko hodín vo vlakoch. V horských regiónoch napadlo za posledných 24 hodín 60 centimetrov snehu, francúzski meteorológovia vyhlásili varovania pred lavínami v 12 oblastiach.

Írska vláda oznámila, že v súvislosti s globálnou finančnou krízou prijala ochranný balík vo výške 10 miliárd eur, ktorý bude určený na pomoc šiestim najväčším bankám v krajine. Írsko bolo jednou z prvých krajín, ktoré na finančnú krízu zareagovalo dvojročnou neobmedzenou garanciou vkladov v bankách.

Medzi Čínou a Taiwanom od pondelka lietajú pravidelné letecké spoje, čo predstavuje historickú chvíľu v napätých vzťahoch medzi týmito dvoma krajinami. Okrem leteckých spojov dnes spustili aj priame lodné a poštové spojenia, čím sa ukončilo obdobie, keď sa muselo cestovať cez tretie krajiny.

Trajekt s takmer sto pasažiermi sa včera prevrátil na severozápade Filipín, pri nehode sa utopilo 22 ľudí a ďalších 34 je stále nezvestných. Miestny policajný inšpektor uviedol, že loď s dreveným trupom nezvládla nepriaznivé počasie. Polícia a dedinčania zachránili 43 ľudí.

Prezident republiky Ivan Gašparovič včera v prezidentskom paláci prevzal od skautov Betlehemské svetlo pokoja. Betlehemské svetlo je pre "všetkých ľudí s otvoreným srdcom, ktorý vytvárajú pokoj a mier vo svojom vnútri a zároveň šíria pokoj a porozumenia do sŕdc ďalších ľudí. Skauti sú iba poslíčkami tohto posolstva," povedal náčelník Slovenského skautingu Ľubomír Ondrušek.

Kurzy NBS:
EUR1 30,17
USD1 22,61
GBP1 33,83

Sport

Trojnásobný olympijský víťaz v dráhovej cyklistike Chris Hoy sa stal športovou osobnosťou roka vo Veľkej Británii. Vo verejnej ankete BBC zdolal dráhar majstra sveta vo formule 1 Lewisa Hamiltona.

Na motoristickej exhibícii Víkend šampiónov sa z víťazstva v Národnom pohári radovala nemecká posádka zásluhou legendárneho pilota F1 Michaela Schumachera, ktorý v rozhodujúcom súboji zdolal Mattiasa Ekströma zo Škandinávskeho tímu. V Pretekoch šampiónov zvíťazil jazdec rely Sebastian Loeb, ktorý vo finále zdolal dnes už veterána F1 Davida Coultharda.

Hokejová extraliga:

Kežmarok - Liptovský Mikuláš 0:2
Dukla Trenčín - Poprad 3:2 po sam. nájazdoch
Banská Bystrica - Košice 2:7
Martin - HKm Zvolen 5:4
Slovan Bratislava - Žilina 4:3 po sam. nájazdoch

Dva góly Pavla Demitru pomohli hokejistom Vancouveru k víťazstvu 5:3 v zápase NHL s Floridou. Po zápase vyhlásili Demitru za prvú hviezdu stretnutia. V zostave Floridy ešte chýbal Richard Zedník, ktorého stále trápi zranený lakeť. Minnesota stále hrá bez Mariána Gáboríka.

Výsledky zápasov NHL:
Vancouver - Florida 5:3
Chicago - Columbus 3:1
Anaheim - Minnesota 4:2

**********************

Oblačno až zamračené, miestami prechodne zmenšená oblačnosť, najmä na východe. Ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 4 až 8, na západe miestami do 10 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 1 st.
Slabý, na západe juhovýchodný vietor 10 až 30 km/h, tu
v nárazoch do 55 km/h.