Wednesday, December 17, 2008

večerník

17.30 *Europoslanci schválili klimatický balíček, Európu čaká zelená revolúcia *Maďarská garda mieni pokračovať v činnosti *Alpské krajiny zasypal sneh *Situácia v Grécku sa stále neupokojila *Minister zahraničia Ján Kubiš odchádza z funkcie *
Príjemný podvečer
svet
Európsky parlament definitívne schválil klimaticko-energetický balíček, na ktorom sa minulý týždeň dohodli na summite členských štátov. Priemysel Európskej únie tak čaká "zelená" revolúcia, keď do roku 2020 bude musieť znížiť emisie skleníkových plynov. EÚ sa pred časom zaviazala, že ich do tohto roku zníži o dvadsať percent a zvýši podiel obnoviteľnej energie na pätinu.
Jeho základom je systém obchodovania s emisnými povolenkami. Niektoré podniky si tak v budúcnosti budú musieť kupovať povolenky, aby do ovzdušia mohli vypúšťať emisie oxidu uhličitého. Jedna povolenka rovná sa tona týchto emisí.

Francúzskemu predsedníctvu Európskej únie sa podarilo dosiahnuť stanovené ciele, správne reagovať počas krízy a potvrdiť tak svoju úlohu globálneho hráča, povedal francúzsky veľvyslanec na Slovensku Henry Cuny na tlačovej konferencii k ukončeniu francúzskeho predsedníctva EÚ. Úspech podľa jeho slov vyplynul z dôslednej prípravy Francúzska na túto rolu ako aj z dobrej spolupráce s ostatnými členskými krajinami.
Za najväčšie zásluhy považuje príspevok francúzskeho vedenia k prijatiu
klimaticko-energetického balíčka, posun ohľadom problému Lisabonskej zmluvy v Írsku a schválenie opatrení na oživenie európskej ekonomiky.

Situácia v Grécku sa stále neupokojila. Nepokoje sa začali po smrti 15-ročného chlapca, ktorého zabila odrazená policajná guľka. Dnes demonštranti zavesili na Akropolu dva gigantické transparenty, ktorými vyzývajú národ na ďalšie protesty. Sú v štyroch jazykoch.

Napriek slabému nočnému sneženiu sa Švajčiarsko stále topí v masách snehu. V Zürichu museli dočasne zrušiť niektoré autobusové linky a aj električky mali pri premávaní mestom nemalé problémy. Lavíny zasypali už dva domy, zranený nebol nikto. Tisíce francúzskych domácností zostávajú bez elektriny.

Maďarskí železničiari dnes pokračujú vo svojom štrajku, ktorý narušil premávku vlakov na celom území krajiny. Vlaky buď rušia alebo meškajú. Železničiarsky zväz požaduje, aby štátna spoločnosť vyplatila svojim zamestnancom podiely zo zisku, ktorý dosiahla predajom jednotky nákladnej dopravy, a ďalšie príplatky. Vedenie označilo požiadavky za nereálne.

Iracký novinár, ktorý hodil topánky do amerického prezidenta Georgea Busha, sa postavil pred vyšetrovacieho sudcu, avšak v jeho cele. Informoval o tom jeho brat, podľa ktorého to znamená, že Muntazar az-Zajdí musí byť príliš vážne zranený po bitke na to, aby ho priviedli do súdnej siene. Vo väzbe je pre napadnutie predstaviteľa inej krajiny, za čo môže dostať trest do dvoch rokov odňatia slobody. Do ulíc Bagdadu dnes vyšlo okolo 1500 demonštrantov s požiadavkou na jeho prepustenie. Podľa nich to bola prirodzená reakcia na americké tyranské činy a okupáciu Iraku.
doma
Minister zahraničných vecí Ján Kubiš odíde zo svojho postu. Prijal ponuku stať sa výkonným tajomníkom Ekonomickej komisie OSN pre Európu. Stoličku šéfa diplomacie uvoľní v januári. Kubiš tvrdí, že z vlády neodchádza kvôli sklamaniu v riešení slovensko-maďarských vzťahov. 
***kubiš1***
Zrušenie spolku Maďarskej gardy, o ktorom včera večer rozhodol budapeštiansky súd, prispeje k upokojeniu vzájomných vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom. Dnes to vyhlásil premiér Robert Fico. Fico odmieta, že by Ján Kubiš odchádzal z postu ministra zahraničných vecí pre nezvládnutie slovensko-maďarských vzťahov a víta rozhodnutie zrušiť Maďarské gardy. 
***fico2***

Ultrapravicová Maďarská garda, však zdá sa, mieni pokračovať v doterajších aktivitách ako hnutie. Aj keď včera budapeštiansky súd rozhodol o zákaze činnosti gardy, konštatuje sa v ňom, že sa netýka aktivít Hnutia Maďarská garda, takže gardisti mienia podľa dnešnej reakcie pokračovať v aktivitách v súlade s doterajšou praxou.

Ešte raz k ministrovi zahraničia - Fico odmietol prezradiť, kto Kubiša nahradí vo funkcii 
***fico3***

V najbližších dňoch by mal menovanie Kubiša do funkcie oficiálne potvrdiť generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Vláda dnes podporila výstavbu novej atómovej elektrárne na Slovensku. Bude stáť v areáli existujúcej atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Podľa zámeru kabinetu by nová elektráreň mala začať vyrábať elektrinu do roku 2020.

Mesto Vysoké Tatry prevezme správu Štrbského plesa od 1. januára 2009. Prevzatím kompetencií miestnej územnej samosprávy a preneseného výkonu štátnej správy v tejto časti mesta poverili primátora mesta Jána Mokoša. Aj v prípade, ak by obec Štrba odmietla Vysokým Tatrám odovzdať agendu súvisiacu so Štrbským Plesom, mesto správu nad Štrbským Plesom prevezme.

Určite sa chystáte na Silvestra otvárať šampanské. Pri jeho otváraní môžeme narobiť poriadne veľa škody. Štupeľ zo šampanského letí rýchlosťou 40km/h. Za týmto objavom sú nemeckí vedci. Ak patríte k tým, čo sa vždy pred otváraním šampanského vytratia „pre istotu" z miestnosti, tak verte, že opatrnosť je na mieste. Uzáver šampanského totiž podľa ich meraní môže vyletieť z fľaše až rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu, čo môže spôsobiť aj vážnejšie zranenie, ak niekoho zasiahne. Prirodzene, v takej rýchlosti sa už len ťažko môžete uhnúť.

Euro 30,20, americký dolár 21,48 a britská libra 32,87

ŠPORT
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011 zdolali ďalšiu prekážku. Kabinet Roberta Fica odsúhlasil viac ako miliardu korún na rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Vláda spomedzi troch alternatív, ktoré pripravilo ministerstvo školstva, vybralo tú najočakávanejšiu. Na účet bratislavského magistrátu tak poputuje finančný balík, ktorý by mal pokryť náklady potrebné na rekonštrukciu populárneho štadióna.

Slovenská hokejová reprezentácia začala dnes popoludní v Poprade decembrovú fázu prípravy, v rámci ktorej odohrá aj dve stretnutia so Švajčiarskom, s jednou zmenou oproti pôvodnej nominácii. Namiesto zraneného Richarda Stehlíka z Vítkovíc povolal tréner Ján Filc obrancu bratislavského Slovana Michala Sersena. Slováci nastúpia proti Švajčiarom najskôr v piatok o 17.00 h v Poprade, odveta sa hrá o deň neskôr v rovnakom čase v Košiciach. Tréner Ján Filc
***hokej***

O slovenského futbalového reprezentanta a kmeňového hráča FC Chelsea Miroslava Stocha nie je záujem iba v Anglicku. Potvrdil to agent a Stochov zástupca Milan Lednický: "O Mira sa zaujímajú aj kluby z iných futbalovo veľkých krajín - Talianska, Nemecka i Francúzska. "Našou prioritou naďalej zostáva FC Chelsea. Ak existuje šanca, že tréner Scolari mu dá šancu ukázať sa častejšie na trávniku, bolo by na škodu veci, aby ju práve v tomto anglickom veľkoklube nevyužil.

Organizátori zimných olympijských hier v roku 2014 v Soči súhlasili s tým, že ruskej vláde dočasne vrátia sumu vo výške 20 miliárd rubľov. Dôvodom je finančná kríza.

Svetovými atlétmi roku 2008 sa podľa ankety prestížneho informačného bulletinu Athletics International stali jamajský šprintér Usain Bolt a etiópska vytrvalkyňa Tiruneš Dibabová.

**********************************
NOC:
Veľká oblačnosť až zamračené a časom dážď, od nadmorskej výšky cca 1500 m sneženie. Najnižšia nočná teplota 5 až 1 st.

ŠTVRTOK:
Veľká oblačnosť až zamračené a časom dážď, od nadmorskej výšky 1600 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Na západe silný nárazový vietor.