Monday, December 15, 2008

Pripravil Michal Novák: V juhovýchodnej Ázii vzniká spoločenstvo typu Európskej únie

10:00 15.12.2008

Členovia Združenia krajín juhovýchodnej Ázie urobili významný krok k vytvoreniu spoločenstva typu Európskej únie, keď uviedli do platnosti novú chartu. Dokument, ktorý stanovuje pravidlá členstva, organizáciu transformuje na právnickú osobu a predpokladá, že v regióne s približne 500 miliónmi obyvateľov vznikne do roku 2015 oblasť voľného obchodu. Charta vstúpila do platnosti po tom, ako zavŕšil ratifikáciu posledný člen Thajsko.

Novým thajským premiérom sa stane doterajší líder opozičnej Demokratickej strany , dnes o tom rozhodol thajský parlament. Víťazstvo Abhisita potvrdil predseda parlamentu. Nový premiér je rodákom z Veľkej Británie, kde vyštudoval aj univerzitu v Oxforde. Abhisit má 44 rokov a má za sebou pomerne dlhú politickú kariéru bez korupčného škandálu.

Silné snehové búrky a dažde v južnom Francúzsku mali v nedeľu na svedomí tri životy. Približne sto tisíc domácnosti sa ocitlo bez elektriny. Na pobreží Stredozemného mora ostalo dvetisíc ľudí niekoľko hodín vo vlakoch. V horských regiónoch napadlo za posledných 24 hodín 60 centimetrov snehu, francúzski meteorológovia vyhlásili varovania pred lavínami v 12 oblastiach.

Medzi Čínou a Taiwanom od pondelka lietajú pravidelné letecké spoje, čo predstavuje historickú chvíľu v napätých vzťahoch medzi týmito dvoma krajinami. Okrem leteckých spojov dnes spustili aj priame lodné a poštové spojenia, čím sa ukončilo obdobie, keď sa muselo cestovať cez tretie krajiny.

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš dnes bude v Budapešti rokovať s maďarskou šéfkou diplomacie Kingou Gönczovou. Ministri posúdia, ako obe krajiny plnia základnú zmluvu o spolupráci. Po rokovaní s ministerkou sa Kubiš stretne na slovenskej ambasáde s predsedom Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Jánom Fúzikom. "Diskutovať budú o postavení slovenskej menšiny v Maďarsku.

Neznámy páchateľ podpálil v sobotu v noci na parkovisku na ulici B. Němcovej v Košiciach Škodu Octavia. Ojeň poškodil aj vedľa stojace Audi a zhorela aj ďalšia Octavia. Škody presiahli milión korún

Kurzy NBS:
EUR1 30,17
USD1 22,61
GBP1 33,83

Sport

Dva góly Pavla Demitru pomohli hokejistom Vancouveru k víťazstvu 5:3 v zápase NHL s Floridou. Po zápase vyhlásili Demitru za prvú hviezdu stretnutia. V zostave Floridy ešte chýbal Richard Zedník, ktorého stále trápi zranený lakeť. Minnesota stále hrá bez Mariána Gáboríka.

Výsledky zápasov NHL:
Vancouver - Florida 5:3
Chicago - Columbus 3:1
Anaheim - Minnesota 4:2

**********************

Oblačno až zamračené, miestami prechodne zmenšená oblačnosť, najmä na východe. Ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 4 až 8, na západe miestami do 10 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 1 st.
Slabý, na západe juhovýchodný vietor 10 až 30 km/h, tu
v nárazoch do 55 km/h.