Friday, December 12, 2008

pripravila katarína plavčanová Pri banskej explózii v severoruskom regióne Murmansk prišlo o život 12 osôb

10.00
Lídri Európskej únie na summite v Bruseli spejú k dohode o balíčku stimulov v objeme 200 miliárd eur zameraných na podporu hospodárstva 27-členného bloku. Ako uviedol slovenský premiér Robert Fico po skončení prvého dňa summitu, považuje za "zadosťučinenie", že plán slovenskej vlády na minimalizáciu dopadov finančnej a ekonomickej krízy je v súlade s predloženými návrhmi. Podľa premiéra prevládajú medzi lídrami veľmi pesimistické odhady v súvislosti s očakávaným vývojom v roku 2009.

Pri banskej explózii v severoruskom regióne Murmansk prišlo o život 12 osôb. Stalo sa to včera neskoro večer keď nešťastnou náhodou explodovali pripravené výbušniny na riadený výbuch. Riadená explózia mala byť veľkého rozsahu, pripravených bolo 55 ton výbušnín. Bezpečnosť v ruských baniach je od rozpadu Sovietskeho zväzu nedostatočne financovaná a každoročne tu dochádza k mnohým nešťastiam.

Cestovanie cez švajčiarske hranice je od dnešného dňa jednoduchšie. Švajčiarsko sa totiž úderom polnoci stalo 25. členskou krajinou schengenského priestoru voľného pohybu osôb. Rušia sa tak takmer všetky osobné kontroly na hraniciach Švajčiarska s Rakúskom, Nemeckom, Talianskom a Francúzskom. Na hraniciach budú aj naďalej kontrolovať nákladné autá, pretože Švajčiarsko nepatrí do európskeho vnútorného trhu. Kontrola leteckej dopravy medzi štátmi Schengenu a Švajčiarskom sa má ukončiť koncom marca 2009 po zmene letového plánu.

O svoje domy môže na budúci rok prísť až milión Američanov. Kríza spôsobila rastúci počet exekúcií či varovaní pred ňou.  Mnoho firiem musí pre insolventnosť prepúšťať.
U nás sa z krízy začneme zotavovať až v 2.polovici budúceho roka. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky. K zotaveniu svetového hospodárstva bude dochádzať postupne pod vplyvom znižovania cien a za predpokladu, že sa napätie na finančných trhoch zmierni.

Podľa výsledkov ankety francúzskeho ekonomického denníka La Tribune sa stal francúzsky prezident Nicolas Sarkozy najschopnejším európskym politikom. Rozhodlo o tom 12 zahraničných spravodajcov v Bruseli z prestížnych európskych médií. Po Sarkozym nasleduje luxemburský premiér Jean-Claude Juncker a britský premiér Gordon Brown. Spolu s nemeckou kancelárskou Angelou Merkelovou uzatvárajú veľkú štvorku lídrov, "ktorí preukázali svoje schopnosti vedenia“ v čase politickej krízy v lete a ekonomickej krízy. Český premiér Mirek Topolánek je na 25. mieste, čo predznamenáva obavy o schopnosť českého lídra viesť od januára predsedníctvo Európskej únie. Tabuľku uzatvára taliansky premiér Silvio Berlusconi, považovaný európskymi novinármi za "nevypočítateľného“.

Od 1. januára prevezme správu Štrbského Plesa mesto Vysoké Tatry. Potvrdil to primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Na základe rozhodnutia Ústavného súdu zaslalo Mesto Vysoké Tatry obci Štrba harmonogram odovzdávania správy územia Štrbského Plesa, ktoré by sa malo začať 19. decembra. Celý proces by sa mal ukončiť 31. decembra. Ide predovšetkým o daňovú agendu, matriku, stavebný úrad, ale aj o komunikácie, chodníky či verejné osvetlenie.

Dvomi asistenciami a jedným gólom prispel Miroslav Šatan k vysokej výhre Pittsburghu 9:2 nad NY Islanders na domácom ľade v jednom z ôsmich zápasov v noci na dnes v zámorskej NHL. Asistenciu zaznamenal aj obranca Tampy Andrej Meszároš pri víťazstve svojho tímu 3:1 nad Montrealom na jeho ľade.

Po nemeckom futbalovom klube Hamburger SV sa vedenie Borussie Dortmund rozhodlo ponúknuť svojim fanúšikom možnosť navždy spočinúť na cintoríne určenom futbalovým priaznivcov. Na rozdiel od toho, ktoré v septembri otvoril klub Hamburger bude k dispozícii nielen priaznivcom Borussie, ale všetkým futbalovým nadšencom, takže miesto na ňom by si mohli nájsť aj fanúšikovia najväčšieho rivala Dortmundu – Schalke Gelsenkirchen. Ako prvý na svete prezentoval projekt cintorína pre fanúšikov argentínsky klub Boca Juniors.

EUR1    30,18 USD1    22,83 GBP1    34,02
*******************************
Polooblačno, miestami oblačno. Hmla sa na niektorýc miestach udrží po celý deň.
Najvyššia denná teplota 3 až 7 st.
Na horách okolo +4 st.
Južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).
Na hrebeňoch hôr čerstvý južný vietor.