Monday, December 15, 2008

večerník

17.30
*Protesty v Grécku pokračujú 10-tym dňom
*Maďarskí železničiari stále štrajkujú
*Sneh ochromil európske krajiny, aj na Sibíri je nezvyčajná zima
*O Slovensko má záujem ďalší investor
*Sťahovavé vtáky sa možno preorientujú na domácie

Príjemný podvečer
svet

Násilnosti v gréckej metropole pokračujú aj druhý týždeň od ich vypuknutia. Demonštranti hádzali vajcia na policajtov okolo budovy hlavného súdu v Aténach. 50 prevažne mladých ľudí sa zhromaždilo pred súdom, kde prebiehalo pojednávanie s približne desiatimi ľuďmi zatknutými počas protestov proti zabitiu 15-ročného Alexandrosa Grigoropulosa pri policajnom zásahu 6. decembra a proti politike vlády konzervatívneho premiéra Kostasa Karamanlisa.

Situácia sa v Aténach včera upokojila, avšak protivládne demonštrácie na tento týždeň opäť ohlásili študenti, ľavičiari a odborárske združenia. Grécka Národná obchodná komora odhaduje, že v dôsledku protestov poškodili 600 aténskych obchodov, čo v predvianočnom čase spôsobili celkovú škodu približne 200 milión eur. Aj tie obchody, ktoré nepoškodili, zívajú prázdnotou. "Obchody nejdú. Ľudia sú sklamaní a nahnevaní," povedala majiteľka jednej z aténskych predajní.

Železničnú dopravu v Maďarsku v pondelok ochromil pokračujúci štrajk. Železničiari požadujú zvýšenie miezd a podiel na zisku z privatizácie. Po výmene zmien o 10:00 sa premávka na niektorých tratiach obnovila, doprava však naďalej zostáva nepredvídateľná.

Problémom sa nevyhlo ani budapeštianske letisko, kde zamestnanci už šiesty deň štrajkujú za lepšie pracovné podmienky. Podľa prevádzkovateľa letiska bude mať väčšina odletov meškanie, pričom talianska spoločnosť Alitalia zrušila ranné lety do Ríma a maďarský letecký prepravca Malév zrušil 12 pondelňajších letov.

Luxusné indické hotely, ktoré sa koncom novembra stali terčom teroristických útokov oznámili, že niektoré časti zariadení budú k dispozícii hosťom už od nedele. Hotel Taj Mahal Palace už začal prijímať rezervácie. Trojdňové útoky na indickú finančnú metropolu Bombaj sa začali 26. novembra. Zomrelo viac ako 170 ľudí. Skupina ozbrojených mužov zaútočila na niekoľko cieľov vrátane preplnenej železničnej stanice, nemocnice, dvoch luxusných hotelov a židovského centra.

Takmer tristov detí dnes evakuovali zo základnej školy v Prahe. Ohrozoval ich totiž požiar. V kabinete vzbĺkli mapy. Podľa vyšetrovateľov požiar niekto založil úmyselne, preto sa prípadom zaoberá aj polícia. Pri požiari a evakuácii sa nikomu nič nestalo.

Snehová nádielka ochromila dopravu v Španielsku. Vojaci a polícia v noci na dnes a ráno zachraňovali ľudí z vyše 400 áut, ktoré uviazli v krajine po veľkej nádielke snehu sprevádzanej búrkami. Niektorí vodiči čakali sedem hodín vo svojich autách, kým sa cesty opäť nesprejazdnili, alebo ich odvážali špeciálne vyslané autobusy. Sneh pokryl aj vrcholky dovolenkového ostrovu Mallorka.

Pokračujúce sneženie na severe a intenzívny dážď na juhu spôsobovali problémy aj Talianom. Situácia v rakúskom Korutánsku, ktorá sa doslova stráca pod masami snehu, sa vôbec nejaví optimisticky. Meteorológovia predpovedajú ďalšie sneeženie - až pol metra nového snehu v regióne.

Na Sibíri, kde ortuť teplomerov klesla v uplynulých dňoch až na niekoľko desiatok stupňov pod bod mrazu, očakávajú meteorológovia v nasledujúcich dňoch aj na ruské pomery silné mrazy okolo mínus 60 stupňov Celzia. Z oblasti hlásia výpadky elektrickej energie v dôsledku preťaženia energetickej siete pri enormnom využívaní tepelných telies za tak nízkych teplôt.

doma

Za rizikovejšie podnikateľské úvery z komerčných bánk by mal ručiť aj štát. Taký je výsledok dnešného rokovania predsedu vlády Roberta Fica a ministra financií Jána Počiatka s predstaviteľmi Slovenskej bankovej asociácie. Premiér Fico

***zaruky***

7 000 pracovných miest u nás ohrozuje hospodárska kríza. Prepúšťanie by sa malo prejaviť najviac na jar budúceho roka. Na podporu práce dá vláda na budúci rok 4 mld. korún. Prepusteným je podľa ministerky Tomanovej stále k dispozícii 12 tisíc pracovných miest. Zvýšia sa aj príspevky tým, ktorí za prácou dochádzajú.

Nemecká automobilová spoločnosť Volkswagen plánuje na Slovensku investíciu za približne deväť miliárd korún  Ako povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek nemecká firma chce v Bratislave investovať do výroby dvoch nových modelov áut, tzv. family cars. "Tieto automobily budú určené pre ženy, mládež, študentov. Vďaka tomuto investičnému projektu by malo na Slovensku vzniknúť vyše dvetisíc nových pracovných miest," dodal Jahnátek.

Spoločnosť Slovak Telekom, zaplatila pokutu 1,5 milióna korún za to, že nezverejnila úplný telefónny zoznam účastníkov v tlačenej forme. Udelil ju Telekomunikačný úrad. "Povinnosť poskytovať úplný telefónny zoznam účastníkov pravidelne aktualizovaný aspoň raz za rok stanovuje zákon o elektronických komunikáciách podľa smerníc Európskej únie.

Na zaktívnení činnosti zmiešaných slovensko-maďarských výborov sa dnes dohodli na pracovnej schôdzke v Budapešti slovenský minister zahraničných vecí Ján Kubiš a jeho maďarská partnerka Kinga Gönczová. Výbory vytvoria na základe medzištátnej základnej zmluvy medzi Slovenskom a Maďarskom. Kubiš schôdzku označil za otvorenú a srdečnú. "Dôležité je, že sa objavujú náznaky dobrej vôle nielen diskutovať, ale aj hľadať spoločnými krokmi riešenia otázok v širokom kontexte.

Nové ceny liekov od januára neprinesie euro, ale ich ďalšia kategorizácia. Pribudne liečiv, za ktoré pacient nič nedopláca. Plne hradených zdravotnou poisťovňou bude po Novom roku 1560 liekov, dnes v lekárni nedopláca pacient za 1460 liekov.

Napriek tomu, že je polovica decembra, vo vyšších polohách Veľkej Fatry sa ešte stále nachádzajú vtáky, ktoré už dávnejšie mali odletieť do zimovísk v južnej a juhozápadnej Európe. Ak bude v horských a podhorských oblastiach menej snehu a nájdu si tam potravu, pretože si ju hľadajú na zemi, tak prežijú, myslia si pracovníci z Ústavu ekológie lesa. S postupným otepľovaním Zeme sa tomu prispôsobia aj sťahovavé vtáky zo severu Európy a prestanú sa sťahovať do svojich prechodných domovov na juh a "prekategorizujú" sa tak zo sťahovavých druhov na stále.

Euro 30,16 americký dolár 22,32 a britská libra 33,53

ŠPORT

Hviezdny krídelník anglického futbalového veľkoklubu Manchester United Cristiano Ronaldo môže dostať trest za nešportové správanie počas zápasu Premier League proti Tottenhamu Hotspur. Portugalský reprezentant kopol protihráča Michaela Dawsona po tom, ako sa obaja po vzájomnom súboji ocitli na trávniku.
O tom, či držiteľa Zlatej lopty za rok 2008 potrestajú, rozhodnú predstavitelia Anglickej futbalovej asociácie. Dvadsaťtriročného Ronalda dočasne suspendovali.

Ruskí hokejisti, ktorí v máji v Kanade po 15 rokoch získali opäť titul majstrov sveta, dostanú za svoj úspech okrem zlatého prsteňa osadeného 27 briliantmi aj ďalší darček pod stromček. Prezident Ruskej federácie Dmitrij Medvedev sa rozhodol venovať každému členovi víťazného družstva aj realizačného tímu vrátane lekárov, masérov a trénerov Mercedes a kolekciu darčekov k Novému roku.

Keď pred dvoma sezónami vedenie zámorskej hokejovej NHL zvýšilo limit maximálnej zakrivenosti čepele hokejky, najviac radosti mal asi slovenský útočník Marián Hossa. "Veľmi mi to pravidlo pomohlo, lebo predtým som hral s hokejkou s nedovoleným zakrivením. Aj keď sa pravidlo zmenilo len nepatrne, Hossa aj maličkú úpravu naplno využil. V minulosti sa povolené zakrivenie zmenšovalo, aby sa predišlo nebezpečným strelám, ktoré by mohli ohroziť brankárov a divákov. Keďže však výstroj brankárov je oveľa objemnejší a aj fanúšikovia sú v bezpečí za ochrannými sieťami, nebol dôvod obmedzovať tento populárny šport v tomto smere.

O slovenského mládežníckeho futbalového reprezentanta Miroslava Stocha z FC Chelsea, prejavil záujem nový tréner Watfordu Brendan Rodgers. 19-ročný rodák z Nitry absolvoval premiéru v drese "The Blues" v londýnskom derby proti Arsenalu 30. novembra. Na ihrisko sa dostal v 81. min, keď vystriedal portugalčana Deca. Tréner klubu z druhej najvyššej anglickej súťaže Watford by chcel získať Stocha a ďalšieho mladého hráča z Chelsea Scotta Sinclaira na hosťovanie.

***********************************
NOC:
Oblačno až zamračené, na východe polooblačno. Slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 4 až 0, na východe miestami okolo -2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

UTOROK:
Oblačno až zamračené. Na východe polooblačno. Ojedinele slabé zrážky. Naďalej veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 5 až 9 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).