Thursday, December 11, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 11.12.2008

* V Bruseli čakajú lídrov Európskych krajín ťažké rokovania

* Pápež Benedikt XVI zverejnil mierový odkaz svetovým lídrom

* Americké automobilky čakajú na záchranu

* Grécki študenti dnes napadli najmenej päť policajných staníc

* Španielsko, Taliansko a Rakúsko trápi počasie

* Podtatranci sa môžu tešiť na Vianočné trhy

Príjemný podvečer

Lídri krajín Európskej únie sa zišli Bruseli na posledný summite roka Európskej rady. Klimaticko-energetický balíček bude stredobodom summitu Taliansky premiér Silvio Berlusconi upozornil, že nebude váhať s použitím veta, “ak by mali byť prehnaným spôsobom dotknuté talianske záujmy“. Nemecká kancelárka Angela Merkelová zase zdôraznila, že "dohliadne na to, aby európsky summit neprijal opatrenia, ktoré ohrozia pracovné miesta a investície v Nemecku“.

Európske fabriky vypúšťajú ročne do atmosféry dve miliardy ton oxidu uhličitého. Európska komisia chce motivovať priemysel k postupnému znižovaniu emisií tým, že si budú môcť právo na znečistenie kúpiť na aukciách. Brusel navrhuje, aby výnosy z aukcii okolo 440 miliárd eur za obdobie rokov 2013 až 2020 išli späť členským štátom na investície do ekologických riešení. Chudobnejšie krajiny EÚ majú získať až 10 percent vydaných akčných povolení, proti čomu je Veľká Británia, Nemecko a Švédsko.

Súčasná globálna finančná kríza je dôsledkom sledovania krátkodobých ziskov na úkor všeobecného blaha, vyhlásil pápež Benedikt XVI.. Zväčšujúci sa rozdiel medzi bohatými a chudobnými je podľa neho hrozbou pre svetový mier. Vo výročnom mierovom odkaze svetovým lídrom pápež uviedol, že "svedomie ľudskosti" už nemôže ignorovať ekonomické rozdiely, ktoré sa zvýrazňujú aj v najvyspelejších krajinách. Zdôraznil, že medzinárodný finančný systém by sa mal zamerať na dlhodobé investovanie a rozvoj.

Americká Snemovňa reprezentantov schválila právny návrh záchranného balíčka pre americké automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler , čo ich privedie k reštrukturalizácii alebo ku krachu. Schvaľovanie opatrení na podporu troch spoločností sa teraz prenesie do Senátu, kde sa však očakávajú problémy s podporou. Na záchranu automobiliek od kolapsu by mali poskytnúť úvery za 14 mld. USD. Zákon o pomoci automobilkám je podľa predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosi šanca pre Detroit a USA dostať sa naspäť na "cestu".

Grécki študenti dnes napadli najmenej päť policajných staníc. Výtržníci použili pri útokoch kamene a zápalné fľaše. Podľa miestnych predstaviteľov hospitalizovali po najnovšej vlne násilností najmenej jednu osobu. Od soboty, keď policajti zastrelili v Aténach 15-ročného tínedžera, pokračujú násilnosti už šiesty deň. Študenti stále okupujú viac ako sto škôl a univerzít, veľkú demonštráciu pritom ohlásili na piatok.

Silné búrky spôsobili, že časti talianskej metropoly Rím sú pod vodou. Na následky počasia zomrela jedna žena, ktorú našli mŕtvu v aute. Osudnou sa pre ňu stal zaplavený podchod. Hasiči v hlavnom meste evakuovali desiatky ľudí, ktorí zostali uväznení v autách na zaplavených uliciach, alebo v budovách, uviedol hovorca hasičov.V posledných dňoch snežilo na severe Talianska, nepriaznivé počasie sa teraz presúva do stredu krajiny a do južných oblastí. Počasie zablokovalo premávku vo viacerých mestách a spôsobilo meškania na železničných staniciach a letiskách po celej krajine.

V rakúskom Korutánsku napadol v noci meter snehu, niektoré okresy sú v oblasti nedostupné. Čiastočne je tiež prerušená železničná a autobusová doprava. Vodičom odporúčajú reťaze pri cestách do východného Tirolska.

V Španielsku varovali pred výdatným snežením na severnom pobreží od Astúrska po Baskicko, ako aj v regiónoch Burgos a Navarra. V Pyrenejach hrozia pády lavín. Silné sneženie očakávajú aj vo francúzskych Alpách.

Otvorenie lyžiarskej sezóny v Tatranskej Lomnici a Smokovcoch sa odkladá na 19 december. Dôvodom je nevhodné počasie na zasnežovanie. Bez snehu sú strediská v Tatranskej Lomnici, Jakubková lúka v Novom Smokovci a Hrebienok v Starom Smokovci, kde sú odkázaní len na prírodný sneh. Počas slávnostného otvorenia lyžiarskej sezóny v Tatranskej Lomnici 19. decembra bude celodenná lyžovačka zadarmo.

Blížiace sa Vianoce spríjemnia Spišiakom už oddnes Vianočné trhy. V historickom centre Spišskej Novej Vsi si budú môcť obyvatelia a návštevníci mesta vybrať nielen vianočný tovar vo vyše 150 stánkoch. Vianočné trhy potrvajú v Spišskej Novej Vsi do nedele 14. decembra. Pre návštevníkov je pripravený aj sprievodný program. Kultúrne podujatia sa začnú popoludní o 15:00.

V nedeľu od 10:00 bude Námestie sv. Egídia v Poprade hostiť VIANOČNÝ JARMOK. Bude to už 6. ročník jarmoku ľudovo-umeleckej výroby spojený s ukážkou ľudových remesiel, vianočných tradícií, s programom folklórnych súborov Jánošík, Jánošíček a Jitřenka.

Oficiálnu internetovú stránku o zavedení eura na Slovensku euromena.sk si počas jedného roka prevádzky pozrelo 525 300 užívateľov. Celkový počet návštev stránky pritom dosiahol 1,3 milióna. Stránku, s komplexnými informáciami o zavedení eura na Slovensku, spustili 20. decembra 2007.

Uprostred našej galaxie, známej ako Mliečna cesta, sa nachádza masívna čierna diera. Potvrdzuje to vyše šestnásťročný výskum nemeckých astronómov. Objekt sa nachádza približne 27 000 svetelných rokov od Zeme a je asi štyrimiliónkrát väčší ako Slnko. Čierne diery sa vyznačujú veľmi silným gravitačným poľom a pohlcujú všetko naokolo - nedokáže im uniknúť ani svetlo. "

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,18
USD1 22,83
GBP1 34,02

SPORT

Hokejista Róbert Tomík si po dvanástich rokoch opäť oblečie dres Dukly Trenčín. Vedenie Dukly získalo majstra sveta z roku 2002 na hosťovanie do konca januára z českého Třinca.

Zranený slovenský hokejový reprezentant Marián Gáborík skúsil v stredu ďalší tréning s tímom NHL Minnesota Wild, ale v najbližších troch zápasoch sa zrejme ešte neobjaví v zostave. Reálne sa však javí jeho návrat na ľad v stredu 17. decembra v domácom súboji proti Calgary. Gáborík vynechal 24 z 26 tohtosezónnych zápasov Minnesoty.

V stredajšom súboji futbalovej Ligy majstrov Real Madrid - Zenit Petrohrad (3:0) sa zrodil aj historický strelecký zápis. Postaral sa oň kanonier domáceho tímu Raúl González, ktorý sa vďaka dvom gólom stal najlepším strelcom európskych pohárových súťaží v histórii. Dva presné zásahy boli jeho 65. a 66. gólom v niektorej z európskych futbalových súťaží. Na čele historického poradia 31-ročný Raúl predstihol o dva góly Taliana Inzaghiho.

*******************************

V noci bude veľká, na východnej polovici miestami zmenšená oblačnosť. V nižších polohách na niektorých miestach hmlisto alebo nízka oblačnosť.
Na západe ojedinele slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota +3 až -1 st.
Južný až juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h, na juhozápade v nárazoch okolo 55 km/h. Na hrebeňoch hôr búrlivý južný vietor.

Za jtra cez deň oblačno až polooblačno. Ojedinele občasný dážď.
V nižších polohách ráno miestami hmlisto alebo zamračené nízkou oblačnosťou, ktorá sa ojedinele udrží po celý deň.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo +3 st.
Juhovýchodný až južný vietor 10 až 25 km/h bude popoludní slabnúť.
Spočiatku na hrebeňoch hôr silný južný vietor.