Monday, December 15, 2008

pripravila katarína plavčanová Pokračujúci štrajk maďarských železničiarov naďalej ovplyvňuje situáciu aj na slovenských železniciach

13.00
Pokračujúci štrajk maďarských železničiarov naďalej ovplyvňuje situáciu aj na slovenských železniciach. Štyri medzinárodné rýchliky a tri osobné vlaky končia v Štúrove. Spoje na trase Košice - Budapešť naďalej nepremávajú. Maďarskí železničiari žiadajú od vlády, aby každý zamestnanec železníc dostal v prepočte 20 tisíc korún z celkového výnosu privatizácie spoločnosti Cargo. Vedenie železníc je podľa podpredsedu odborov Balázsa Báránya ochotné vyplatiť 40 000 forintov tým zamestnancom, ktorí sa na štrajku nezúčastnia.

Silné snehové búrky a dažde v južnom Francúzsku mali odvčera na svedomí tri životy, prerušili dodávky elektriny. Na pobreží Stredozemného mora ostalo dvetisíc ľudí niekoľko hodín vo vlakoch. V horských regiónoch napadlo za posledných 24 hodín 60 centimetrov snehu, francúzski meteorológovia vyhlásili varovania pred lavínami v 12 oblastiach.

Austrália dnes oznámila, že do polovice roku 2010 zníži emisie skleníkových plynov. Austrália má z vyspelých priemyselných krajín najvyššiu produkciu skleníkových plynov na obyvateľa. "Bez akcie v oblasti klimatických zmien budú v Austrálii v budúcnosti len vyprahnuté farmy, vybielené útesy a prázdne vodné nádrže," povedal premiér Kevin Rudd.

Čína dnes vypustila na obežnú dráhu satelit. Bude zbierať údaje o pôdnom fonde, životnom prostredí, odhadovanej úrode, výstavbe miest, či dopadoch prírodných katastrof, uviedla agentúra Sin-chua.

Medzi dlhoročnými nepriateľmi - Čínou a Taiwanom - existuje od pondelka priame letecké spojenie. Ako o tom dnes informovala čínska tlačová agentúra Sinchua, priame spojenie nadviazali obe krajiny aj v námornej a poštovej doprave.

V tomto roku došlo vo svete k viacerým vojnám a násilným konfliktom než v roku 2007. Túto bilanciu zverejnil dnes Heidelberský ústav pre výskum medzinárodných konfliktov. V jeho správe "Conflict Barometer 2008" informuje ústav o deviatich vojnách, pričom v roku predošlom ich zaznamenal šesť. Vojna sa vrátila aj do Európy: augustovým konfliktom medzi Ruskom a Gruzínskom.

Napriek tomu, že je polovica decembra, vo vyšších polohách Veľkej Fatry sa ešte stále nachádzajú vtáky, ktoré už dávnejšie mali odletieť do zimovísk v južnej a juhozápadnej Európe. Odletieť "odmietlo" niekoľko slávikov červienok a vrchárok modrých. Ak bude v horských a podhorských oblastiach menej snehu a nájdu si tam potravu, pretože si ju hľadajú na zemi, tak prežijú, myslia si pracovníci z Ústavu ekológie lesa. Prezimovanie niektorých sťahovavých vtákov vo svojich rodiskách súvisí s globálnym otepľovaním Zeme.


Nemecký futbalista Bastian Schweinsteiger predĺžil zmluvu so svojím súčasným zamestnávateľom Bayernom Mníchov až do roku 2012. 24-ročný stredopoliar mal na stole údajne aj ponuky od Juventusu Turín a Realu Madrid, napokon sa však rozhodol pre Bavorsko. V nemeckom tíme pôsobí už 10rokov.

*************************************
POPOLUDNIE:
Oblačno až zamračené a ojedinele slabý dážď, v polohách nad 1 400 m snehové zrážky. Na východe polooblačno až oblačno.
Najvyššia denná teplota 5 až 10, v dolinách a kotlinách miestami okolo 3 st.
Na horách okolo 2 st.
Slabý vietor.

NOC:
Oblačno až zamračené, na východe polooblačno. Slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 4 až 0, na východe miestami okolo -2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

UTOROK:
Oblačno až zamračené. Na východe polooblačno. Ojedinele slabé zrážky. Naďalej veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 5 až 9 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).