Thursday, December 18, 2008

Pripravil Michal Novák:Americké automobilky - riadený bankrot?

8:00 19.12.2008

Administratíva amerického prezidenta Georgea W. Busha uvažuje o "riadenom bankrote" automobilových spoločností. Bankrot pod dozorom federálnej vlády je možnosť, o ktorej treba diskutovať, potvrdila hovorkyňa Bieleho domu Dana Perinová. Krachujúce americké automobilky General Motors a Chrysler oznámili úsporné opatrenia v čase, keď čakajú na správu, či im Biely dom poskytne miliardy dolárov v rámci záchranných pôžičiek. Chrysler informoval, že po skončení poslednej piatkovej zmeny na najmenej mesiac zastaví všetku svoju výrobu.

Venezuelský parlament schválil v prvom čítaní vypísanie referenda o predĺžení funkčného obdobia úradujúceho prezidenta. Očakáva sa, že parlament, v ktorom majú väčšinu stúpenci prezidenta Huga Cháveza, referendum definitívne schváli v druhom čítaní na budúci mesiac. Venezuelský prezident Hugo Chávez sa podľa súčasného znenia ústavy nemôže po roku 2012 uchádzať o znovuzvolenie. Chávez sa pred rokom pokúsil o predĺženie funkčného obdobia prezidenta a posilnenie jeho právomocí v referende, ľudia však jeho zámer nepodporili.

Americký minister obrany Robert Gates vyzval svojich spolupracovníkov, aby pripravili plán zatvorenia tábora na základni Guantánamo na Kube, kde Spojené štáty zadržiavajú podozrivých teroristov. Zrušenie tábora označil za svoju prioritu novozvolený americký prezident Barack Obama. Na Kube zadržiavajú okolo 250 osôb zatknutých v rôznych krajinách od vyhlásenia americkej "vojny proti terorizmu" po teroristických útokoch 11. septembra 2001.

Ruský parlament rokuje o návrhu zákona, ktorý má zaviesť pre ľudí mladších ako 14 rokov zákaz nočného vychádzania. Cieľom je znížiť kriminalitu páchanú mládežou. Deti pod 14 rokov by po 22. hodine nemohli navštevovať sexshopy, vinotéky, bary a iné miesta, ktoré by mohli ohroziť ich morálny vývoj. Okrem toho by bolo ilegálne aj zdržovanie sa "v nočnom čase na verejných miestach vrátane ulíc, štadiónov, parkov alebo miest verejnej dopravy... bez sprievodu rodičov," píše sa v návrhu zákona. Zákon predložil do parlamentu prezident Dmitrij Medvedev.

Francúzske úrady vvčera v meste Lyon zatkli 38 ľudí, keď zosilneli študentské demonštrácie proti reforme školských osnov. Pri potýčkach sa zranilo asi 5 policajtov. Študenti ničili autá, zapaľovali kontajnery a rozbíjali autobusové zastávky. Polícia odhaduje, že sa na protestoch zúčastnilo asi 5500 ľudí. Organizátori protestov počet odhadujú na 10 tisíc.

Ani na tretí pokus sa Tatranským lanovým dráham nepodarí spustiť lyžiarsku sezónu v stredisku Tatranská Lomnica. Dôvodom sú vysoké teploty. Novú zjazdovku s bezplatnou lyžovačkou v Tatranskej Lomnici chceli spustiť tento piatok V najbližších dňoch predpovedajú meteorológovia ochladenie, takže spustenie strediska je len otázkou niekoľkých dní.

Kurzy NBS:

EUR1 30,19
USD1 20,65
GBP1 31,77

SPORT

Najúspešnejším slovenským športovcom sa stal vodný slalomár Michal Martikán. V prestížnej ankete Športovec roka triumfoval už po štvrtý raz v kariére. V Pekingu získal druhé olympijské zlato v kariére. Okrem toho sa stal v Krakove majstrom Európy a pridal ešte aj zlato v súťaži hliadok 3xC1.

Komárňanský štvorkajak Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček a Juraj Tarr obhájil v hlasovaní 110 športových novinárov v ankete Športovec roka 2008 minuloročné prvenstvo a celkovo získal už rekordné šieste v kategórii kolektívov.

************************

Zamračené a sneženie, v južnej polovici stredného a východného Slovenska aj dážď so snehom alebo dážď.
Najvyššia denná teplota 0 až 4 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -3 st.
Severozápadný vietor 10 až 20 km/h, v západnej polovici Slovenska 15 až 30 km/h, miestami v nárazoch do 55 km/h.