Sunday, November 2, 2008

Pripravil Michal Novák: Záplavy vo Francúzsku

7:00 03.11.2008

Viaceré regióny stredovýchodného Francúzska včera zasiahli prudké dažde, ktoré si vyžiadali evakuáciu stoviek domov a prerušenie premávky na dvoch významných diaľniciach. Diaľnicu A6, ktorá tvorí hlavnú severojužnú trasu, v nedeľu uzavreli na niekoľko hodín pre záplavy medzi Parížom a Lyonom. Rovnako bola uzavretá aj diaľnica A46 medzi Lyonom a Saint-Étienne. Predstavitelia železníc oznámili, že premávka v zasiahnutom regióne bude zastavená najmenej do utorka.

Čínske médiá dnes informovali o rozsiahlom zosuve pôdy na juhozápade krajiny, ktorý si vyžiadal najmenej 20 obetí. Ďalších 42 ľudí je nezvestných. Prúd bahna a skál zasiahol v nedeľu mesto Čchu-siung v provincii Jün-nan, kde v posledných dňoch silno pršalo. Zosuv zničil alebo poškodil vyše 1000 domov.

Ulicami bieloruskej metropoly Minsk v nedeľu pochodovalo asi 1000 ľudí, ktorí si pripomenuli obete stalinských čistiek na prelome 30. a 40. rokov minulého storočia. Zhromaždenie organizovali lídri bieloruskej opozície, podľa ktorej krajina prežíva ďalšie obdobie diktatúry. Účastníci kritizovali vládu prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý odmieta uznať rozsah čistiek. Podľa historikov za Stalinovho režimu zabili alebo poslali do pracovného tábora vyše 600 tisíc Bielorusov.

Sýrsky minister zahraničných vecí varoval Spojené štáty americké, že môžu čeliť ďalším "bolestným" opatreniam, ak nepodajú oficiálne vysvetlenie minulotýždňového cezhraničného útoku. Po americkom útoku z 26. októbra, keď podľa sýrskych zdrojov zabili osem ľudí v dedine pri hranici s Irakom, nariadili zatvorenie americkej školy a kultúrneho strediska v Damasku.

Štátny podnik Lesy SR prepustí napokon približne 180 ľudí v dôchodkovom veku, technicko-hospodárskych pracovníkov a robotníkov, hoci v piatok avizovali prepustenie takmer 600 ľudí. Informoval minister pôdohospodárstvaodárstva Stanislav Becík. Prepustia zamestnancov, ktorí spĺňajú podmienky na odchod do dôchodku, pracovníci, ktorí majú nárok na predčasný dôchodok, môžu odísť ak o to prejavia záujem.

Na dvoch miestach včera padli teplotné rekordy zo 60. rokov. V Košiciach a Kamenici nad Cirochou namerali 21 stupňov, čím jeden rekord padol o takmer tri a jeden dokonca o štyri stupne. Ďalšie rekordy by mohli padnúť v nasledujúcich dňoch. Ešte najbližšie štyri dni bude prúdiť na Slovensko od juhu veľmi teplý vzduch. Až vo štvrtok sa očakáva ochladenie.

Kurzy NBS:
EUR1 30,45
USD1 23,87
GBP1 38,65

SPORT

Brit Lewis Hamilton sa stal najmladším majstrom sveta vo formule 1 v histórii. K prvému titulu pilotovi McLaren Mercedes vo veku 23 rokov, 9 mesiacov a 26 dní stačilo aj 5. miesto na Veľkej cene Brazílie. Hamilton získal v konečnom účtovaní o bod viac ako Brazílčan Felipe Massa, ktorému nestačilo ani víťazstvo na okruhu Interlagos pri Sao Paulo. Tesne pred cieľom pretekov to vyzeralo na brazílske oslavy, keďže Hamilton jazdil šiesty, ale v poslednom kole sa dostal na potrebnú 5. pozíciu. Ferrari napokon oslavovalo aspoň zisk Pohára konštruktérov, ktorý definitívne potvrdilo v Brazílii. Poslednú veľkú cenu kariéry absolvoval Škót David Coulthard, skončila sa preňho predčasne už v prvom kole. Rozlúčku s kolotočom F1 pravdepodobne absolvoval aj Brazílčan Rubens Barrichello.

Cez víkend sa hrala Basketbalová extraliga Mužov:
Chemosvit Poprad - Spišská Nová Ves 81:78
Astrum Levice - Banská Bystrica 72:57
Komárno - Dolný Kubín 87:59
Pezinok - Prievidza 91:50
Inter Bratislava - Nitra 89:99
Handlová - Slávia TU Košice 86:61

*************************

Jasno až polojasno. V nižších polohách ráno a dopoludnia miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h.