Thursday, November 20, 2008

Pripravil Michal Novák: V Argentíne znárodnia dôchodkové fondy

9:00 21.11.2008

Argentínsky Senát schválil návrh zákona, na základe ktorého budú znárodnené dôchodkové fondy. Vláda tak prevezme kontrolu nad aktívami v hodnote viac ako 26 miliárd amerických dolárov. Kritici to nazvali zhrabnutím peňazí vládou, ktorá čelí splácaniu veľkých pôžičiek.

Švédsky parlament ratifikoval Lisabonskú zmluvu. Ostávajú ešte dve krajiny z 27, ktoré zmluvu neprijali. V júnovom referende ju odmietlo Írsko. Český ústavný súd by mal 25. novembra rozhodnúť o tom, či je prijatie zmluvy v súlade s ústavou.

Kráľovná Alžbeta II. udelila izraelskému prezidentovi Šimonovi Peresovi titul čestný rytier. Potom sa Peres zúčastnil na súkromnom stretnutí s princom Charlesom, ktorý nedávno oslávil 60. narodeniny. Titul čestný rytier udeľuje britský kráľovský palác mužom a ženám vo vysokých štátnych funkciách za dôležité nevojenské zásluhy v zahraničí.

Kurzy NBS:
EUR1 30,39
USD1 24,23
GBP1 36,09

Niekdajšia hviezda seriálu Pobrežná hliadka Pamela Anderson poslala list budúcemu prezidentovi Barackovi Obamovi. Namiesto gratulácii však od nominanta demokratickej strany žiada legalizáciu marihuany. "Takáto iniciatíva by vytvorila nové pracovné miesta. Marihuana by sa pestovala v Amerike, zabránilo by sa ilegálnemu prevozu cez hranice a okrem toho je to prospešné pre životné prostredie," tvrdí Pamela Anderson. A pritom sa zrejme usmieva a spieva reagge.

SPORT

Vo štvrtkových zápasoch NHL sa gólovo presadilo päť slovenských strelcov. Miroslav Šatan prispel gólom Pittsburghu k jeho víťazstvu na ľade Atlanty. Zo svojho prvého gólu v sezóne sa tešil Tomáš Kopecký, ktorého Detroit zvíťazil v Edmontone 4:3. Marián Hossa sa do štatistík nezapísal, ale bol vyhlásený 3. hviezdou zápasu. Smutný bol po zápase Ľubomír Višňovský, ktorého gól a gólová prihrávka nič nezmenili na domácej prehre Edmontonu.

Podobné pocity zažíval aj brankár Colorada Peter Budaj. Napriek tomu, že pustil za svoj chrbát len jediný puk, jeho tím si pripísal ďalšiu domácu prehru, keďže strelci "lavín" nedali žiaden gól. Budaj sa stal 3. hviezdou zápasu.

Kľúčový podiel na víťazstve Vancouveru na ľade Minnesoty mal opäť Pavol Demitra, ktorý svojim 5 gólom a 7 gólovou prihrávkou v sezóne potvrdil výbornú formu. Víťazstvo "kráľov" z Los Angeles potvrdil pri záverečnej power play Washingtonu Michal Handzuš predposledným gólom a prihrávkou na záverečný Kopitarov zásah do prázdnej brány.

Výsledky:

New Jersey - Florida 3:1
Atlanta - Pittsburgh 2:3
Ottawa - Montreal 2:3 po sam. nájazdoch
Minnesota - Vancouver 2:3
Dallas - Chicago 3:6
Edmonton - Detroit 3:4
Colorado - Calgary 0:1
Los Angeles - Washington 5:2

Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy:
Martin - Poprad
Kežmarok – Zvolen
Trenčín – Slovenská 20
Slovan BA - Skalica
Košice - Lipt. Mikuláš
Ban. Bystrica - Žilina

***********************

Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky, od nadmorskej výšky 1000 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -4 st.
Juhozápadný vietor 10 až 30 km/h.