Tuesday, November 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Grónsko rozhoduje o väčšej autonómii

15:00 25.11.2008

Európska komisia dnes oznámila, že definitívne zoberie Bulharsku európske fondy vo výške 220 miliónov eur. "Je to po prvýkrát v histórii, že členská krajina príde o európske financie,“ uviedla hovorkyňa komisie Krisztina Nagyová. Brusel tak reaguje na nedostatočné opatrenia v boji proti korupcii, ktoré Sofia prisľúbila. EK zároveň potvrdila, že ďalších 560 miliónov eur ostáva zmrazených tak, ako o tom európska exekutíva rozhodla v júli. Bulharsko, jedna z najchudobnejších krajín Európskej únie, má od svojho vstupu problémy s korupciou a EK preto podrobuje krajinu neustálym kontrolám.

Dnes mal český ústavný súd rozhodnúť o Lisabonskej zmluve. Ako v Čechách zmluva dopadne sa Európa dozvie najskôr zajtra.

Nemecké ministerstvo obrany plánuje podporiť misiu Európskej únie protii somálskym pirátom a pošle do oblasti 1400 vojakov. Okolo 500 z nich má pôsobiť na fregatách a bojoví velitelia by mali byť aj na nemeckých nákladných lodiach, ktoré budú smerovať cez nebezpečné vody pri pobreží Somálska.V operácii EÚ zvanej Atalanta, bude minimálne päť bojových lodí v Adenskom zálive a vo vodách Indického oceánu. Termín začiatku prvej spoločnej námornej operácie v rámci Európy je stanovený na 8. decembra.

Približne 39 000 oprávnených voličov v Grónsku dnes hlasuje o väčšej autonómii arktického ostrova. Zákon o autonómii, ktorý sa podarilo Grónsku vyrokovať s Dánskom, predpokladá rozšírenú samosprávu a dáva Grónsku vlastnícke právo na prírodné bohatstvo ostrova. Grónčania boli tiež uznaní za národ a grónčina za ich jazyk.

Hlavným bodom poslednej tohtoročnej schôdze parlamentu bude schvaľovanie návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Zvýšenie deficitu na budúci rok už odobrili aj poslanci gestorského parlamentného finančného výboru. Dnes totiž k rozpočtu schválili spoločnú správu výborov s odporúčaním návrh v pléne schváliť. Celkové výdavky štátneho rozpočtu na budúci rok zostávajú oproti pôvodnému návrhu bez zmeny na úrovni 14,109 mld. eur.

Ministerstvo životného prostredia pozastavilo výstavbu pezinskej skládky. Rozhodnutím investorovi uložilo bezodkladne zastaviť všetky práce na stavbe až do ukončenia mimoodvolacieho konania na ministerstve.

SPORT

Hokejová extraliga:
B. Bystrica - Poprad
Martin - L. Mikuláš
Žilina - Zvolen
Trenčín - Kežmarok
Košice - Skalica
Slovan - Nitra

V dnešných súbojoch Ligy majstrov si postup do ďalšej fázy môžu zabezpečiť ďalšie tímy. Medzi najočakávanejšie stretnutia patrí súboj Villarrealu s Manchester United. V prípade remízy si oba tímy zabezpečia postup. Real Madrid zatiaľ nemá istotu postupu vo vrecku. Pokúsia sa oň na pôde bieloruského šampióna BATE Borisov. Ak vyhrajú, kvalifikujú sa do jarnej časti LM. V prípade zisku minimálne jedného bodu za remízu ďalej postúpia aj favoriti F-skupiny Bayern Mníchov a Olympique Lyon.

Najzamotanejšia situácia je v G-skupine, kde teoretické šance na postup majú ešte všetky štyri tímy. Najbližšie k tomu majú futbalisti Arsenalu Londýn, ktorí si zmerajú sily s Dinamom Kyjev. V druhom zápase proti sebe nastúpia Fenerbahce Istanbul a FC Porto.

************************************

V noci bude malá, na východe spočiatku zväčšená oblačnosť a ojedinele sneženie.
Najnižšia nočná teplota -2 až -7, v horských dolinách a kotlinách miestami okolo -9 st.

Zajtracez deň polooblačno, miestami prechodne oblačno a ojedinele snehové prehánky. Najvyššia denná teplota -2 až +2 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -8 st.
Severozápadný vietor 10 až 20 km/h.