Monday, November 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Izrael dnes pustí nejakú humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

11.00
Washington poskytne americkej veľkobanke Citigroup finančnú injekciu 20 miliárd dolárov. Banka dostane zároveň záruky za prípadné straty z jej problematických hypoték a vysoko rizikových aktív v celkovej hodnote 300 miliárd dolárov. Situácia banky sa zhoršila minulý týždeň, keď hodnota jej akcií klesla o 60 percnent v dôsledku obáv, či má dosť financií na prežitie.

Izrael dnes pustí nejakú humanitárnu pomoc do Pásma Gazy, informoval zdroj z armádneho prostredia v čase, keď narastajú obavy z následkov humanitárnej krízy na palestínskom území. Od nárastu násilností 4. novembra izraelské úrady otvorili hranice s pásmom len raz, keď umožnili prechod 30 nákladným autám s humanitárnou pomocou a základnými potrebami.

Somálski piráti požadujú za saudský supertanker, ktorý uniesli minulý týždeň pri brehoch Kene, výkupné vo výške 15 miliónov dolárov. Pôvodne požadovali výkupné 25 miliónov za prepustenie supertankera Sirius Star. Ten má na palube ropný náklad v hodnote asi 100 miliónov dolárov.

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš sa dnes vo Varšave zúčastní na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín Vyšegrádskej štvorky, pobaltských krajín a Švédska, Bulharska, Rumunska a Slovinska. Účastníci stretnutia budú rokovať o spolupráci krajín V4 a štátov susediacich so stredoeurópskym regiónom pri napĺňaní priorít najbližších dvoch predsedníctiev v Európskej únii českého a švédskeho.

Túto zimu príde do Vysokých Tatier výrazne menej ruských turistov ako po minulé roky. Podľa riaditeľa Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Petra Chudého je to s najväčšou pravdepodobnosťou reakcia na nedostatočnú pripravenosť stredísk v predchádzajúcich sezónach, najmä v Smokovcoch a Tatranskej Lomnici, na hlavný produkt zimnej sezóny, ktorým je lyžovanie. Na prvom mieste je prezentácia dobrých služieb a garancia snehu od začiatku do konca zimnej sezóny,“ povedal Chudý.

Piate miesto Veroniky Zuzulovej v úvodnom slalome Svetového pohára nabralo ďalší rozmer - po víkende je známe, že ho dosiahla so zlomeným rebrom! Túto diagnózu nekompromisne určili špecialisti na klinike v coloradskom Vaile. Po komplexnom vyšetrení sa jej zjazdársky tím rozhodol vynechať sobotný obrovský slalom SP v Aspene, ak jej to zdravotný stav dovolí, bude Veronika štartovať len v nedeľnom slalome.

Bývalý svetový rekordér v behu na 100 m Tim Montgomery priznal, že pred OH 2000 v Sydney dopoval. Americký šprintér užíval testosterón a rastový hormón. V Sydney som bol členom víťaznej americkej štafety na 4x100 m, no zlatú medailu som si nezaslúžil. Nezískal som ju totiž vďaka vlastným schopnostiam, ale s prispením nedovolených podporných látok," povedal Montgomery v rozhovore pre televíznu stanicu HBO. Podľa Amerického olympijského výboru by mal Montgomery automaticky vrátiť olympijskú medailu.

***************************************
Premenlivá oblačnosť. Miestami snehové prehánky
Najvyššia denná teplota -4 až 1 st.
Na horách -7 st. Vietor popoludní zoslabne. Na
hrebeňoch Tatier víchrica.