Friday, November 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Parlament by mal dnes rozhodnúť o návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu, ktorý je prvýkrát v histórii v eurách

11.00
Parlament by mal dnes rozhodnúť o návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu, ktorý je prvýkrát v histórii zostavený v eurách. Podľa skorších vyjadrení predstaviteľov strán vládnej koalície poslanci zrejme schvália rozpočet s vyšším schodkom, než pôvodne očakávala vláda. Stane sa tak pre výpadok príjmov, ktorý by mala spôsobiť svetová finančná kríza. Celkové výdavky by mali presiahnuť príjmy o 1-dnu miliardu eur.

Pre svetovú krízu stratí u nás prácu menej ľudí, ako sa čakalo. Povedala to ministerka práce Viera Tomanová. V októbri vláda odhadovala zrušenie vyše 5 tisíc pracovných miest hromadným prepúšťaním do konca roka, v súčasnosti predpokladá zánik takmer o 2500 miest menej.

Minister financií Ján Počiatek ani dnes nepredložil poslancom parlamentu dohodu medzi štátnou akciovou spoločnosťou Tipos a cyperskou spoločnosťou Lemikon. Zaviazala ho k tomu včera Národná rada uznesením, za ktoré hlasovalo 50 poslancov, medzi nimi aj sedem koaličných. Počiatek poznamenal, že stále nedostali povolenie na zverejnenie zmluvy od veriteľa, o ktoré ho požiadali v stredu. Napriek tomu je zmluvu ochotný zverejniť, vyžiadal si však čas do pondelka.

Talianske úrady dnes zhabali vyše 100 ton pokazeného syra Mozzarella a šunky. Tovar pochádzal z Nemecka, informovala agentúra DPA. Varená šunka a syrová talianska špecialita boli určené na taliansky trh, najmä do reštaurácií. Tovar bol v chladiacej časti skladovacej haly, uviedlo ministerstvo poľnohospodárstva v Ríme.

Novozvolený prezident USA Barack Obama je v Rusku mnohými označovaný za amerického Gorbačova. Podľa ľudí prinesie do politiky Spojených štátov výraznú zmenu. Skutočný Michail Gorbačov, bývalý ruský prezident, včera vyhlásil, že práve zmena je to, čo Spojené štáty najviac potrebujú. "Amerika potrebuje svoju vlastnú perestrojku. Po zvolení Obamu celý svet pocítil, že samotné Spojené štáty chcú a očakávajú zmenu," povedal v rozhovore pre tlačovú agentúru AP bývalý reformný prezident.

Zomrela najstaršia žena sveta. 155-ročná Edna Parkerová žila v americkom štáte Indiana. Parkerová bola najstarším človekom na svete aj podľa Guinnessovej knihy rekordov. Po jej smrti sa najstaršou stala takisto 115-ročná portugalčanka.

Slovenská zjazdárska jednotka Veronika Zuzulová je od utorka každý deň na svahu v stredisku pri americkom Denveri. Napriek tomu, že má zlomené rebro na nedeľné preteky SP v Aspene nastúpi. Čím viac jazdím, tým to viac cítim. Skúšam aj bránky. Nejdem do nich mimoriadne opatrne, lebo by som si na to zvykla," povedala Veronika - tretia v konečnej klasifikácii slalomárok v uplynulej sezóne Svetového pohára.

Najlepšími tenistami Slovenska za rok 2008 sa stali Dominika Cibulková a Filip Polášek, obaja získali toto ocenenie prvýkrát v kariére. Cibulková vystriedala na ženskom tróne Danielu Hantuchovú, ktorá triumfovala v ankete Slovenského tenisového zväzu šesťkrát za sebou. Polášek je vôbec prvým deblovým špecialistom s honorom Tenista roka v doterajšej histórii ankety.

**********************************
Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 1 až 5 st.
Na horách okolo 0 st.
Slabý vietor južných smerov, na horách bude fúkať trochu silnejšie.