Friday, November 21, 2008

Pripravil Michal Novák: Ropa už klesla takmer o 100 USD

10:00 21.11.2008

Lídri Demokratickej strany v americkom Kongrese odložili proces schvaľovania legislatívy, ktorá by umožnila poskytnúť americkým výrobcom automobilov peniaze na pomoc proti dopadom svetovej finančnej krízy. Namiesto toho vyzvali tri najväčšie automobilky - General Motors, Ford and Chrysler - na vypracovanie plánu, ktorý má ozrejmiť ich zámery s pridelenými peniazmi. Automobilky požadujú od Kongresu 25 miliárd amerických dolárov. Neposkytnutie pôžičky môže mať katastrofálne následky pre ekonomiku USA.

Švédsky parlament ratifikoval Lisabonskú zmluvu. Ostávajú ešte dve krajiny z 27, ktoré zmluvu neprijali. V júnovom referende ju odmietlo Írsko. Český ústavný súd by mal 25. novembra rozhodnúť o tom, či je prijatie zmluvy v súlade s ústavou.

Argentínsky Senát schválil návrh zákona, na základe ktorého budú znárodnené dôchodkové fondy. Vláda tak prevezme kontrolu nad aktívami v hodnote viac ako 26 miliárd amerických dolárov. Kritici to nazvali zhrabnutím peňazí vládou, ktorá čelí splácaniu veľkých pôžičiek.

Byty v centre Bratislavy vymenia poslanci za Bratislavský hrad. Národná rada pre nich plánuje postaviť v jednej z historických budov poslaneckú ubytovňu, uviedla dnešná Pravda. Daňoví poplatníci za ňu zaplatia 350 miliónov korún (11,6 milióna €). Postaviť by ju podľa denníka mala firma Váhostav – SK, v ktorej figuruje podnikateľ Juraj Široký, známy väzbami na Smer. Píše Pravda

Ceny ropy včera poklesli o viac ako 7 % pod hranicu 50 USD za barel. Správa o nezamestnanosti v USA zvýraznila obavy z dlhotrvajúcej a hlbokej recesie a tým sa zhoršili očakávania o vývoji dopytu po palivách. Počet američanov, ktorí žiadajú o dávku v nezamestnanosti sa minulý týždeň zvýšil na najvyššiu úroveň za posledných 16 rokov.

Ľahká americká ropa si odpísala 4 USD a klesla na 49,62 USD za barel, čo bola najnižšia hodnota od 23. mája 2005. Londýnska ropa Brent klesla na 48,08 USD za barel, na najnižšiu úroveň od 20. mája 2005. Trh s ropou sa od júlového maxima nad 147 USD za barel už prepadol takmer o 100 USD, pod čo sa podpísala hospodárska kríza.

Kurzy NBS:
EUR1 30,39
USD1 24,23
GBP1 36,09

Rozvodové konanie medzi Madonnou a jej manželom, režisérom Guyom Ritchiem sa začne v Londýne už dnes. Na súd by sa mali osobne dostaviť obaja, pri rozvodoch celebrít to však nebýva zvykom. Päťdesiatročná speváčka a jej o desať rokov mladší manžel disponujú spoločným majetkom vo výške 525 miliónov amerických dolárov. Väčšina tejto čiastky však pochádza z Madonninej hudobnej kariéry.

SPORT

Vo štvrtkových zápasoch NHL sa gólovo presadilo päť slovenských strelcov. Miroslav Šatan prispel gólom Pittsburghu k jeho víťazstvu na ľade Atlanty. Zo svojho prvého gólu v sezóne sa tešil Tomáš Kopecký, ktorého Detroit zvíťazil v Edmontone 4:3. Marián Hossa sa do štatistík nezapísal, ale bol vyhlásený 3. hviezdou zápasu. Smutný bol po zápase Ľubomír Višňovský, ktorého gól a gólová prihrávka nič nezmenili na domácej prehre Edmontonu.

Podobné pocity zažíval aj brankár Colorada Peter Budaj. Napriek tomu, že pustil za svoj chrbát len jediný puk, jeho tím si pripísal ďalšiu domácu prehru, keďže strelci "lavín" nedali žiaden gól. Budaj sa stal 3. hviezdou zápasu.

Kľúčový podiel na víťazstve Vancouveru na ľade Minnesoty mal opäť Pavol Demitra, ktorý svojim 5 gólom a 7 gólovou prihrávkou v sezóne potvrdil výbornú formu. Víťazstvo "kráľov" z Los Angeles potvrdil pri záverečnej power play Washingtonu Michal Handzuš predposledným gólom a prihrávkou na záverečný Kopitarov zásah do prázdnej brány.

Výsledky:
New Jersey - Florida 3:1
Atlanta - Pittsburgh 2:3
Ottawa - Montreal 2:3 po sam. nájazdoch
Minnesota - Vancouver 2:3
Dallas - Chicago 3:6
Edmonton - Detroit 3:4
Colorado - Calgary 0:1
Los Angeles - Washington 5:2

Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy:
Martin - Poprad
Kežmarok – Zvolen
Trenčín – Slovenská 20
Slovan BA - Skalica
Košice - Lipt. Mikuláš
Ban. Bystrica - Žilina

***********************

Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky, od nadmorskej výšky 1000 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -4 st.
Juhozápadný vietor 10 až 30 km/h.