Tuesday, November 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Bulharsko prišlo o milióny eur

14:00 25.11.2008

Európska komisia dnes oznámila, že definitívne zoberie Bulharsku európske fondy vo výške 220 miliónov eur. "Je to po prvýkrát v histórii, že členská krajina príde o európske financie,“ uviedla hovorkyňa komisie Krisztina Nagyová. Brusel tak reaguje na nedostatočné opatrenia v boji proti korupcii, ktoré Sofia prisľúbila. EK zároveň potvrdila, že ďalších 560 miliónov eur ostáva zmrazených tak, ako o tom európska exekutíva rozhodla v júli. Bulharsko, jedna z najchudobnejších krajín Európskej únie, má od svojho vstupu problémy s korupciou a EK preto podrobuje krajinu neustálym kontrolám.

Dnes mal český ústavný súd rozhodnúť o Lisabonskej zmluve. Ako v Čechách zmluva dopadne sa Európa dozvie najskôr zajtra.

Nemecké ministerstvo obrany plánuje podporiť misiu Európskej únie protii somálskym pirátom a pošle do oblasti 1400 vojakov. Okolo 500 z nich má pôsobiť na fregatách a bojoví velitelia by mali byť aj na nemeckých nákladných lodiach, ktoré budú smerovať cez nebezpečné vody pri pobreží Somálska.V operácii EÚ zvanej Atalanta, bude minimálne päť bojových lodí v Adenskom zálive a vo vodách Indického oceánu. Termín začiatku prvej spoločnej námornej operácie v rámci Európy je stanovený na 8. decembra.

Vraždu ruskej novinárky Anny Politkovskej, ktorú zavraždili v októbri 2006 v Moskve, si objednal istý ruský politik. Dnes to vyhlásil obhajca jedného zo štyroch podozrivých, ktorých súdia v súvislosti s Politkovskej vraždou. "V správe k prípadu sa uvádzajú motívy aj meno osoby, ktorá vraždu nariadila," vyhlásil v Moskve právnik Murad Musajev. Malo ísť podľa neho o politika, ktorý pôsobí v Rusku a nie v zahraničí, ako to pôvodne tvrdili niektoré kruhy. Dôvodom vraždy mali byť kritické články o jeho osobe, ktoré publikovala Politkovská.

Benzín dnes zlacnel o korunu. 95-ťka od rána stojí v priemere 32,30. Predajcovia dnes znížili aj ceny nafty, a to o 80 halierov, na priemerných 36,70. Benzín tak zlacnel za posledné štyri mesiace už takmer o desať korún na liter a nafta o viac ako osem korún. Ak sa cena ropy rýchlo nezdvihne, ceny pohonných hmôt by sa mohli znižovať ešte aj na budúci týždeň.

V jednej z chát v rekreačnej oblasti Sigord pri Prešove sa dnes v noci strieľalo. Incident sa odohral medzi majiteľom chaty a piatimi mužmi. Dvaja postrelení muži skončili v nemocnici v Prešove. Po streľbe majiteľ chaty zavolal políciu, jeden z postrelených mužov zostal na mieste, ďalší štyria ušli na aute. Policajti ich chytili na prešovskom sídlisku Sekčov.

SPORT

Hokejová extraliga:
B. Bystrica - Poprad
Martin - L. Mikuláš
Žilina - Zvolen
Trenčín - Kežmarok
Košice - Skalica
Slovan - Nitra

V dnešných súbojoch Ligy majstrov si postup do ďalšej fázy môžu zabezpečiť ďalšie tímy. Medzi najočakávanejšie stretnutia patrí súboj Villarrealu s Manchester United. V prípade remízy si oba tímy zabezpečia postup. Real Madrid zatiaľ nemá istotu postupu vo vrecku. Pokúsia sa oň na pôde bieloruského šampióna BATE Borisov. Ak vyhrajú, kvalifikujú sa do jarnej časti LM. V prípade zisku minimálne jedného bodu za remízu ďalej postúpia aj favoriti F-skupiny Bayern Mníchov a Olympique Lyon.

Najzamotanejšia situácia je v G-skupine, kde teoretické šance na postup majú ešte všetky štyri tímy. Najbližšie k tomu majú futbalisti Arsenalu Londýn, ktorí si zmerajú sily s Dinamom Kyjev. V druhom zápase proti sebe nastúpia Fenerbahce Istanbul a FC Porto.

************************************

Popoludní má byť veľká, v západnej polovici územia zmenšená oblačnosť. Ojedinele sneženie.
Najvyššia denná teplota 1 až 5 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -4 st.
Slabý vietor.