Friday, November 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Členské krajiny Európskej únie prijmú na svojom území okolo 10 tisíc utečencov z Iraku

9.00
Indické jednotky zabili posledných troch ozbrojencov v hoteli Tádž Mahal v Bombaji a prehľadali ďalší luxusný hotel aby oslobodili rukojemníkov a hostí, ktorí v budovách uviazli po stredajšom útoku moslimských militantov. Z hotelov Tádž Mahal a Oberoi Trident bolo do noci počuť streľbu a výbuchy. Počas dňa z nich príslušníci kománd vyvádzali rukojemníkov, ukrývajúcich sa hostí a vynášali telá.

Členské krajiny Európskej únie prijmú na svojom území okolo 10 tisíc utečencov z Iraku. Ministri vnútra štátov európskej dvadsaťsedmičky sa na tom zhodli včera na schôdzke v Bruseli. Ide o osoby, ktoré si vyžadujú mimoriadnu zdravotnú starostlivosť, obete mučenia alebo príslušníci náboženských menšín. Účasť na pláne je dobrovoľná a členské krajiny sa na ňom zúčastnia primerane svojim možnostiam.
Utečencov z Iraku príma v súčasnosti šesť členských krajín EÚ na čele so Švédskom a Holandskom. V samotnom Švédsku žije v súčasnosti okolo 100 tisíc Iračanov.


Britská vláda sa rozhodla pomôcť obyvateľom s vysokým dlhom na kreditných kartách, keďže stále väčšiemu počtu z nich hrozí osobný bankrot. Britské ministerstvo obchodu uzavrelo dohodu s firmami, ktoré vydávajú kreditné karty, aby poskytli svojim zákazníkom 30-dňový odklad, ak bude evidentné, že spolupracujú s poradenskými agentúrami a chcú tak znížiť svoj dlh.


Odpoveď slovenského ministra vnútra na policajný zásah na futbalovom zápase v Dunajskej Strede je sklamaním. Podľa maďarskej strany list Roberta Kaliňáka neobsahuje žiadne dôkazy ani vysvetlenie "brutálnej" policajnej akcie z 1. novembra. Maďarský šéf rezortu spravodlivosti naznačil, že jeho krajina stále čaká na videonahrávky zo zásahu. Podľa neho to, čo doteraz dostala maďarská verejnosť, neospravedlňuje "veľmi vážnu" policajnú akciu. Je celkom možné, že slovenská polícia urobila chybu, povedal Draskovics a dodal, že ak je tomu naozaj tak, "mali by byť z toho vyvodené dôsledky" a garancie, že podobné udalosti sa už nebudú opakovať.


Ruský prezident Dmitrij Medvedev mal počas svojho turné v Latinskej Amerike na programe návštevu krížnika Peter Veľký spoločne so svojim venezuelským partnerom Hugom Chávezom, aby symbolicky odštartovali venezuelsko-ruské námorné cvičenie. Medvedev pricestoval do Caracasu v stredu a včera večer odišiel na Kubu, ktorá je jeho poslednou zastávkou v Latinskej Amerike.


Každý štvrtý človek nad 65 rokov má problémy s rovnováhou a minimálne raz za rok spadne a pri tom sa zraní. Ústav fyziológie v súčasnosti pripravuje špeciálny vibro-stimulačný opasok, ktorý poskytne osobe doplnkovú informáciu o náklonoch jej trupu a stabilititu rovnováhy. Využívať ho budú môcť pacienti s Parkinsonovou chorobou a s poruchou rovnováhy.


Domáci Matti Hautamäki sa stal na mostíku vo fínskom stredisku Kuusamo víťazom kvalifikácie na zajtrajšie úvodné preteky nového ročníka Svetového pohára v skokoch na lyžiach. Fínovi namerali 135 metrov, za čo získal od rozhodcov 142,5 bodu.


Futbalisti MŠK Žilina remizovali vo svojom treťom vystúpení v skupinovej fáze Pohára UEFA so Slaviou Praha 0:0. Zverenci Dušana Radoslkého si tak zapísali do tabuľky F-skupiny prvý bod, ich šanca na postup do jarného šestnásťfinále je však už len v rovine teórie.

V nočnom zápase "žilinskej" F-skupiny Pohára UEFA zvíťazili futbalisti Ajaxu Amsterdam na pôde nemeckého tímu Hamburger SV 1:0. O jediný gól stretnutia sa v 77. minúte postaral Brazílčan Leonardo. Holandský klub sa vďaka tomuto triumfu posunul na druhú priečku v tabuľke, za vedúcou Aston Villou zaostáva len o skóre.

EUR1    30,33 USD1    23,52 GBP1    36,29
**********************************

Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 1 až 5 st.
Na horách okolo 0 st.
Slabý vietor južných smerov, na horách bude fúkať trochu silnejšie.