Thursday, November 20, 2008

18.00
Operácia Európskej únie namierená voči pirátom pri somálskom pobreží sa začne 8. decembra. Bude to prvá spoločná misia európskych námorných síl. Vo vodách Adenského zálivu bude od tohto dátumu patrolovať šesť vojnových lodí. Účasť na operácii prisľúbili takmer všetky európske a arabské krajiny. Posledným veľkým úlovkom pirátov je saudskoarabský supertanker Sirius Star, ktorý je najväčšou loďou, akú kedy somálski piráti zajali. Hodnota ropy, ktorú tanker preváža, sa odhaduje na 100 miliónov dolárov. Piráti zaň žiadajú výkupné vo výške 25 miliónov dolárov.

Eurosocialisti sa dohodli na zorganizovaní odbornej konferencie, ktorá má zhodnotiť spoločnú históriu Slovákov a Maďarov, urobiť za ňou hrubú čiaru a hľadať riešenia do budúcnosti. Konferencia sa bude konať pod záštitou politickej skupiny PES v Európskom parlamente za účasti historikov, vedcov, predstaviteľov cirkví a iných odborníkov zo Slovenska a Maďarska.

Prezident Ivan Gašparovič spraví všetko pre to, aby mohol potvrdiť termín neformálneho stretnutia so svojím maďarským partnerom Lászlóm Sólyomom 29. novembra napriek tomu, že tento dátum slovenskej strane nevyhovuje. Kancelária maďarského prezidenta nedávno informovala, že sa v ostatných dňoch hovorilo o niekoľkých termínoch schôdzky, tie však slovenskej strane nevyhovovali. Gašparovič reagoval, že práve on bol prvý, ktorý najskôr ponúkal niekoľko možností stretnutia, tie ale nevyhovovali maďarskej strane. "Takže je to akýsi pingpong, ktorý ma veľmi mrzí," konštatoval Gašparovič.

Ľudia sa čoraz viac obávajú o stav planéty, dokonca sa na ňom aktívne podieľajú. Výsledky prieskumu BBC World News, ktorého sa zúčastnilo viac ako 18-tisíc respondentov v 22 krajinách sveta, dokazujú, že oproti minulému roku vo svete prudko vzrástol záujem o ekológiu a klimatické zmeny. Sedem z desiatich respondentov má strach z klimatických zmien. Prieskum tiež ukázal, že čoraz viac ľudí sa aktívne zapája do boja s globálnym otepľovaním. Najväčšie zmeny za posledný rok nastali v Austrálii, Kanade, Francúzsku, Španielsku, Spojených arabských emirátoch, Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch.


doma
Slovensko, ktoré bolo doteraz prijímateľom pomoci zo Svetovej banky mení v hierarchii 15-ročnej spolupráce s touto medzinárodnou finančnou inštitúciou svoju pozíciu na poskytovateľa pomoci. O zmenu pozície požiadalo Slovensko a jeho žiadosť Svetová banka akceptovala. Slovensko za 15 rokov realizovalo 10 projektov a pôžičku Svetovej banky v sume 14 miliárd Sk z väčšej časti už aj splatilo.


Ministerstvo dopravy a Slovenská pošta pripravujú podanie žaloby proti rozhodnutiu Európskej komisie. Tá nariadila Slovensku otvorenie trhu tzv. hybridnej pošty. Informoval o tom premiér Robert Fico po štvrtkovom stretnutí s generálnym riaditeľom SP. Premiér v tejto súvislosti kritizoval rozhodnutie EK, a označil ho ako prejav nátlaku alternatívnych poštových doručovateľov. Premiér Fico
***01fico-poštár

SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa pre niektoré regióny. Vietor s rýchlosťou 90 km/h môže vyvraciať stromy, Od dnešného rána niektoré regióny Slovenska sužuje silná víchrica. Vietor môže  spôsobiť menšie škody na stavbách, strhnuť komíny a škridlice zo striech domov. Pozor by si preto mali dávať obyvatelia Liptova, Oravy, Horehronia, ale aj Podunajskej nížiny.

Ochladzuje sa, vietor zasiahne hory, cez víkend bude riadne mrazivo aj v nížinách. Po vyše 20-stupňových teplotách začiatkom novembra prichádza na Slovensko ozajstná zima už teraz. V noci z piatka na sobotu dorazí na celé Slovensko vietor a mráz. Meteorológovia predpovedajú chladné počasie na horách už skôr, pričom v noci zo stredy na štvrtok tam bude riadne fúkať.

Po prepočítaní svojich platov na koruny zarábajú Slováci v zahraničí stále menej a menej. Za nízke platy Slovákov môže rekordne silná koruna. Navyše pre svetovú finančnú krízu sú ich pracovné miesta v cudzine ohrozené.

Slovensko sa umiestnilo na 3. mieste v top dobrodružných destináciách sveta v kategórii rozvíjajúcich sa destinácií cestovného ruchu. Informáciu prinieslo novembrové číslo amerického časopisu o cestovaní a cestovnom ruchu Travel Weekly.
Z nových rozvíjajúcich sa destinácií Slovensko predbehli víťazné Estónsko a na druhom mieste Chile a za nami zaostali Česko a Maďarsko(4. a 5. miesto).
Kritériami boli vhodnosť destinácie, teda vytvorené podmienky pre dobrodružný turizmus.


Euro 30,38, americký dolár 24,22 a britská libra 36,09


ŠPORT

Vo svojom poslednom tohtoročnom vystúpení strelila včera slovenská futbalová reprezentácie Lichtenštajnsku štyri góly. Riedko zaplnené žilinské tribúny počas prípravného zápasu videli štvrtý a piaty reprezentačný gól Mareka Hamšíka. Streleckú smolu v národnom tíme pretrhol aj Róbert Vittek a skóre uzatvoril Žilinčan Jež. Najbližšie sa náš tím po "priateľskej" generálke s Anglickom vo Wembley predstaví v prvom jarnom zápase kvalifikácie proti Česku v Prahe (1. apríla).



Brazílsky útočník Ronaldo ešte stále nevie, či sa vráti do profesionálneho futbalu a v rozhodovaní mu nepomohlo ani 22 minút, ktoré odohral tento týždeň počas charitatívneho zápasu. Trojnásobný držiteľ ceny FIFA pre najlepšieho hráča roka si vo februári ešte v drese AC Miláno pretrhol šľachu v ľavom kolene a stále sa zo zranenia úplne nezotavil.


Slovenský reprezentant v chôdzi Peter Korčok sa lúči s profesionálnou kariérou. U svojho armádneho zamestnávateľa a pôsobisku vo Vojenskom športovom centre banskobystrickej Dukly dnes podal žiadosť o prepustenie. V 34 rokoch dosiahol v chôdzi veľa a v súčasnosti cíti, že na viac by v podmienkach, aké má vytvorené, ťažko mohol pomýšľať.

**********************************
NOC:
Veľká oblačnosť, dážď alebo prehánky už len miestami, snežiť bude od 1 000 m.
Najnižšia nočná teplota 6 až 2 st. Silný nárazový vietor do rána zoslabne.

PIATOK:
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, od 1 000 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Na horách -1 st. Vietor zajtra znovu zosilnie.

Vietor s rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu môže vyvraciať stromy, SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa pre niektoré regióny. Od dnešného rána až do piatka bude niektoré regióny Slovenska sužovať silná víchrica. Vietor s rýchlosťou 90 km/ h môže  spôsobiť menšie škody na stavbách, strhnuť komíny a škridlice zo striech domov. Pozor by si preto mali dávať obyvatelia Liptova, Oravy, Horehronia, ale aj Podunajskej nížiny.