Wednesday, November 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Barroso dnes navrhol vytvorenie finančného balíka v hodnote 200 mld. eur,

14:00 26.11.2008

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes navrhol vytvorenie finančného balíka v hodnote 200 mld. eur, ktorý má slúžiť na podporu ekonomík členských štátov Európskej únie. Návrh predstavil Barroso na neverejnom stretnutí Európskej komisie a počíta s poskytnutím financií vo výške 1,5 % hrubého domáceho produktu EÚ, čo je viac ako Nemeckom navrhovaných 130 mld. eur. Presné čísla však ešte neboli schválené a stále sa môžu zmeniť.

Predstavitelia EÚ zároveň tvrdia, že je potrebné pristúpiť aj ďalšiemu znižovaniu úrokových sadzieb. Do úvahy pripadajú taktiež iné formy pomoci ako napr. zníženie daní alebo zvýšenie sociálnych výhod pre rodiny s nízkym príjmom a nezamestnaných. Navrhovaný balíček opatrení je určený maximálne na obdobie rokov 2009 a 2010 a mal by byť určený predovšetkým na odvrátenie rozpočtových problémov členských krajín EÚ.

Lisabonská zmluva, ktorá má byť náhradou skrachovaného projektu európskej ústavy, je v súlade s českou ústavou. Tak znie výrok českého Ústavného súdu. Ústavní sudcovia tak nevyhoveli Senátu, ktorý podnet podal. Priamo na súde argumentoval protiústavnosťou zmluvy aj český prezident Václav Klaus.

Indické námorníctvo pri útoku na somálskych pirátov zničilo rybársku loď. Podľa Medzinárodného námorného úradu však rybárske plavidlo bolo v čase konfliktu 18. novembra pod kontrolou pirátov. "Môžeme potvrdiť, že sa incident odohral. Jeden thajský člen posádky počas útoku indického námorníctva zomrel. Stalo sa to v ten istý deň, ako piráti uniesli toto plavidlo," povedal šéf centra pre monitorovanie pirátskych aktivít. 14 ľudí z lode je stále nezvestných.

Koalícia v parlamente presadila novelu, ktorá štátu dovoľuje stavať cesty na ďalších úsekoch bez toho, aby pozemky boli vysporiadané. Stavebné práce sa budú môcť začať na nevyvlastnených súkromných parcelách na celej plánovanej cestnej sieti D1 až D4 a R1 až R8. Opozícia sa neúspešne pokúsila vrátiť novelu na dopracovanie. Pavol Prokopovič prirovnal štát k výpalníkovi. Poslancovi za KDH Danielovi Lipšicovi prekážalo, že koalícia rozširuje opatrenia pre výstavbu diaľnic, hoci pôvodný zákon je na Ústavnom súde.

Juhokórejská automobilka Kia Motors zvažuje postaviť na Slovensku nový závod na výrobu motorov s produkciou 300-tisíc kusov ročne. Nový závod na výrobu motorov by mal stáť približne 100 až 200 mil. Eur . Dnes to pre agentúru Reuters uviedol hovorca Kia Motors Slovensko Dušan Dvořák. "V hre je viacero možností. Ako dodal, finálny verdikt o investícii padne do konca tohto roka. Novým závodom by automobilová spoločnosť Kia do roku 2012 zvýšila celkovú produkciu motorov na 600-tisíc kusov ročne. Automobilka zamestnáva približne 2,7 tis. Pracovníkov.

Zimné pneumatiky, plnú nádrž, deku a zásobu teplého čaju by mali mať v aute motoristi smerujúci do horských oblastí Slovenska. Túto „doplnkovú“ výbavu odporúča motoristom riaditeľ popradských dopravných policajtov Rastislav Polakovič najmä v prípade predpovede zhoršených klimatických podmienok. Skúsenosti popradských policajtov z predchádzajúcich rokov hovoria o tom, že v prípade vzniku kalamitných situácií pod Tatrami stoja autá v kolónach aj niekoľko hodín. Prázdna nádrž môže spôsobiť problémy najmä cestujúcim s malými deťmi, keďže nebudú môcť kúriť v aute. Rastislav Polakovič verí, že k takýmto situáciám počas tejto zimy nedôjde. Vylúčiť sa to však nedá.

SPORT

Krídelník hokejovej Floridy Richard Zedník si v pondelok poškodil väzy v lakti a bude mimo hry dlhšiu dobu. Zedník doplatil v druhej tretine zápasu s Carolinou na súboj pri mantineli s českým obrancom Josefom Melicharom.

Šéf formuly 1 Bernie Ecclestone chce zaviesť nový model hodnotenia šampionátu jazdcov už budúci rok. O titule by rozhodovali umiestnenia na medailových priečkach a nie bodové konto z veľkých cien. Navrhuje oceňovať najlepších troch jazdcov z každého podujatia medailami a podľa počtu umiestnení jazdcov na stupňoch víťazov počas sezóny určovať majstra sveta. Všetky tímy s tým súhlasia. Už ma otravujú reči o tom, že sa v pretekoch málo predbieha. Nie je normálne, aby sa majstrom sveta mohol stať niekto, kto nevyhrá ani jednu veľkú cenu," vyhlásil Ecclestone.

***************************************

Popludní má byť malá, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele sneženie.
Najvyššia denná teplota 0 až 4 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -7 st.
Severozápadný vietor 5 až 20 km/h.