Sunday, November 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Novozvolený americký prezident Barack Obama možno už tento týždeň nominuje H. Clintonovú za budúcu ministerku zahr.vecí

24.11. 7.00
Novozvolený americký prezident Barack Obama možno už tento týždeň nominuje Hillary Clintonovú za budúcu ministerku zahraničných vecí. Informovali o tom zdroje z jeho tímu. Bývalí súperi v prezidentských voľbách hovorili o myšlienke vymenovania Clintonovej za šéfku diplomacie po prvý raz na schôdzke minulý týždeň.

Americké úrady zatvorili dve sporiteľne v Južnej Kalifornii. Podľa úradov sa stali obeťou krízy realitného trhu v tomto americkom štáte. Ďalšia banka skrachovala v štáte Georgia. Zrútenie troch inštitúcií zvýšilo počet krachov bánk v USA v tomto roku na 22. Experti počítajú s ďalšími krachmi medzi približne osem tisíc americkými bankami.

Podľa OSN je situácia v pásme Gazy horšia ako kedykoľvek predtým. Ak Izraelčania v dohľadnom čase nevpustia na územie tohto autonómneho palestínskeho územia nákladné autá so základnými potravinami vypukne v Gaze hladomor. Tel Aviv blokuje pásmo Gazy od začiatku novembra. Na palestínskom autonómnom území majú obyvatelia elektrinu k dispozícii len niekoľko hodín denne a navyše musia žiť bez tečúcej vody.

Vojnové lode zo všetkých flotíl ruského námorníctva budú zapojené do opatrení proti pirátskym útokom v oblasti Afrického rohu. Informoval o tom ruský admirál Vladimir Vysockij. Piráti pri pobreží Somálska mimoriadne vystupňovali v ostatnom čase svoju aktivitu. Ako píše tlačová agentúra RIA Novosti, v tomto roku sa už terčom ich útokov stalo vyše 60 lodí, pričom viac než 30 plavidiel sa im podarilo uniesť.

Pre sneh muselo včera amsterdamské letisko Schiphol, jeden z hlavných uzlov medzinárodnej leteckej dopravy v Európe, zrušiť asi 20 letov. Podľa meteorológov sneh zasiahol južnú a strednú časť Holandska. Je to iba deň po tom, ako letisko Schiphol muselo zrušiť 15 letov pre silný vietor, sneh a dážď.

Ak práve šoférujete - buďte opatrní - na vlhkých a mokrých cestách sa z dôvodu nízkych teplôt môže vytvárať poľadovica. Silný nárazový vietor vytvára už aj snehové jazyky a záveje. Na väčšine ciest je vrstva kašovitého snehu, niekde pribúda čerstvý.

Súhrn výsledkov víkendových zápasov 22. kola hokejovej extraligy: Poprad – Košice 3:2, "20" - Kežmarok 3:2, Zvolen - HK Ardo Nitra 4:2, Skalica - Dukla Trenčín 3:2, Liptovský Mikuláš - Slovan Bratislava 2:3, Žilina - Martin 4:3,

Na prvom mieste corgoňligovej tabuľky prezimuje Slovan Bratislava. Rozhodlo o tom nedeľňajšie stretnutie s MŠK Žilina, ktoré belasí vyhrali 2:0 a získali nad súperom spod Dubňa štvorbodový náskok.

Euro 30,40, americký dolár 24,10 britská libra 36,12

***************************************
Premenlivá oblačnosť. Miestami snehové prehánky
Najvyššia denná teplota -4 až 1 st.
Na horách -7 st. Vietor popoludní zoslabne. Na
hrebeňoch Tatier víchrica.