Thursday, November 27, 2008

28.11. 7.00
V bombajskom hoteli Tádž Mahal sa skončila bezpečnostná operácia. Pri oslobodzovaní ôsmich rukojemníkov zabili troch posledných ozbrojencov, ktorí v hoteli boli. Pri teroristických útokoch v indickom meste Bombaj, ktoré sa začali v stredu večer, zahynulo viac ako 125 ľudí a ďalšie stovky sa zranili. Ozbrojení muži koordinovane zaútočili granátmi a puškami na viac ako 10 objektov vrátane dvoch luxusných hotelov a obytného komplexu. K útokom sa prihlásila pomerne neznáma radikálna organizácia Mudžáhidovia Dekanskej plošiny.

Český senát ako prvý z oboch komôr českého parlamentu včera schválil obe zmluvy o stavbe a fungovaní americkej radarovej základne v Brdoch. "Je to dôležitý signál pre svet i pre Európu a tiež pre náš národ. Mám veľkú radosť, za dohodami je veľa práce, " komentoval rozhodnutie minister zahraničia Karel Schwarzenberg.

Britská vláda sa rozhodla pomôcť obyvateľom s vysokým dlhom na kreditných kartách, keďže stále väčšiemu počtu z nich hrozí osobný bankrot. Britské ministerstvo obchodu uzavrelo dohodu s firmami, ktoré vydávajú kreditné karty, aby poskytli svojim zákazníkom 30-dňový odklad, ak bude evidentné, že spolupracujú s poradenskými agentúrami a chcú tak znížiť svoj dlh.

O návrhu rozpočtu na budúci rok bude náš parlament hlasovať dnes. Podľa predsedu finančného výboru Jozefa Buriana je práca vlády aj pri príprave rozpočtu je dobrá, čo sa odzrkadľuje napríklad aj v hodnotení ratingovej agentúry S&P, ktorá včera zvýšila rating dlhodobých záväzkov Slovenska.

Cena elektriny a vody sa od januára zvýši. Bude to však skôr symbolické. Pôjde o niekoľko korún za celý rok. Priemerné ceny tepla pre domácnosti však klesnú oproti súčasnosti až o 20 percent.

Nový vlakový cestovný poriadok začne platiť zo soboty na nedeľu štrnásteho decembra a vlaky budú jazdiť podľa neho celý rok. Zabezpečí rýchlejší presun naprieč Slovenskom z Bratislavy do Košíc o desať až pätnásť minút a viac rýchlikov . Odchody vlakov sa mierne zmenia, aby sa vyriešili prípoje či splnili požiadavky firiem a regiónov na lepšie cestovanie ľudí. Nový cestovný poriadok pomôže lepšie si zapamätať odchody vlakov, napr. rýchliky na trase z Bratislavy do Košíc budú jazdiť vždy 10 minút po párnej hodine. Nový cestovný poriadok si môžeme kúpiť v prvých decembrových dňoch. O jeho cene sa zatiaľ rokuje.

Každý štvrtý človek nad 65 rokov má problémy s rovnováhou a minimálne raz za rok spadne a pri tom sa zraní. Ústav fyziológie v súčasnosti pripravuje špeciálny vibro-stimulačný opasok, ktorý poskytne osobe doplnkovú informáciu o náklonoch jej trupu a stabilititu rovnováhy. Základná cieľová skupina pre jeho využitie sú pacienti s Parkinsonovou chorobou a s poruchou rovnovážneho zmyslu. Nový prístroj by mal umožniť monitorovanie, ovplyvňovanie a následnú analýzu pohybu týchto osôb počas jedného dňa.

Slovenské športové zväzy vyzvali premiéra Roberta Fica na rokovanie o financovaní slovenského športu a zlepšení jeho podmienok. Včera sa v bratislavskom Dome športu stretli predstavitelia 50-tich zväzov olympijských aj neolympijských športov. Do zákona o telesnej kultúre žiadajú vyčleniť finančné prostriedky na šport najmenej v objeme 0,5 percenta ročného štátneho rozpočtu. Od roku 1998 sa zákon ani raz v tomto nenaplnil. Podiel športu klesá, posledné roky naň dáva štát iba tretinu percenta.

Futbalisti MŠK Žilina remizovali vo svojom treťom vystúpení v skupinovej fáze Pohára UEFA so Slaviou Praha 0:0. Zverenci Dušana Radoslkého si tak zapísali do tabuľky F-skupiny prvý bod, ich šanca na postup do jarného šestnásťfinále je však už len v rovine teórie.

EUR1    30,33 USD1    23,52 GBP1    36,29
**********************************

Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 1 až 5 st.
Na horách okolo 0 st.
Slabý vietor južných smerov, na horách bude fúkať trochu silnejšie.