Thursday, November 27, 2008

Pripravil Michal Novák: V Poprade sa opäť bude platiť za parkovanie

16:00 27.11.2008

Indický premiér vyjadril presvedčenie, že osoby stojace za včerajšími útokmi v Mumbaji majú základňu "mimo krajiny", a varoval "susedov", ktorí poskytujú útočisko protiindickým militantom. V televíznom príhovore tiež vyzval občanov na "zachovanie pokoja a harmónie". India v minulosti často obviňovala susedný Pakistan, že podporuje islamských militantov aktívnych v Indii, premiér tentoraz nemenoval žiadnu krajinu.

Pakistan útoky v Indii dôrazne odsúdil, pričom vyzval na spoločný boj proti militantom. Pakistanský minister zahraničných vecí opísal terorizmus ako "hrozbu pre ľudstvo", proti ktorej treba spoločne bojovať. Minister bol v čase útokov v Naí Dillí, kde rokoval v rámci indicko-pakistanského mierového procesu.

Od začiatku budúceho roku budú motoristi opäť platiť za parkovanie v centre Popradu. Mestskí poslanci dnes schválili prenájom parkovísk v centre mesta pre mestskú organizáciu Správa mestských komunikácií a odsúhlasili aj nové ceny parkovného. Na motoristov čakajú po 1. januári viaceré novinky.

Mesto zavádza automatický parkovací systém. Na šiestich vybraných parkoviskách v centre mesta budú parkovacie závory. Motorista už nepríde do kontaktu s pracovníkom Správy mestských komunikácií. Parkovné sa bude vyberať samoobslužným systémom pri vstupe a výstupe z parkoviska.

Najdrahšie parkovanie bude aj naďalej na Námestí sv. Egídia, kde za hodinové státie zaplatí motorista 1,5 € (45,19 Sk). Na uliciach Joliota Curie, Dominika Tatarku, Štefánikovej a Mnoheľovej zaplatia motoristi za hodinové parkovanie 1 € (30,13 Sk). Súčasťou nového systému parkovania v centre Popradu bude aj navádzací systém na parkoviská, ktorí už na vstupe do mesta bude informovať o počte a lokalite s voľnými parkovacími miestami.


Cena elektrickej energie v budúcom roku pre malé domácnosti, čo znamená odber do 5 000 kilowatthodín bez elektrického vykurovania alebo do 20 000 kilowatthodín s elektrickým vykurovaním, sa zvyšuje v priemere o 0,95 %. Tzv. veľké domácnosti, čo je odber nad uvedenou hranicou, budú mať priemerné ceny v budúcom roku vyššie v priemere o viac ako 10 %.

Ako vyplýva z tlačovej správy Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, budúcoročné ceny zemného plynu pre domácnosti zostanú na úrovni tohto roka. Takisto na úrovni tohto roka ostávajú aj ceny za výrobu, distribúciu a dodávku pitnej vody.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,33
USD1 23,52
GBP1 36,29

SPORT

Slovenský tenista Ivo Klec postúpil v Dubaji už do semifinále. Vo štvrťfinále dvojhry porazil Brita Kinsella.

***********************************

V noci bude oblačno až zamračené, ojedinele slabé zrážky. Na západe časom zmenšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 0 až -5 st, v dolinách miestami chladnejšie.

Zajtra cez deň jasno až polojasno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Večer na juhozápade postupne veľká oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 0 až +4, na juhozápade miestami okolo 6 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 0 st.
Vietor 5 až 20 km/h, na juhozápade 15 až 30 km/h v nárazoch miestami až 55 km/h.