Friday, November 21, 2008

pripravila katarína plavčanová Španielsko v roku 2010 pravdepodobne poruší jedno z maastrichtských kritérií

14.00
Španielsko v roku 2010 pravdepodobne poruší jedno z maastrichtských kritérií a to konkrétne trojpercentný limit deficitu štátneho rozpočtu. Dôvodom je predovšetkým snaha španielskej vlády dostať krajinu z recesie. Informoval o tom španielsky premiér José Luis Zapatero. Štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny sa dostala do recesie po prvýkrát za posledných pätnásť rokov. Podľa predpovedí Európskej komisie kritérium rozpočtového deficitu v roku 2010 poruší aj Francúzsko, Írsko a Portugalsko.

Globálna finančná kríza prinútila ruského developera zastaviť prípravu výstavby moskovského mrakodrapu, ktorý mal byť najvyššou budovou v Európe druhou najvyššou na svete. Ruská veža mala byť vysoká 612 metrov. Projekt však zmrazili.
Ruskí developeri získali pred krízou veľké úvery a vypuknutá finančná kríza ich výrazne zasiahla.

Izrael dnes uviedol, že bude pokračovať v blokáde Pásma Gazy napriek obavám medzinárodného spoločenstva zo zhoršenia situácie na tomto palestínskom území, ktoré je závislé od zahraničnej humanitárnej pomoci. Toto rozhodnutie sa prijalo pre pokračovanie raketových útokov proti južnému Izraelu," povedal hovorca ministerstva obrany.

Radar sondy objavil pod skalistým povrchom Marsu obrovské ľadovce. Podľa vedcov by mohlo ísť o zvyšky ľadovej vrstvy, ktorá kedysi pokrývala povrch Červenej planéty. Najväčšie zásobárne vody by mohli pomôcť prípadnej misii s ľudskou posádkou. Mohli by byť zdrojom pre vodu či palivo. V ľadovcoch starých 200 miliónov rokov by mohli byť časti mikrobiologického života či bubliny vzduchu. Tie by mohli vypovedať o vtedajšej atmosfére na planéte.

Amsterdamské úrady oznámili, že plánujú zatvoriť takmer pätinu známych marihuanových kaviarní, pretože sú blízko škôl. Mesto oznámilo, že zatvorí 40 z 200 existujúcich kaviarní, no zároveň vyzvalo vládu na regulovanie a tolerovanie zásobovateľov tých kaviarní, ktoré zostanú. Kaviarne nachádzajúce sa bližšie ako 250 metrov od stredných škôl majú byť zatvorené do konca roka 2010.

Hokejista Peter Forsberg podstúpil ďalšiu operáciu pravého chodidla, ktoré je u 35-ročného švédskeho centra hlavnou príčinou jeho chronických zdravotných problémov.

Ani druhý pokus rakúskeho reprezentanta v behu na lyžiach Jürgena Pintera zvrátiť rozhodnutie o treste od Medzinárodného olympijského výboru za účasť v dopingovej afére na olympiáde v Turíne nebol úspešný. Športový arbitrážny súd potvrdil štvorročný zákaz činnosti.

************************************
NOC:
Veľká oblačnosť a miestami dážď alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st.
Silný vietor do rána zoslabne.

SOBOTA:
Premenlivá časom zväčšená oblačnosť.
Na západe a severe na mnohých miestach snehové prehánky. Na severe aj trvalejšie sneženie. Najvyššia denná teplota -5 až 0 st.