Wednesday, November 26, 2008

prirpavila katarína plavčanová FBI včera varoval pred možným útokom al-Kájdy proti dopravnému systému v New Yorku

27.11. 8.00
Írsky parlament venujúci sa otázke ratifikácie reformnej zmluvy o Európskej únii predpokladá, že v krajine sa v tejto veci uskutoční ďalšie referendum. Vyplýva to zo správy, ktorá včera prenikla na verejnosť. Podvýbor pre budúcnosť Írska v EÚ počas predošlých dvoch mesiacov zvažoval možnosti ďalšieho postupu po tom, ako írski voliči v júnovom referende odmietli Lisabonskú zmluvu.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) včera varoval pred možným útokom al-Kájdy proti dopravnému systému v New Yorku. Polícia v meste je v stave zvýšenej pohotovosti. Hrozba útoku sa objavila pred štátnym sviatkom Deň vďakyvzdania.

Najmenej 60 ľudí včera večer zahynulo a ďalších 100 bolo zranených pri sérii teroristických útokov v indickom meste Bombaj. Miestne televízne stanice uviedli, že zahynulo až 80 ľudí a tlačová agentúra Press Trust of India uviedla, že zranených bolo až 200 ľudí. Ozbrojenci napadli hotely, miesta s turistickými atrakciami a železničné stanice.

Poslancom Národnej rady, Európskeho parlamentu, prezidentovi a členom vlády sa v roku 2009 nebudú valorizovať platy. Ostanú na úrovni tohto roka. Toto zmrazenie platov by malo priniesť úsporu asi 12 miliónov korún v budúcom roku.

Otvorenie časti podtatranského úseku diaľnice D1 od Popradu po Jánovce bude podľa riaditeľa popradských dopravných policajtov Rastislava Polakoviča veľkým pozitívom, očakávajú sa tu však aj problémy. Doprava cez okres Poprad by sa mala výrazne zrýchliť. Vytvorením Strediska správy a údržby diaľnic v Mengusovciach bude podľa Polakoviča v regióne viac techniky na odstraňovanie prípadných kalamitných situácií. Pod Tatrami o ne v zime nie je núdza. Plusom tohtoročnej zimy je podľa neho aj zvýšenie počtu dopravných policajtov na území okresu Poprad. Motoristi sa na nový úsek dostanú najskôr popoludní 6. decembra.

Slovenské športové zväzy vyzvali premiéra Roberta Fica na rokovanie o financovaní slovenského športu a zlepšení jeho podmienok. Včera sa v bratislavskom Dome športu stretli predstavitelia 50-tich zväzov olympijských aj neolympijských športov. Do zákona o telesnej kultúre žiadajú vyčleniť finančné prostriedky na šport najmenej v objeme 0,5 percenta ročného štátneho rozpočtu. Od roku 1998 sa zákon ani raz v tomto nenaplnil. Podiel športu klesá, posledné roky naň dáva štát iba tretinu percenta.

Po zápasoch 5. kola futbalovej Ligy majstrov sú jasní ďalší traja postupujúci do osemfinále. Z B-skupiny ide ďalej Inter Miláno napriek domácej prehre s aténskym Panathinaikosom 0:1, z D-skupiny sa do vyraďovacej fázy definitívne kvalifikovali Atlético Madrid a FC Liverpool.
Zamotaná je situácia v A-skupine, kde sú v hre o dve miesta stále ešte FC Chelsea, AS Rím a Girondins Bordeaux. V B-skupine bude o druhú postupovú priečku bojovať vo vzájomnom dueli na gréckej pôde Panathinaikos s cyperským Anorthosisom Famagusta. Aténskemu klubu stačí na úspech remíza. Zatiaľ je známych 13 zo 16 osemfinalistov.

EUR1    30,35 USD1    23,48 GBP1    35,90

***********************************
Oblačno až zamračené a miestami slabé zrážky. V nižších polohách hmla, ktorá sa môže udržať po celý deň.
Najvyššia denná teplota -3 až +1st.
Na horách -2 st.
Južný vietor 5 až 20 km/h.