Friday, November 21, 2008

pripravila katarína plavčanová Do Európy prišla zima

18.00
V Nemecku v piatok zaznamenali príchod zimy. Alpské priesmyky sú takmer všetky uzavreté. Nemecké železnice sa pripravujú na novú sezónu, v rezerve majú náhradnú dopravu a do pohotovosti nasadili vyše 300 pracovníkov pre prípad rýchleho nasadenia v dĺžke 35 tisíc kilometrov. Vo Švajčiarsku sú prejazdné len dva zo 16 alpských priechodov. Podobná situácia je aj v Rakúsku, Taliansku a Francúzsku. Zhoršené podmienky na cestách sprevádzajú aj prvé dopravné nehody.

Kto nemá správne gumy, ten si na budúci týždeň nezajazdí. Akurát sa zošmykne do priekopy. Zimné pneumatiky od tohto víkendu budú nevyhnutné na severe a od pondelka už na celom území Slovenska. Dnes v noci cez Slovensko presviští silný vietor. SHMÚ preto vydal varovanie prvého stupňa najmä pre západne Slovensko a hory na strednom Slovensku. Nebezpečenstvo vetra v nárazoch až 70 kilometrov za hodinu hrozí do zajtrajšieho rána. "Silný vietor s dažďom a miestami snehovými prehánkami by však mali vydržať po celý víkend. Hranica sneženia sa zníži z 900 na 400 metrov nad morom.

Vo Vysokých Tatrách sa začína lyžovať už zajtra, v Nízkych sa sezóna začne asi o týždeň, v Turci chcú pre lyžiarov pripraviť prvé svahy začiatkom decembra. V Jasenskej doline aj vo Valči sledujú predpovede počasia, aby mohli zasnežovať. Technický riaditeľ 1-vej tatranskej Ján Gavalier

***01lyžovačka***

Mestské parkoviská v najvýznamnejších lyžiarskych centrách vo Vysokých Tatrách budú počas zimnej lyžiarskej sezóny pre lyžiarov bezplatné. Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.
***02parking***

Platené parkovanie zostáva napríklad v mestskej časti Tatranská Kotlina alebo na parkovisku Biela voda. Takisto niektoré parkoviská v Tatranskej Lomnici zostanú spoplatnené. Ide o plochy, ktoré sú vo väčšej vzdialenosti od lyžiarskych stredísk. Zadarmo nebude parkovanie napríklad pri Múzeu Štátnych lesov TANAP-u, pri železničnej stanici. Bezplatné parkovanie sa nevzťahuje na súkromné parkoviská, ktoré sa vo väčšine prípadov nachádzajú pred hotelmi a penziónmi.

Napriek tomu, že neustále stúpa kvalita informovanosti turistov o podmienkach na lyžiarske a skialpinistické túry a stúpa i kvalita vybavenia turistov, počet obetí lavínových nešťastí neklesá. „V horách sa pohybuje ďaleko viac ľudí ako v minulosti,“ zdôvodnil tento jav riaditeľ Strediska lavínovej prevencie Horskej služby Ján Peťo.
***03laviny***

Zabrániť lavínovému nešťastiu sa dá podľa Peťa veľmi jednoducho. Bežným návštevníkom vysokohorského prostredia stačí dodržiavať základné pravidlá.

***04pravidla***

svet
Dolná komora ruského parlamentu dnes v treťom, záverečnom čítaní schválila dodatok ústavy o predĺžení funkčného obdobia hlavy štátu zo štyroch na šesť rokov. Zmenu funkčného obdobia hlavy štátu navrhol prezident Dmitrij Medvedev, nebude sa však vzťahovať na jeho pôsobenie v Kremli. Kritici Kremľa namietajú, že predĺženie prezidentského funkčného obdobia je súčasťou plánu na návrat vplyvného ruského exprezidenta Vladimira Putina do funkcie.

Novozvolený americký prezident Barack Obama už možno o týždeň nominuje Hillary Clintonovú za budúcu ministerku zahraničných vecí. Informovali o tom zdroje z jeho tímu. Bývalí súperi v prezidentských voľbách hovorili o myšlienke vymenovania Clintonovej za šéfku diplomacie po prvý raz na schôdzke minulý týždeň.


Štátne Lesy dodajú na predvianočný trh takmer 4 600 vianočných stromčekov. Pôjde najmä o smreky a borovice, ktorých podiel bude zhruba rovnaký, a 200 jedlí. S distribúciou začnú začiatkom decembra. Ceny stromčekov si upravujú jednotlivé závody. Budú mierne vyššie než vlani, závisieť budú od druhu, kvality a veľkosti stromčekov. „Napríklad cena smreka prvej triedy s výškou do 1,5 metra bude okolo 160 korún, cena rovnako veľkej borovice prvej triedy dosiahne okolo 240 korún, pri výške do dvoch metrov vyše 300 korún. Ponúkané stromčeky budú z prerezávok pod elektrickými vedeniami a nevyužitých plôch lesných škôlok.

Vo veku 65 rokov zomrel po dlhej chorobe známy slovenský džezmen Jozef Šošoka. Posledné roky svojho života prežil v Piešťanoch a v roku 2006 sa stal kultúrnou osobnosťou mesta Piešťany. Dnes o ton informovala vedúca kancelárie primátora Piešťan.

Euro 30,40, americký dolár 24,10 britská libra 36,12

ŠPORT

Anglický futbalový klub Manchester City sa intenzívne zaoberá myšlienkou angažovať brankára Juventusu Turín Gigiho Buffona. Ostrovania sú údajne ochotní zaplatiť "starej dáme" za majstra sveta z roku 2006 odstupné 75miliónov eur. Buffon, ktorý do začiatku nového roka oddychuje so zranením povedal, že by sám vyzval Juventus, aby ho predal v prípade, ak niektorý klub za neho ponúkne 100 miliónov. "Za tieto peniaze by mohol Juve kúpiť tri hviezdy," tvrdí Buffon.


Anglický futbalový klub FC Liverpool sa bude musieť v zajtrajšom stretnutí Premier League proti Fulhamu zaobísť bez kapitána Stevena Gerrarda. Dvadsaťosemročný stredopoliar sa stále zotavuje zo zranenia stehenného svalu.

************************************
NOC:
Veľká oblačnosť a miestami dážď alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st.
Silný vietor do rána zoslabne.

SOBOTA:
Premenlivá časom zväčšená oblačnosť.
Na západe a severe na mnohých miestach snehové prehánky. Na severe aj trvalejšie sneženie. Najvyššia denná teplota -5 až 0 st.
Teplota na horách poklesne na -10 st. Silný nárazový vietor.