Friday, November 28, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 28.11.2008


* Podnikateľ Ján Telenský jednoznačne poprel správy o predaji Aquacity Poprad

* Počet obetí v Indii po teroristických útokoch pribúda

* V Thajsku uviazlo viac ako 90 tisíc turistov

* Národná rada schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok

* Minister Financií si protirečil s premiérom

* Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy
Príjemný podvečer

Podnikateľ Ján Telenský jednoznačne poprel správy o predaji Aquacity Poprad. Pod Tatrami plánuje ďalšie investície.
ZVUK

V Židovskom centre v indickom Bombaji objavili päť mŕtvych tiel izraelských zajatcov, ktorých zadržali teroristi v rámci stredajšieho útoku. Telá objavili po tom, ako do budovy vtrhlo indické komando. Ide o izraelských občanov,".

Osem cudzincov zomrelo a 22 ďalších je zranených po vojenských útokoch v indickom meste Bombaji, uviedol vysoký predstaviteľ bezpečnosti. "Traja z mŕtvych sú Nemci a po jednom sú Austrálčan, Japonec a Kanaďan. Národnosť ďalších dvoch obetí nie je známa,".

Indická armáda zaútočila na časť hotelu Taj Mahal v Mumbaji, kde sa stále zdržiava najmenej jeden militant. Vojaci odpálili do okien štyri granáty, militant alebo militanti opätovali streľbu. Informuje o tom agentúra AFP, ktorej fotografka bola pri streľbe zranená a museli ju previezť do nemocnice.

Oberoi Trident, druhý hotel, na ktorý teroristi zaútočili, sa podarilo indickej armáde dostať pod kontrolu. Pri tejto operácii vojaci zabili dvoch teroristov. Z hotela už predtým evakuovali desiatky hostí, väčšina z nich boli občania západných krajín.

Celkový počet obetí stredajších útokov islamských militantov na ciele v indickom Mumbaji sa v zvýšil na 143 po tom, čo policajti našli v jednom z luxusných hotelov, na ktoré militanti zaútočili, ďalších 24 mŕtvych tiel.

Zakladateľ thajského protivládneho hnutia odmietol osobnú žiadosť premiéra o uskutočnenie rokovaní o ukončení okupácie medzinárodných letísk v Bangkoku. Demonštranti priestor letiska neopustia, kým premiér nerezignuje. Predseda vlády by mal podľa vodcu demonštrantov "požiadať o azyl v Barme".
Opozičný aktivista tak poprel predchádzajúce správy policajných predstaviteľov o chystanej schôdzke. Tisícky policajtov sa zhromaždili pred letiskom Suvarna bhumi po tom, ako ho od utorka okupujú protivládni aktivisti. Pre jeho blokádu uviazlo v krajine viac ako 90 tisíc turistov.

Národná rada schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Zákon roka je prvýkrát v histórii Slovenskej republiky zostavovaný v spoločnej európskej mene. Štát by mal podľa schváleného rozpočtu v budúcom roku hospodáriť s príjmami 13,099 mld. eur a výdavkami 14,109 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu je tak pre budúci rok rozpočtovaný na úrovni 1,009 mld eur.

Premiér Robert Fico a minister financií Ján Počiatek si odporujú v tvrdeniach, či Tipos dostal 1,5-miliardovú štátnu pomoc na vyplatenie českého podnikateľa Radovana Vítka. Minister financií potvrdil, že Tiposu peniaze poslal, ale dnes rozhodol, že ich má vrátiť. Mojim rozhodnutím z dnes rána tie peniaze sme požiadali naspäť. Predpokladám, že dnes už budú naspäť v štátnych finančných aktívach,“ povedal Počiatek, na ktorej bol aj premiér. Tipos nedostal štátne peniaze, tvrdil Fico. "Minister financií dostal jasný pokyn, že zo štátneho rozpočtu, zo štátnych aktív neodíde ani koruna ako pomoc Tiposu. My sme zo štátneho rozpočtu nedávali ani korunu,“ opakoval novinárom Fico.

V Poprade dnes primátor Anton Danko Odovzdával špeciálne ceny ľuďom, ktorí sa podieľali na rozvoji mesta. Na Slávnosť zavítal aj prezident SR Ivan Gašparovič. Ceny pripmátora si odniesli Štefan Kubík exprimátor mesta Poprad, podnikateľ Errico Biondi za výrazny podiel na rozvoji výrobnej spoločnosti Whirlpool slovakia v Poprade a rozvoj priemyselnéo parku, Štefan Bednár za celoživotné dielo v oblasti rozvoja športu a Jozef Bonk in Memoriam za túžbu po slobode a demokracii v auguste 1968. Mimoriadnu cenu mesta Poprad udelili Brtskému veľvyslancovi na Slovensku - Michal Roberts. Aj vďaka jeho práci zavítala do Popradu a Tatier britská Káľovná Alžbeta II.
Veľká Británia odkúpila 58-percentný podiel v banke Royal Bank of Scotland za 15 mld. libier, pričom investori o podhodnotené akcie záujem neprejavili. Podpora spoločnosti zo strany štátu sa tak stala najnovším krokom európskych krajín a USA v snahe pomôcť problémovým bankám a zastaviť dôsledky globálnej hypotekárnej krízy.

Kurzy NBS platné od 1. decembra:
EUR1 30,34
USD1 23,84
GBP1 36,54

SPORT

Hokejová Extraliga:
Slovan BA - Poprad
Kežmarok - Skalica
Nitra - Slovenska 20
Trenčín - Lipt. Mikuláš
Košice - Žilina
Martin - Ban. Bystrica

Najlepšími tenistami Slovenska za rok 2008 sa stali Dominika Cibulková a Filip Polášek, obaja získali toto ocenenie prvýkrát v kariére. Cibulková vystriedala na ženskom tróne Danielu Hantuchovú, ktorá triumfovala v ankete Slovenského tenisového zväzu šesťkrát za sebou. Polášek je vôbec prvým deblovým špecialistom s honorom Tenista roka v doterajšej histórii ankety.

**********************************

V noci bude polojasno až oblačno, od juhozápadu neskôr ďalšie pribúdanie oblačnosti. Miestami najmä na juhozápade sneženie alebo dážď so snehom, ojedinele i mrznúci.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st.

Zajtra cez deň oblačno až zamračené a na väčšine územia sneženie alebo dážď so snehom, v polohách pod 600 m postupne prevažne len dážď. Zrážky spočiatku miestami mrznúce.
Najvyššia denná teplota 0 až +4 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h, na juhozápadnom Slovensku 20 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 60 km/h.