Sunday, November 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Útočníci pochádzali s Pakistanu

8:00 01.12.2008

Ruská prokuratúra vydala medzinárodný zatykač na podozrivého z vraždy novinárky Anny Politkovskej. Ruské úrady podľa neho na zadržaní Rustama Machmudova úzko spolupracujú s Interpolom. Čečen Machmudov podľa vyšetrovateľov Politkovskú zastrelil v októbri 2006 na schodoch pred jej bytom. Podľa vyšetrovateľov z Ruska ušiel.

Všetci útočníci, ktorí zabili v indickom Mumbaji najmenej 174 ľudí, pochádzali zo susedného Pakistanu. V rozhovore pre BBC to povedal indický minister vnútra Šakíl Ahmad. Jediný útočník, ktorý prežil, je tiež z Pakistanu. Vyšetrovateľom podľa Ahmada poskytol podrobné informácie vrátane mien ostatných útočníkov. "Nehovoríme, že tento čin financovala pakistanská vláda," zdôraznil minister a dodal, že Pakistan "je zneužívaný na protiindické aktivity".

Thajskí protivládni demonštranti na žiadosť vlády povolili 37 prázdnym lietadlám, aby opustili medzinárodné letisko v Bangkoku, ktoré okupujú od minulého utorka. Na letisku Suvarnabhumi bolo 88 lietadiel, pričom väčšina z nich patrí rôznym thajským aerolíniám, 12 lietadiel je zahraničných. Pre blokádu letísk zostalo v zahraničí až 50 tisíc Thajčanov, ktorí nemôžu priletieť domov. EÚ v sobotu uviedla, že v Thajsku uviazlo viac ako 100 tisíc cestujúcich, a vyhlásila, že blokáda letísk "vážne poškodzuje" obraz Thajska. Polícia zatiaľ proti demonštrantom nezakročila.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev vzdal hold kubánskemu revolučnému vodcovi Fidelovi Castrovi, s ktorým sa tento týždeň stretol počas návštevy Kuby. Rozhovor s Castrom bol podľa Medvedeva "výnimočne zaujímavý" a svet by mal podľa ruského prezidenta pri riešení súčasných problémov ťažiť zo skúseností takéhoto politika. Medvedev navštívil tento týždeň Kubu, Venezuelu, Peru a Brazíliu v rámci cesty, ktorá mala posilniť vplyv Ruska v Latinskej Amerike.

Venezuelský prezident Hugo Chávez sa opäť pokúsi o zmenu ústavy, ktorá mu umožní znovu kandidovať na post hlavy štátu. Zároveň vyhlásil, že pri moci chce zostať až do roku 2021. "Dávam svojej Zjednotenej socialistickej strane a venezuelskému ľudu oprávnenie na prijatie potrebných krokov na zmenu ústavy a umožnenie znovuzvolenia prezidenta a som si istý, že tentokrát uspejeme," povedal Chávez. Chávez sa už presne pred rokom pokúsil o predĺženie funkčného obdobia prezidenta a posilnenie jeho právomocí v referende, ľudia však jeho zámer nepodporili.

Kurzy NBS:
EUR1 30,34
USD1 23,84
GBP1 36,54

SPORT

Poprad - Trenčín 1 : 3
Žilina - Slovan BA 2 : 3 ts
Lipt. Mikuláš - Kežmarok 2 : 0
Skalica - Nitra 7 : 1
Slovenská 20 - Zvolen 1 : 2

Stredopoliar Miroslav Stoch sa stal 11. slovenským futbalistom, ktorý si zahral v najkvalitnejšej súťaži na svete - anglickej Premier League. Devätnásťročný rodák z Nitry nastúpil za FC Chelsea proti Arsenalu Londýn (1:2). Tréner poslal Stocha na trávnik v 81. min za portugalského reprezentanta Deca.

Výsledky NHL:
New York Rangers - Florida 0:4
Atlanta - St. Louis 2:4
Dallas - Edmonton 4:3
Carolina - Anaheim 1:4

*********************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo dážď, od 1500 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 6 až 10 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +3 st.
Vietor 10 až 30 km/h, na hrebeňoch hôr 35 až 55 km/h.