Sunday, November 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Podľa OSN je situácia v pásme Gazy horšia ako kedykoľvek predtým

24.11. 8.00
Novozvolený americký prezident Barack Obama možno už tento týždeň nominuje Hillary Clintonovú za budúcu ministerku zahraničných vecí. Informovali o tom zdroje z jeho tímu. Bývalí súperi v prezidentských voľbách hovorili o myšlienke vymenovania Clintonovej za šéfku diplomacie po prvý raz na schôdzke minulý týždeň.

Americké úrady zatvorili dve sporiteľne v Južnej Kalifornii. Podľa úradov sa stali obeťou krízy realitného trhu v tomto americkom štáte. Ďalšia banka skrachovala v štáte Georgia. Zrútenie troch inštitúcií zvýšilo počet krachov bánk v USA v tomto roku na 22. Experti počítajú s ďalšími krachmi medzi približne osem tisíc americkými bankami.

Podľa OSN je situácia v pásme Gazy horšia ako kedykoľvek predtým. Ak Izraelčania v dohľadnom čase nevpustia na územie tohto autonómneho palestínskeho územia nákladné autá so základnými potravinami vypukne v Gaze hladomor. Tel Aviv blokuje pásmo Gazy od začiatku novembra. Na palestínskom autonómnom území majú obyvatelia elektrinu k dispozícii len niekoľko hodín denne a navyše musia žiť bez tečúcej vody.

Vojnové lode zo všetkých flotíl ruského námorníctva budú zapojené do opatrení proti pirátskym útokom v oblasti Afrického rohu. Informoval o tom ruský admirál Vladimir Vysockij. Piráti pri pobreží Somálska mimoriadne vystupňovali v ostatnom čase svoju aktivitu. Ako píše tlačová agentúra RIA Novosti, v tomto roku sa už terčom ich útokov stalo vyše 60 lodí, pričom viac než 30 plavidiel sa im podarilo uniesť.

Pre sneh muselo včera amsterdamské letisko Schiphol, jeden z hlavných uzlov medzinárodnej leteckej dopravy v Európe, zrušiť asi 20 letov. Podľa meteorológov sneh zasiahol južnú a strednú časť Holandska. Je to iba deň po tom, ako letisko Schiphol muselo zrušiť 15 letov pre silný vietor, sneh a dážď.


Ak práve šoférujete - buďte opatrní - na vlhkých a mokrých cestách sa z dôvodu nízkych teplôt môže vytvárať poľadovica. Silný nárazový vietor vytvára už aj snehové jazyky a záveje. Na väčšine ciest je vrstva kašovitého snehu, niekde pribúda čerstvý.

Súhrn výsledkov víkendových zápasov 22. kola hokejovej extraligy: Poprad – Košice 3:2, "20" - Kežmarok 3:2, Zvolen - HK Ardo Nitra 4:2, Skalica - Dukla Trenčín 3:2, Liptovský Mikuláš - Slovan Bratislava 2:3, Žilina - Martin 4:3,

Na prvom mieste corgoňligovej tabuľky prezimuje Slovan Bratislava. Rozhodlo o tom nedeľňajšie stretnutie s MŠK Žilina, ktoré belasí vyhrali 2:0 a získali nad súperom spod Dubňa štvorbodový náskok.

Euro 30,40, americký dolár 24,10 britská libra 36,12

***************************************
Premenlivá oblačnosť. Miestami snehové prehánky
Najvyššia denná teplota -4 až 1 st.
Na horách -7 st. Vietor popoludní zoslabne. Na
hrebeňoch Tatier víchrica.